301 redirect: wat, waarom en hoe?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Websites en blogs veranderen vaak, heel vaak. Webpagina’s en webadressen (URL’s) worden aangepast of verwijderd. Daardoor kunnen bezoekers en zoekmachines wel eens de weg kwijt raken.

Dat is jammer, want zo blijven bezoekers minder lang op je website, scoor je minder hoog in de zoekresultaten en krijg je minder zoekverkeer.

Gelukkig kun je bezoekers en zoekmachines altijd de weg wijzen met een 301 redirect. Dat is een soort omleiding net zoals bij werkzaamheden op de weg.

In dit artikel ontdek je wat een 301 redirect is, wanneer je een 301 redirect gebruikt en hoe je met een 301 redirect bezoekers en zoekmachines omleidt naar de juiste pagina’s.

Wat is een redirect?

Een ‘redirect’ of omleiding is een soort wegwijzer op je website die zegt dat je domein of een afzonderlijke pagina van je website vanaf nu ergens anders staat.

Wil je bijvoorbeeld een pagina van je website verwijderen of de URL van een pagina aanpassen? Met een redirect kun je bezoekers of zoekmachines van de ene URL of link doorverwijzen naar een andere URL.

Dat is gebruiksvriendelijk en goed voor je rangschikking in Google.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een “permanente omleiding”. Met een 301 redirect zorg je ervoor dat mensen die naar webpagina A surfen automatisch op webpagina B landen EN dat webpagina B meteen goed scoort in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Elke pagina op je website bouwt na verloop van tijd immers ‘linkwaarde‘ op. Hoe meer mensen naar die pagina komen, hoe langer ze blijven en hoe meer acties ze op dit pagina uitvoeren, hoe meer ‘linkwaarde’ die pagina krijgt en hoe hoger ze zal scoren in online zoekresultaten.

Als je deze pagina van je website verwijdert of de URL van deze pagina aanpast, dan verlies je alle ‘linkwaarde’ van de pagina. Dat is jammer.

Als je daarentegen met een 301 redirect vastlegt dat bezoekers automatisch naar een andere pagina of URL moeten omgeleid worden, dan wordt 90-99% van de zogenaamde ’linkwaarde’ of ‘ranking power’ van de oude link doorgegeven. De oude URL geeft zijn score in de zoekresultaten van Google dus (bijna) volledig door aan de nieuwe URL.

Wil je dus zonder zorgen de domeinnaam van je website aanpassen, je website verhuizen, webpagina’s verplaatsen of verwijderen of bestanden en mappen hernoemen? Gebruik dan een 301 Redirect.

Het kan even duren voor zoekmachines je 301 redirect herkennen en de linkwaarde doorgeven, maar het zal zeker gebeuren!

Wanneer gebruik je een 301 redirect?

301-omleidingen zijn vooral nuttig in volgende gevallen:

 • Je wil een URL permanent omleiden naar een ander adres: je wil dat mensen die pagina A bezoeken terecht komen op pagina B
 • Je wil je oude webdomein verhuizen naar een nieuw domein zonder daarvoor afgestraft te worden in de zoekresultaten
 • Je voegt 2 websites samen en je wilt er zeker van zijn dat links naar verouderde URL’s worden omgeleid naar de juiste pagina’s.
 • Als één van je webpagina’s via verschillende links kan worden bereikt (bijvoorbeeld http://website.be/homehttp://home.website.behttp://www.website.be) is het een goed idee om één van deze URL’s als voorkeurs- of canonieke bestemming te kiezen.

Met 301-omleidingen kun je al het verkeer van de andere URL’s dan naar je voorkeurs-URL sturen. Zo bundel je de linkwaarde van alle varianten in je voorkeurs-URL. Daardoor scoor je wellicht hoger in de zoekresultaten.

Wat is het verschil tussen een 301 redirect en een 302 redirect?

In een notendop:

 • Als je een oude URL voorgoed wilt vervangen door een nieuwe, gebruik je een 301 redirect. Dit komt vaak voor bij rebranding, het samenvoegen van websites, of wanneer je de URL-structuur van je website wijzigt.
 • Als je wilt dat een URL tijdelijk naar een andere URL verwijst, gebruik je een 302 redirect. Dit is handig voor tijdelijke promotiepagina’s, A/B-tests of wanneer je aan een bepaalde pagina werkt en je bezoekers tijdelijk naar een andere pagina wilt sturen.

