E-mailmarketing is een ideale manier om snel en efficiënt veel (potentiële) klanten te bereiken en een duurzame relatie met hen op te bouwen. Tenminste, als je geen e-mailmarketing fouten maakt.
Een klein onschuldig foutje kan immers al een enorme impact hebben op je imago, succes en resultaten.
In ons vorige artikel vond je 14 handige e-mailmarketing tips voor meer succes. In dit artikel ontdek je welke 11 e-mailmarketing fouten je best kunt vermijden!
E-mailmarketing: 11 fouten die je best vermijdt
1. Je koopt je mailinglijsten/vraagt geen toestemming
Over het algemeen kun je je mailinglijst op 2 manieren doen groeien:
- je kunt e-mailadressen en mailinglijsten kopen
- je kunt mensen aanmoedigen om zich op je lijst in te schrijven
Contacten uit een gekochte lijst kennen je bedrijf meestal niet. Deze mensen hebben ook niet aangegeven dat ze je mailings willen ontvangen. Daarom heb je met gekochte mailinglijsten vaak weinig of geen effect.
Meer zelfs: het gebruik van gekochte mailinglijsten kan de betrouwbaarheid van je e-mail- en IP-adres schaden waardoor je e-mails steeds moeilijker door spamfilters heen komen.
Koop dus geen lijsten, maar moedig je doelpubliek aan om zich in te schrijven op je lijst. Vraag daarbij ook steeds expliciete toestemming om te mogen mailen.
Gebruik bijvoorbeeld een “dubbele opt-in” om inschrijvingen te bevestigen. Zo krijg je een relevante mailinglijst met mensen die echt interesse hebben. Zo verklein je ook de kans om als spammer gezien te worden, en vermijd je dus de eerste e-mailmarketing fout!
2. Je biedt geen mogelijkheid om uit te schrijven
Als mensen willen gaan, laat ze dan gaan. Geef ze altijd de mogelijkheid om zich uit te schrijven.
Het heeft geen enkele zin om uitschrijven zo moeilijk mogelijk te maken. Sterker nog: het is onprofessioneel en slecht voor je imago. Mensen zullen je vaker als spammer aanmerken.
Wat je wel kunt doen, is feedback vragen of vragen of mensen zich slechts voor bepaalde onderwerpen of onderdelen van je mailings willen uitschrijven. Populaire serviceproviders zoals MailChimp voorzien een automatische feedbackprocedure bij uitschrijving.
3. Je vergeet het belang van de preheader
E-mailclients zoals Gmail organiseren je inbox in een overzichtelijke lijst. In die lijst zie je naast de onderwerpregels vaak ook een preview van je mails.
Meestal bevat die preview de eerste zinnen uit je “preheader”, het gedeelte boven de hoofding of “header” van je e-mail. Preheaders bevatten vaak echter slechts:
- een herhaling van de onderwerpregel
- een zinnetje zoals “Bekijk deze e-mail in uw browser”
- HTML-code
Veel e-mailclients nemen die herhaling, dat zinnetje of die code dan als preview. Dat is een gemiste extra kans om mensen door te laten klikken, zeker als je onderwerpregel op zich al beknopt is.
Zorg er dus voor dat je in je preheaders zinnen schrijft die een aanvulling zijn op je onderwerpregel. Geef (potentiële) klanten een extra reden om je mail te openen. Zorg voor een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action.
4. Je gebruikt een onpersoonlijk e-mailadres
Mensen willen mailen met mensen, niet met mailboxen. Verstuur dan ook geen mails met een “admin@domeinnaam.com” of “noreply@domeinnaam.com” e-mailadres. Dat is onpersoonlijk en klantonvriendelijk.
Geef liever je naam of bedrijfsnaam op:
- Laurens Mertens
- Laurens van Lincelot
- Lincelot
Mensen zullen meer geneigd zijn om contact met je op te nemen. Wie weet worden ze wel klant als je ze goed verder helpt!
5. Je e-mails bevatten fouten en slordigheden
Personaliseer je e-mails zoveel mogelijk, maar maak geen fouten. Als je e-mail me aanspreekt met Johan (mijn naam is Laurens) of met een vergeten naamtag zoals “Beste *|FNAME|*”, dan ben je me kwijt.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere fouten:
- spelfouten
- foute links of links die niet werken
- foute knoppen
- verkeerde prijzen
- verkeerde onderwerpregels
- gebrekkige HTML-code
- …
Zulke foutjes zijn slordig, onprofessioneel en schaden het vertrouwen van (potentiële) klanten. Als je nog geen e-mail kunt versturen, welke fouten maak je dan nog?
Bekijk daarom altijd eerst een preview en stuur een testmail voor je ‘the real deal’ naar honderden contactpersonen verstuurt.
Tip: Gebruik een checklist om je e-mails na te kijken. Zo maak je geen e-mailmarketing fouten en hoef je je achteraf geen zorgen te maken!
