Wil je snel meer zichtbaarheid voor je producten of diensten en wil je meer klanten naar je website leiden? Dan kunnen Google Ads of zoekadvertenties een goede investering zijn.
āKunnenā, want Google Ads zorgen vooral voor zichtbaarheid, clicks en klanten als Google ze toont op de eerste pagina met zoekresultaten, en dan nog liefst bovenaan.
Wil je ervoor zorgen dat Google je advertenties daar weergeeft? Dan moet je je advertenties zo goed mogelijk inrichten. In dit geval komt kwaliteit immers letterlijk bovendrijven! (In de zoekresultaten, that is.)
In dit artikel ontdek je:
- wat Google Ads zijn
- hoe Google Ads werken
- waar en wanneer Google Ads worden getoond
- hoe je de kwaliteit en de weergave van je Google Ads verbetert
Zo maak je in no time goede zoekadvertenties die hoog scoren in Google. Here we go!
Wat zijn Google Ads?
Google Ads zijn zoekmachineadvertenties (ook wel āSearch Engine Advertisingā of āSEAā). Dat is een vorm van reclame waarbij je je website, producten en diensten met betaalde advertenties in de resultaten van online zoekmachines promoot.
Je toont je advertenties aan mensen die gericht op zoek zijn naar de producten en diensten die jij aanbiedt. Zo bereik je de juiste mensen op het juiste moment! (En dat is lang niet het enige voordeel van Google Adsā¦)
Hoe werken Google Ads?
Als mensen via Google informatie opzoeken dan toont Google relevante advertenties boven en onder de zoekresultaten op basis van de zoekwoorden die die mensen ingeven.
In het voorbeeld hieronder zoekt de gebruiker versgemalen koffie. Daarom krijgt hij een relevante advertentie te zien over koffie boven de zoekresultaten. Als je je advertenties rond de juiste zoekwoorden opmaakt dan toont Google ze dus gericht aan jouw doelpubliek.
Mensen die je advertentie zien en interessant vinden, zijn meer geneigd om ook door te klikken. Zo landen ze op je website of landingspagina. In het ideale geval zet zoān pagina je potentiĆ«le klanten vervolgens aan tot een gewenste actie: een inschrijving, een verkoop, enz.
Als adverteerder betaal je alleen wanneer mensen daadwerkelijk op je advertentie klikken (= Pay-Per-Click of PPC Advertising). Waar voor je geld dus!
Hoe beter je je advertenties optimaliseert:
- hoe minder ze zullen kosten,
- hoe vaker ze getoond zullen worden,
- hoe hoger ze getoond zullen worden en
- hoe beter je resultaten zullen zijn.
Waar, wanneer en in welke volgorde worden Google Ads getoond?
Telkens als mensen via Google informatie opzoeken gaat Google dus op zoek naar relevante advertenties om bij de zoekresultaten te tonen.
Vaak zijn er echter meer relevante advertenties dan beschikbare advertentieposities of -plaatsen. Daarom vindt er tijdens iedere zoekopdracht een zogenaamde āadvertentieveilingā plaats.
Die veiling bepaalt welke relevante advertenties uiteindelijk worden weergegeven op de pagina met zoekresultaten en op welke advertentiepositie.
De āadvertentierangschikkingā van iedere advertentie is daarbij doorslaggevend. Dat is een score die Google aan je advertentie toekent op basis van:
- de kwaliteit van je advertentie
- de verwachte impact van extensies (uitbreidingen) die je gebruikt voor je advertentie
- je bod (hoeveel je maximaal per click op je ad wilt betalen)
Hoe verbeter je de positie van je ads?
Er zijn dan ook 3 voorname manieren om je advertentierangschikking en -positie te verbeteren:
- verbeter de kwaliteit van je advertentie / campagne
- gebruik extensies
- optimaliseer het bod van je advertentie
1. Verbeter de kwaliteit van je advertentiecampagnes
Google hecht veel belang aan relevantie en aan een aangename gebruikservaring. Kortom: aan kwaliteit! Daarom kent Google ook een ākwaliteitsscoreā toe aan iedere advertentie.
Hoe hoger die score, hoe vaker en hoe beter je advertenties getoond zullen worden en hoe meer resultaat ze zullen boeken! Kwalitatieve advertenties zorgen trouwens niet alleen voor meer tevreden gebruikers, ze kosten ook minder per click:
- Als twee advertenties met hetzelfde bod per click concurreren om dezelfde advertentieplaats, dan zal de advertentie met de beste kwaliteitsscore voorrang krijgen.