De keuze tussen een 301 en een 302 redirect hangt dus sterk af van je doelen. Voor permanente wijzigingen is een 301 de beste keuze (vooral vanuit een SEO-perspectief). Als de wijziging echter tijdelijk is, dan is een 302 meer geschikt.

Hoe maak je een 301 redirect aan?

In principe kun je met 301 redirects een heel domein omleiden naar een nieuwe locatie. Er zijn echter elegantere manieren om dit te doen. Daarom focussen we in deze blog post op het maken van 301 redirects voor individuele pagina’s.

Er zijn talloze manieren om 301 redirects voor individuele pagina’s aan te maken, maar wij geven de voorkeur aan deze 2 opties:

 • 301 redirects via plugins
 • 301 redirects via het .HTACCESS-bestand van je website

301 redirect plugins

Hieronder tonen we je 2 betrouwbare WordPress plugins waarmee je makkelijk en zonder zorgen 301 redirects kunt aanmaken. Dergelijke plugins zijn voor elk open source content management systeem te verkrijgen.

SIMPLE 301 REDIRECTS

De naam zegt het zelf: Simple 301 Redirects is een eenvoudige redirect plugin die verkeer en zoekmachines omleidt zonder linkwaarde te verliezen.

Volg deze stappen om 301 redirects aan te maken via deze plugin:

 1. Upload, installeer en activeer de plugin
 2. Klik links in het WordPress menu op ‘Settings’ en dan op ‘301 Redirects’
 3. Geef bij ‘Request’ je oude URL in zonder (!) domeinnaam: dus niet https://website.be/blogpost maar wel /blogpost
 4. Geef bij destination de volledige URL van de nieuwe bestemming in
 5. Klik op “Save changes”

Download de Simple 301 Redirects plugin hier!

YOAST SEO PREMIUM

De Yoast WordPress SEO plugin is een plugin die we bij Lincelot dagelijks gebruiken. Het is in de eerste plaats een erg handige tool om de pagina’s en blog posts van je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Met de betalende Premiumversie van de plugin kun je ook makkelijk 301 redirects aanmaken:

 1. Installeer en activeer de plugin
 2. Klik links onderaan in het WordPress menu op “Redirects”
 3. Geef bij “Old URL” de oude URL in
 4. Geef bij “New URL” de nieuwe URL in
 5. Selecteer “301 Moved Permanently”
 6. Klik op Add Redirect

Download de plugin hier!

301 redirects via .htaccess

Als je vertrouwd bent met FTP, kun je ook 301 redirects aanmaken via het .htaccess-bestand van je website.

.htaccess is een configuratiebestand waarmee je de globale instellingen van je webserver kunt aanpassen. Op die manier kun je onder meer spammers weren, bestanden afschermen en 301 redirects aanmaken!

Let wel op: .htaccess is een krachtig maar gevoelig bestand. De kleinste typefout kan heel je website offline halen.

.HTACCESS VINDEN

Het .htacces-bestand van je website kun je bereiken via een FTP-client zoals FileZilla en vaak ook via het dashboard / cPanel van je webhost.

Aangezien .htaccess een verborgen systeembestand is, moet je er wel eerst voor zorgen dat je FTP client of host verborgen bestanden weergeeft. Vaak kun je dit instellen bij de voorkeuren of opties van je FTP client.

Meestal vind je het .htaccess-bestand in de root directory van je website. Als je het bestand nergens vindt dan moet je het zelf even aanmaken in een tekstverwerker:

 1. Maak een leeg tekstbestand aan in een tekstverwerker
 2. Sla het op als een gewoon tekstbestand met bestandsnaam .htaccess.txt
 3. Upload het bestand via FTP in je root directory
 4. Verander de naam in .htaccess

.HTACCESS AANPASSEN

 1. Maak een back-up van je oude .htaccess-bestand zodat je steeds een stap terug kan als er iets misgaat
 2. Open je .htaccess-bestand in een teksteditor of in de editor van je webhost
 3. Voeg een nieuwe redirect toe op een nieuwe (!) regel volgens deze formule:

Redirect 301 /oude-pagina.html http://www.mijndomein.com/new-page.html

Heel belangrijk: Vermeld de oude link zonder domeinnaam en de nieuwe link met domeinnaam!

Wil je meer informatie over 301 redirects?

Wil je meer informatie over 301 redirects? Contacteer ons vrijblijvend!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)