6. Je focust niet op 1 doel, idee en call-to-action
Als je e-mails teveel verschillende inhoud en calls-to-action bevatten dan geef je je lezers teveel keuzemogelijkheden. Je lezers weten dan vaak niet waar ze eerst moeten klikken. Hierdoor verlies je hun aandacht.
Gebruik daarom slechts één doel, één centraal idee en één (soort) call-to-action per mailing. Maak meteen duidelijk wat je van je lezers verwacht, bijvoorbeeld:
- een websitebezoek
- een bezoek aan je fysieke winkel
- een registratie voor een evenement
- …
Hoe duidelijker je focus, hoe meer mensen actie zullen ondernemen. Vermijd dus ten allen tijden deze e-mailmarketing fout!
7. Je denkt alleen maar aan verkopen
Als mensen zich inschrijven voor je mailings dan verwachten ze meer dan een spervuur aan promotionele mails. Ze willen nieuws, verhalen en oplossingen die aansluiten bij hun interesses en behoeften. Bied je lezers dus iets waardevols!
Stuur niet alleen aanbiedingen: probeer te spelen met diverse soorten content om zo een duurzame relatie op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een informatieve nieuwsbrief of links naar boeiende blog posts.
Wat levert jou uiteindelijk het meeste op denk je? Die éne verkoop binnenhalen of een duurzame relatie onderhouden die meerdere verkopen kan opleveren? Juist ja, optie 2!
8. Je stuurt onregelmatig, te weinig of net te vaak
Zorg ervoor dat je regelmatig e-mails verstuurt, bij voorkeur altijd op dezelfde dag van de week. Mensen zijn gewoontebeesten: jij ontvangt je favoriete tijdschrift toch ook liefst altijd op dezelfde dag?
Als je te weinig e-mails verstuurt dan vergeten sommige mensen dat ze zich ingeschreven hebben op je mailing en dan zullen ze je e-mail als spam beschouwen of zich uitschrijven.
Stuur je te vaak? Dan raken mensen je e-mails snel beu en komen ze eerder storend (lees: spammy) over dan nuttig en relevant. Probeer dus een mooie balans te vinden en stuur enkel een e-mail als je iets interessant te melden hebt.
9. Je e-mails bevatten te weinig of te veel afbeeldingen
Foto’s, afbeeldingen en ander visueel materiaal maken je e-mails ongetwijfeld aantrekkelijker en engageren lezers om door te klikken. Gebruik dus zeker één of enkele afbeeldingen in je e-mails.
Helaas blokkeren sommige e-mailprogramma’s afbeeldingen automatisch om veiligheidsredenen.
Als je e-mail enkel of vooral uit afbeeldingen bestaat dan is dat een enorme streep door je rekening: je ontvangers krijgen niets te zien en zijn niet geneigd om door te klikken.
Wissel tekst en afbeeldingen dus voldoende af en zorg ervoor dat je boodschap nog overkomt als je afbeeldingen geblokkeerd worden.
Geef je afbeeldingen ook steeds een beschrijvende “alt tekst” of “alternatieve tekst” mee. Dat is een tekstje dat je afbeelding beschrijft als ze niet wordt weergegeven.
Bonustip: Laat je afbeeldingen steeds doorlinken naar een nuttige en logische pagina op je website. Dat is klantvriendelijk en goed voor de zoekmachineoptimalisatie van je website.
10. Je leidt je doelpubliek niet naar een landingspagina
Met calls-to-action in je e-mails nodig je lezers en potentiële klanten uit om een specifieke actie te ondernemen op je website (bijvoorbeeld een aankoop).
Verwijs mensen dan ook niet door naar je homepage of een andere algemene pagina; stuur ze naar een landingspagina die afgestemd is op (het doel) van je e-mail. Zo boek je veel meer succes!
Hier lees je hoe je landingsgpagina’s maakt en analyseert.
11. Je meet, analyseert en optimaliseert je e-mails niet
Als je succes wilt hebben met je e-mailmarketing dan moet je je resultaten meten en analyseren met e-mailmarketing software in combinatie met Google Analytics. Die informatie kun je immers gebruiken om:
- na te gaan wat werkt;
- je volgende mails te optimaliseren;
- je Return On Investment (ROI) te berekenen.
Zo weet je wat je e-mail marketing oplevert en zo kun je gericht betere resultaten boeken!
Kijk als beginner bijvoorbeeld zeker naar:
- de open ratio van je e-mails: hoeveel % van je lezers opent je e-mails?
- de doorklikratio van je e-mails: op welke links wordt het vaakst geklikt?
- de conversieratio van je e-mails: welke e-mails leiden tot de meeste acties van je doelpubliek?
Als je doelpubliek bijvoorbeeld nooit doorklikt op bepaalde onderwerpen in je e-mails dan kun je nagaan of je die onderwerpen anders kunt presenteren, beter weg kunt laten, enz.