Wil je dat je website goed scoort in Google? Dan moet je je paginaās optimaliseren voor zoekmachines. Dat doe je via SEO of zoekmachineoptimalisatie.
Zoekmachines evolueren echter voortdurend. En SEO moet volgen. Best practices die vorig jaar nog voor extra zoekverkeer zorgden, kunnen inmiddels al achterhaald zijn!
In dit artikel ontdek je 7 SEO mythes waar je in 2017 maar beter rekening mee kunt houden, of net niet. Zo blijf je ook dit jaar goed scoren in de zoekresultaten!
Here we go!
7 achterhaalde SEO mythes
SEO mythe 1: zoekwoordoptimalisatie is hƩt geheim van goede SEO
Zoekwoorden zijn woorden die mensen intypen in Google om informatie of oplossingen te vinden. Als je iedere pagina van je website opbouwt rond 1 zoekwoord of 1 combinatie van zoekwoorden dan weet Google beter waar je webpaginaās over gaan en voor wie ze relevant kunnen zijn.
Hoe beter je je paginaās optimaliseert voor bepaalde zoektermen, hoe hoger je zult scoren in Google voor relevante zoekopdrachten en hoe meer relevante bezoekers je website zullen vinden.
Vroeger waren zoekwoorden cruciaal om goed te scoren voor bepaalde topics, en dat zijn ze nog steeds, maar Google wordt iedere dag slimmer en slimmer.
Het algoritme van Google weet steeds beter waar je tekst over gaat. Daardoor hoefĀ je niet meerĀ altijd exact hetzelfde zoekwoord of dezelfde zoekwoordzin teĀ herhalen in je tekst.
Google herkent verbanden en synoniemen en kan op basis daarvan steeds beter waar je tekst over gaat en hoe je webpagina zich verhoudt tot andere webpaginaās.
Zoekwoordoptimalisatie is nog steeds nuttig, maar denk meer en meer in termen van onderwerpen, gebruikservaring en zoekintentie.
Probeer met je tekst steeds antwoorden te bieden op de vragen van je doelpubliek. Gebruik daarbij relevante zoekwoorden, maar ook synoniemen, andere varianten en verwante termen. Schrijf zo natuurlijk mogelijk en denk in de eerste plaats aan je doelpubliek, niet aan je positie in Google!
SEO mythe 2: een veilige HTTPS website is niet belangrijk voor SEO
Is het je al opgevallen dat het webadres van sommige websites begint met āhttp://ā, terwijl die van andere websites begint met āhttps://ā?
Het lijkt een detail, maar het is belangrijk! Die extra āsā betekent namelijk dat de verbinding naar die website beveiligd is tegen hackers. De data worden immers versleuteld.
De technologie achter zoān beveiligde verbinding wordt Secure Sockets Layer (SSL) genoemd. Google hecht steeds meer belang aan zulke beveiligde verbindingen.
Beveiligde websites scoren nu doorgaans al beter in Google, maar het gaat verder dan dat: sinds januari 2017 vlagt Chrome – de webbrowser van Google – HTTP websites als mogelijk onveilig. Op termijn wil Google onveilige websites zelfs verwijderen uit de zoekresultaten.
Is je website nog niet beveiligd? Dan wordt het stilaan tijd om een SSL-certificaat te overwegen.
SEO mythe 3: alle pop-ups zijn slecht voor SEO
Pop-ups zijn bijzonder handig om e-mailadressen te verzamelen en leads te genereren. De laatste tijd hebben pop-ups echter een slechte naam gekregen omdat ze vaak worden misbruikt en als storend worden ervaren.
Sinds 10 januari 2017 straft Google ook websites af die storende pop-ups en interstitialsĀ tonen op mobiele apparaten. Betekent dit dat alle pop-ups slecht zijn voor SEO?
Nee!
De klemtoon ligt op āstorendā. De penalty (straf) van Google geldt alleen voor storende pop-ups die verschijnen meteen nadat een gebruiker via een mobiele zoekopdracht op Ć©Ć©n van je webpaginaās belandt.
Google hecht dus vooral belang aan een vlotte overgang van de mobiele zoekresultaten naar specifieke paginaās op je website.
Dus: evalueer alle pop-ups die je op je mobiele (!) webpaginaās hebt geplaatst om je score in de zoekresultaten op peil te houden. Pas de verboden varianten aan en laat de rest staan.
Als je pop-ups nuttig en gebruiksvriendelijk zijn, is er geen enkel probleem.
