Google Ads update: einde van SEO en kleine adverteerders?

Laptop met Google Ads
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Onlangs heeft Google Ads de weergave van de zoekresultaten voor desktops drastisch veranderd. En dit kan een behoorlijke invloed hebben op de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website.

Kort samengevat:

 • Advertenties verdringen de organische zoekresultaten
 • Zoekadvertenties worden competitiever en duurder

Daardoor wordt het voor kleine en middelgrote ondernemingen moeilijker om op de eerste pagina van Google te belanden voor commerciële zoekopdrachten.

Is deze Google update het einde van eerlijke zoekmachineoptimalisatie (SEO) en adverteerders met bescheiden budgetten? Ons antwoord: Nee, zeker niet.

In dit artikel ontdek je:

 • Wat Google precies veranderd heeft
 • Waarom Google deze veranderingen doorvoerde
 • Welke gevolgen dit heeft voor jouw bedrijf
 • Hoe je met deze veranderingen om kunt gaan.

Keep calm and read on!

Google: zoekresultatenpagina’s op de schop

Eerst en vooral: Google veranderde enkel de weergave van de pagina’s met zoekresultaten (de Search Engine Results Pages of SERPS) voor desktops. Voor mobiel verandert er dus niets!

De 4 belangrijkste veranderingen:

 • Tekstadvertenties rechts naast de zoekresultaten verdwijnen.
 • Google toont tot wel 4 tekstadvertenties boven de zoekresultaten voor commerciële zoekopdrachten (lees: zoekopdrachten met een koopintentie).
 • Google toont ook 3 tekstadvertenties onder de zoekresultaten.
 • Het maximale aantal advertenties per pagina daalt van 11 naar 7.

Wat verandert er niet?

Het enige wat Google Ads en organische zoekresultaten nog van elkaar onderscheidt is een geel icoontje met de tekst “Ad.”. Zoekadvertenties en zoekresultaten vloeien nu dus bijna naadloos in elkaar over.

Waarom veranderde Google de weergave van Google ads?

De veranderingen van Google hebben twee oorzaken:

Google wil de gebruikservaring verbeteren

Matt Lawson – Director of Performance Ads Marketing bij Google – geeft aan dat de veranderingen bedoeld zijn om de gebruikservaring te verbeteren:

Gebruikerservaring zal ongetwijfeld wel een rol hebben gespeeld bij de veranderingen, maar laat ons eerlijk zijn:

Google wil meer munt slaan uit zoekadvertenties

Google is en blijft natuurlijk een commercieel bedrijf. De veranderingen verbeteren vooral de prestaties van advertenties:

 • Advertenties boven de zoekresultaten worden veruit het meest aangeklikt, daarom kwam er een extra plaats bij (4 in de plaats van 3).
 • Advertenties rechts naast de zoekresultaten worden minder vaak aangeklikt en zijn dan ook minder rendabel, daarom werden ze wellicht ook geschrapt.
 • Bijkomend gevolg: de advertenties bovenaan krijgen meer aandacht.
 • Advertenties met productvermeldingen krijgen ook veel clicks, daarom behoudt Google ze ook in de zijbalk.

Al deze veranderingen hebben dus één belangrijk resultaat: meer clicks op advertenties. Dat is goed voor adverteerders, maar ook voor Google!

Gevolgen van de Google ads update voor SEO en SEA

Het is moeilijk om nu al precies in te schatten wat de gevolgen van deze veranderingen zullen zijn voor SEO en SEA, maar wij zien alvast de volgende logische gevolgen:

SEA en PPC marketeers winnen aan invloed

De grote winnaars van deze veranderingen zijn SEA en PPC marketeers: bedrijven dus die veel reclamebudget hebben om betaalde advertenties te kopen. Zij krijgen immers meer advertentieruimte en -mogelijkheden in de zoekresultaten.

Als gebruikers nu een commerciële zoekopdracht ingeven, verschijnen er bijna uitsluitend Google Ads in beeld. Die ads worden ook steeds interactiever dankzij verschillende extensies.

Meer clicks en concurrentie voor topadverteerders

Door de veranderingen komt er extra adverteerruimte vrij boven de zoekresultaten, terwijl er minder afleiding is van de ads die voorheen rechts stonden.