- Als twee advertenties met een verschillend bod per click concurreren, dan kan de advertentie met het lagere bod toch winnen van de advertentie met het hogere bod dankzij een betere kwaliteitsscore.
Probeer daarom altijd eerst de kwaliteit van je ads te verbeteren, en pas je bod pas aan als dat echt nodig of nuttig is. Dat komt je campagneresultaten alleen maar ten goede!
De kwaliteitsscore van Google bestaat uit verschillende onderdelen. Sommige daarvan heb je in de hand, andere niet. Zorg er in ieder geval voor dat je goed scoort op:
VERWACHTE KLIKFREQUENTIE
De ‘verwachte klikfrequentieā (ook wel āClick-Trough-Rateā of āCTRā) van je advertentie is een inschatting van het aantal clicks die je advertentie zal ontvangen. Het is dus een voorspelling van de prestaties van je ad.
Wil je de verwachte klikfrequentie van je advertenties verbeteren? Dan moet je de copywriter in jezelf bovenhalen:
- Trek de aandacht met je advertentiekop.
- Schrijf pakkende advertentieteksten die mensen aanzetten tot actie op je landingspagina.
- Benadruk de relevantie van je product of service voor je doelpubliek.
- Benadruk een uniek voordeel van je product of service (gratis bezorging, exclusiviteitā¦).
- Benadruk een deadline, speciale aanbieding of promotie.
- Gebruik sterke Calls-To-Action (āKoopā, āBel nuā, āMeld u aanāā¦).
- Wees zo specifiek mogelijk in je advertentietekst (ā50% korting!ā).
- Experimenteer met verschillende variaties op dezelfde advertentie.
ADVERTENTIERELEVANTIE
De advertentierelevantie is een inschatting van de relevantie van je ads voor gebruikers. Hoe relevanter je ad, hoe vaker en hoe beter je advertentie zal worden weergegeven en hoe goedkoper je advertentie!
Wil je de relevantie van je advertenties verbeteren? Maak je ads dan zo relevant mogelijk voor gebruikers:
- Laat je zoekwoorden en ad tekst nauw aansluiten bij de zoekopdrachten van gebruikers.
- Spreek gebruikers aan die de grootste kans maken om uiteindelijk klant te worden. Clicks zijn zinloos als ze niet tot acties en aankopen leiden.
- MAAR: waak er ook over dat die zoekwoorden goed aansluiten bij je bedrijf en je producten.
- Zorg ervoor dat je advertentietekst nauw gerelateerd is aan je zoekwoorden.
- Richt specifieke advertentiegroepen in die zo weinig mogelijk overlappen.
- Speel gerichter in op het doel, de behoefte of de intentie (Research? Een aankoop?) achter de zoekopdracht van een gebruiker.
- Gebruik ‘Zoekwoordopties‘ om de weergave van je advertenties duidelijk af te bakenen.
- Voeg uitsluitingszoekwoorden toe aan je advertenties om te voorkomen dat ze worden weergegeven voor ongewenste zoekopdrachten.
- Kies een landingspagina die gerelateerd is aan je advertentie.
LANDINGSPAGINAāS
Een landingspagina is een speciale pagina op je website waar je klanten heen leidt via ads en waar je hen overtuigt om Ć©Ć©n bepaalde actie te ondernemen. In het minimalistische voorbeeld van Dropbox hieronder worden bezoekers bijvoorbeeld aangemoedigd om zich te registreren.
Hoe beter je je landingspaginaās inricht en afstemt op je advertenties (en vice versa), hoe meer resultaat je advertentiecampagnes zullen boeken:
- Stuur gebruikers naar landingspaginaās die zo goed mogelijk aansluiten bij hun zoekopdrachten en zoekwoorden. Kortom: stem je landingspagina af op je advertentie en doelgroep!
- Beschouw een advertentie als het begin van een ervaring voor gebruikers: vertel hen in je advertenties wat ze kunnen verwachten na hun click.
- Zorg dat je landingspagina voortbouwt op het gesprek dat je advertentie start. Ga dieper in op de aanbieding of call-to-action uit je advertentie.
- Plaats nuttige informatie op je bestemmingspagina over datgene waarvoor je adverteert. Wees duidelijk over je product of service en over wat het doet. Je kunt bijvoorbeeld recensies toevoegen waarin andere klanten hun mening geven.