SEO mythe 4: zoekmachinevriendelijke websites hebben een homepage met bijzonder veel informatie
Heb je een homepage met bijzonder veel informatie nodig om goed te scoren in Google? Nee!
Beschouw de homepage van je website als een aangename eerste indruk en een mooie visuele introductie. Maak duidelijk:
- wie je bent
- wat je doet
- hoe en waar mensen je kunnen bereiken
- en welke stappen bezoekers moeten nemen om je website verder te verkennen
Niet meer, niet minder. Zorg er wel voor dat je de overige paginaās van je website goed optimaliseert:
- productpagina’s
- dienstenpagina’s
- blogberichten
- portfolio en/of projecten
- FAQs
Dat zijn de paginaās die het meeste zoekverkeer voor je website zullen opleveren omdat ze een goed afgebakend topic belichten, in tegenstelling tot je homepage.
SEO mythe 5: hoe meer paginaās op je website, hoe beter
Scoort je website beter in Google als je meer paginaās hebt op je website?
Ja en nee.
Je mag zoveel paginaās aanmaken als je wil: als je enkel focust op kwantiteit en niet op kwaliteit, zal het je geen enkel voordeel opleveren in de zoekresultaten.
Zorg ervoor dat iedere pagina goed geoptimaliseerd is en unieke, nuttige en relevante informatie bevat voor je doelpubliek:
āDeel vandaag de antwoorden op de vragen die je klanten morgen googelen. Dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe.ā
Alleen dan zullen meer paginaās ook meer zoekverkeer aantrekken. Een goed onderhouden en geoptimaliseerde blog is dan ook hĆ©t geheime wapen bij uitstek om meer zoekverkeer aan te trekken.
Iedere blog post is een nieuwe pagina op je website die een bepaald topic toelicht aan je doelpubliek, en iedere blog post is dus een extra kans om gevonden te worden in Google voor een bepaald topic.
SEO mythe 6: gebruikservaring is niet belangrijk voor SEO
Heeft de gebruikservaring op je website invloed op je positie in de zoekresultaten? Jazeker!
Een goede gebruikservaring is belangrijker dan ooit voor Google. Als Google gebruikers naar je webpagina stuurt, dan wil Google dat die gebruikers een vlotte en aangename ervaring hebben op je website.
Uiteindelijk is en blijft Google immers een bedrijf dat zijn gebruikers tevreden wil houden. Als Google mensen doorstuurt naar paginaās met een slechte gebruikservaring, dan verliest Google uiteindelijk zelf gebruikers!
Wil je de gebruikerservaring op je website verbeteren?
- focus op snelheid en laadtijden
- zorg voor vlotte navigatie
- maak je websites makkelijk āscanbaarā
- wees visueel
- breng structuur aan
- zorg voor een consistente ervaring
- vermijd 404 en andere fouten
- maak je website responsief en mobielvriendelijk
Kortom: zorg voor nuttige en relevante content die snel en makkelijk toegankelijk is! Zo hou je je doelpubliek Ć©n zoekmachines tevreden!
SEO mythe 7: mobielvriendelijkheid is niet belangrijk voor zoekmachines
You couldnāt be more wrong, my friend!
Als je iets opzoekt via Google, dan wil de zoekmachine je zo snel en eenvoudig mogelijk de beste antwoorden op je vraag tonen, ongeacht het apparaat dat je gebruikt: computer, tablet of smartphone.
En omdat steeds meer mensen zoeken via mobiele apparaten, hecht Google ook steeds meer belang aan āmobile searchā en aan de mobielvriendelijkheidĀ van websites. Daarom scoren mobielvriendelijke websites doorgaans ook beter in Google.
Volgens Google is 85% van alle webpaginaās tegenwoordig mobielvriendelijk. Dat wil zeggen dat ze op mobiele apparaten bijvoorbeeld een groter lettertype tonen en knoppen ver genoeg uit elkaar plaatsen.
Bereid je dus voor en ontwikkel een mobiele mindset voor je website Ć©n je producten. Mobiele bezoekers moeten dezelfde uitstekende gebruikerservaring krijgen als desktopbezoekers.
Denk daarbij aan een mobiele marketingstrategie, de mobielvriendelijkheid van je website, mobiele SEO, mobiele e-commerce, mobiele betalingen, mobiele coupons, enz.
Zet ook in op lokale en mobiele SEO. Toon bijvoorbeeld prijzen, reviews en winkellocaties in de zoekresultaten. Wees actief op Google Mijn Bedrijf, Google Maps, enz.
Wil je meer weten over deze mythes? Onze partner HubSpot heeft er een leuk e-book over geschreven. Download het hier!