Dat zal zich wellicht vertalen in:

 • minder impressies (mensen die je advertenties zien)
 • MAAR meer clicks / een hogere klikfrequentie (CTR)

op de advertenties boven de zoekresultaten. En daar draait het uiteindelijk om!

Maar… adverteerders mogen dan wel winnen, de concurrentie stijgt ook. Het aantal ads per pagina daalt immers van 11 (inclusief de advertenties in de zijbalk) naar 7 (boven en onder de organische zoekresultaten), waarvan slechts 4 in topposities (boven de organische zoekresultaten).

Minder ads betekent ook dat het moeilijker wordt om een hoge advertentiepositie aan te houden. Veel experts vrezen dan ook dat dit de veilingdynamiek voor de advertenties van Google drastisch op z’n kop zal zetten.

Grote spelers zullen hun CPC-bod voor topadvertenties verhogen om bovenaan te blijven en ze zullen zo wellicht kleinere spelers naar beneden of naar de gevreesde tweede pagina van de zoekresultaten verdringen.

Google zelf denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Ze hebben de veranderingen lang getest en volgens hun eerste data:

Afwachten dus…

Minder impressies en clicks voor andere advertenties

Voor kleinere adverteerders die steeds op de andere advertenties (zogenaamde “other”-advertenties) hebben ingezet, ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit.

Advertenties onder de zoekresultaten zijn immers een pak minder zichtbaar dan topadvertenties. Dit heeft wellicht een gunstige invloed op de kostprijs per click (CPC), maar niet op de prestaties (CTR).

Kleinere adverteerders (zoals de meeste starters en KMO’s) zien hun opties dus serieus slinken:

 • ze krijgen minder adverteerruimte
 • ze moeten met elkaar concurreren voor slechts 3 posities onder de zoekresultaten
 • bovendien gaat het om posities die aanzienlijk minder impressies krijgen

De vraag is of bodemadvertenties na deze veranderingen een rendabele investering blijven. We zouden zelfs durven stellen dat SEO op deze manier een interessant alternatief biedt.

Product listing ads en kenniskaarten winnen aan populariteit

Vanaf nu zijn:

de enige elementen die rechts verschijnen in de zoekresultaten.

Daardoor zullen ze bij adverteerders in de nabije toekomst wellicht nog meer aan populariteit winnen.

Advertentie-extensies winnen aan populariteit

Voorheen waren Google Ad extensies alleen beschikbaar voor advertenties boven de organische zoekresultaten. Vanaf nu zijn extensies (zoals call-outs, sitelinks en locatiegegevens) mogelijk voor alle Google Ads.

Extensies worden dan ook een competitieve manier voor adverteerders om hun bedrijfsinformatie extra in de verf te zetten en klanten zo efficiënt mogelijk verder te helpen.

Wil je hier meer informatie over? Laat het ons weten via het reactieformulier onder dit artikel of via info@lincelot.com. Wij zullen onze antwoorden in een volgend artikel delen.

Minder zichtbaarheid voor organische zoekresultaten

Waar SEA wint, verliest SEO terrein. Organische zoekresultaten moeten alsmaar meer concurreren met nieuws, afbeeldingen, video’s, kaarten, Knowledge Graphs en snippets…

Deze veranderingen passen perfect binnen die trend. Het aantal zoekresultaten per pagina blijft ongewijzigd, maar ze worden wel naar beneden verdrongen. Dat vertaalt zich wellicht in:

 • minder impressies
 • minder clicks
 • minder verkeer

Mensen moeten immers scrollen om de natuurlijke, organische zoekresultaten te zien.

Kleine kanttekening: de recente veranderingen hebben enkel invloed op commerciële zoekresultaten. Strategische SEO kan dus nog steeds zeer veel verkeer naar je website halen. En wel op de volgende manier:

Longtail-zoekwoorden en kwaliteitsscore worden belangrijker

Door de veranderingen worden algemene commerciële zoektermen erg gegeerd en ook erg duur. Vooral grote spelers hebben budgetten om daarop in te spelen.

Andere spelers zullen:

 • de kwaliteitsscore van hun advertenties moeten opdrijven om de kostprijs te drukken
 • specifiekere niches of “longtail” zoekwoorden moeten targeten om getoond te worden

Google wil de geloofwaardigheidskloof tussen organische en betaalde zoekresultaten dichten, en dwingt alle adverteerders dan ook om de kwaliteit van hun advertenties op te drijven.