- Geef belangrijke informatie bovenaan de landingspagina weer. Zo is die info meteen zichtbaar voor klanten wanneer zij op de pagina komen en hoeven zij niet naar beneden te scrollen.
- Zorg ervoor dat klanten de door jou gewenste acties makkelijk en snel kunnen uitvoeren: je product bestellen, je telefoonnummer bellen of om informatie vragen.
- Denk mobiel: voor gebruikers van mobiele websites is eenvoudige navigatie extra belangrijk. Met een goede mobiele site kun je de gebruikservaring sterk verbeteren.
Bonustip: Beschouw de conversieratio (het percentage bezoekers dat doorklikt naar je website Ć©n tot actie overgaat) van je advertenties als een indicatie van een goede ervaring op je landingspagina.
Wil je nog meer tips over goede landingspaginaās?
- Ontdek hier hoe je een goede landingspagina schrijft
- Ontdek hier hoe je een goede landingspagina ontwerpt
- Ontdek hier hoe je een goede landingspagina maakt
- Ontdek hier hoe je een goede landingspagina analyseert
2. Gebruik extensies en aangepaste advertentie-indelingen
Verrijk je tekstadvertenties ook met āextensiesā. Dat zijn uitbreidingen waarmee je extra informatie over je bedrijf kunt tonen bij je advertenties, bijvoorbeeld:
- je bedrijfslocatie
- je telefoonnummer
- recensies
- sitelinks (extra links naar webpaginaās)
- highlights
- ā¦
Op die manier kun je de zichtbaarheid, de relevantie, de gebruikservaring en de klikfrequentie van je advertenties verbeteren! Hieronder zie je bijvoorbeeld een tekstadvertentie die verrijkt is met een recensie-extensie. 4 op 5 sterren, dat nodigt uit om te klikken, toch?
Google toont een of meer extensies bij je advertentie als deze extensie (of een combinatie van extensies) de prestaties van je advertentie wellicht zal verbeteren.
Alle extensies zijn sinds kort trouwens beschikbaar voor alle Google Ads. En ze zijn gratis (lees: je betaalt enkel per click op je ad)! Bekijk daarom zeker welke extensies:
- je product- of bedrijfsinformatie extra in de verf zetten
- je klanten zo efficiƫnt mogelijk verder helpen
en grijp iedere kans om op te vallen en je verwachte klikfrequentie te vergroten!
Ontdek hier welke extensies er zijn en hoe je ze kunt toevoegen aan je advertenties!
3. Optimaliseer het bod van je Google Ads
Je bod is het maximale bedrag dat je wilt betalen voor een klik op je advertentie. Dat bedrag hangt meestal af van de waarde die een nieuwe potentiĆ«le klant heeft voor jouw bedrijf. Door je biedingen te beheren, kun je de zichtbaarheid en het rendement (ROI) van je advertenties beĆÆnvloeden:
- Als je hoog biedt dan krijgt je campagne wellicht meer zichtbaarheid en meer verkeer (dankzij een betere advertentierangschikking in de veiling), maar geef je waarschijnlijk ook meer geld uit.
- Bied je te laag? Dan worden je advertenties niet of minder weergegeven en haal je dus ook minder klikken en conversies binnen.
Als je pas begint met adverteren op Google dan kun je best experimenteren met verschillende soorten ads, biedingen en budgetten (maar hou het voorlopig bescheiden!). Zo kun je opvolgen welke veranderingen de beste resultaten opleveren. Op basis daarvan kun je je biedingen verder optimaliseren:
- Als bepaalde zoekwoorden of advertenties goed scoren dan kun je je advertentiebod en dagelijks budget bijvoorbeeld verhogen voor nog meer bereik en verkeer.
- Als bepaalde advertenties (bijvoorbeeld advertenties met een hoge kwaliteitsscore) onvoldoende presteren dan kun je je bod ook verhogen om ze een positieve boost te geven.
- Als bepaalde zoekwoorden of advertenties echt slecht scoren dan kun je overwegen om de geldkraan dicht te draaien en ze gewoon offline te halen.
MAAR! Onthoud goed dat je bod slechts een onderdeel is van je advertentierangschikking. Probeer in eerste instantie om je advertenties en je landingspaginaās zo goed mogelijk in te richten voor potentiĆ«le klanten!