Adverteerders die hun advertenties en teksten niet afstemmen op de juiste zoekwoorden en landingspagina’s, zullen een lagere kwaliteitsscore krijgen en geen schijn van kans meer maken.

Dus: het wordt meer dan ooit belangrijk om een landingspagina op te bouwen (en te optimaliseren) die goed aansluit bij de advertentie die je wilt vertonen.

Google Ads beginnen niet (langer) bij het opmaken van deze advertenties, maar bij het opmaken en optimaliseren (SEO) van de landingspagina waar deze advertenties naar zullen verwijzen.

Best practices voor SEA

De risico’s en opbrengsten verbonden aan Google Ads nemen door deze veranderingen toe. Daarom is een sterke SEA / PPC strategie nu belangrijker dan ooit:

Volg je rapporten in AdWords goed op

Vergelijk je resultatenrapporten in AdWords voor en na de wijzigingen, maar segmenteer de top- en andere advertenties.

Normaal gezien zou je een daling in het aantal impressies en een stijging in klikfrequentie (CTR) moeten zien.

Wijken je resultaten af van die verwachtingen? Verricht dan wat research en ga na waarom jouw advertentie-account afwijkt van die verwachtingen.

Schakel (indien mogelijk) de hulp van een SEA-specialist in. Meer uitgeven aan advertenties leidt immers niet altijd tot betere resultaten. Integendeel zelfs. Goede SEA-specialisten kunnen je veel geld besparen en betere resultaten leveren met minder geld.

Analyseer je biedingen, budget en advertentiepositie

Kijk de kat uit de boom. Neem geen overhaaste beslissingen en reageer niet overdreven op de wijzigingen.

Hou je gemiddelde advertentiepositie in de gaten (segmenteer daarbij top- en andere advertenties).

Om veel impressies en clicks op je advertenties te krijgen, moet je gemiddelde positie – afhankelijk van het gekozen zoekwoord – hoger zijn dan 3 of 4.

Als je gemiddelde positie lager is dan 3 of 4 dan verschijnt je ad immers onder de organische zoekresultaten of op de tweede pagina van Google.

Er zijn 2 manieren om je gemiddelde positie te verbeteren:

 • het bod van je advertentie verhogen
 • de Quality Score (de relevantie van je ad / landingspagina voor de zoekopdracht) van je advertentie verhogen

Baseer je beslissingen op data en stem je bod af op de prestaties die je wil zien, niet op theoretische verwachtingen.

Blijf je kwaliteitsscore verbeteren

De recente veranderingen sporen adverteerders dus aan om de kwaliteit van hun advertenties te verbeteren:

 • hoe beter de advertentie
 • en hoe relevanter je landingspagina
 • hoe beter de gebruikservaring
 • en hoe lager de kostprijs van je advertentie

Ga dus voor een hoge kwaliteitsscore en volg de Adwords best practices van Google.

Benut advertentie-extensies zo goed mogelijk

Extensies zijn vanaf nu mogelijk voor alle Google Ads. Bekijk daarom welke extensies:

 • je product- of bedrijfsinformatie extra in de verf zetten
 • je klanten zo efficiënt mogelijk verder helpen

en grijp iedere kans om op te vallen en je CTR te vergroten!

Conclusie: balanceer SEO en SEA

De organische zoekresultaten worden door de veranderingen van Google Ads naar beneden geduwd. Als gebruikers een commerciële zoekopdracht ingeven, dan zien ze:

 • bijna uitsluitend advertenties en/of een interactieve kaart
 • enkele of geen organische resultaten

Dat is problematisch voor SEO, maar ook voor SEA. Door de veranderingen stijgt de concurrentie tussen adverteerders en worden PPC resultaten duurder.

Daarom wordt SEO belangrijker dan ooit. Een goede match tussen SEO en SEA betekent goedkopere en relevantere campagnes. Resultaat? Meer SEO- én SEA-verkeer en potentieel hogere ROI.

Heb je geen budget om aan betaalde advertenties te spenderen? Focus dan volop op SEO en tracht via goed geoptimaliseerde (minder commerciële) pagina’s en blog posts hoog te scoren. Quality never goes out of style. Dat geldt ook voor zoekmachineoptimalisatie!

Wil jij aan de slag met Google Ads?

Wil je aan de slag met Google ads voor je bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)