Wil je goed scoren in Google? Negeer deze 7 SEO mythes.

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je dat je website goed scoort in Google? Dan moet je je pagina’s optimaliseren voor zoekmachines. Dat doe je via SEO of zoekmachineoptimalisatie.

Zoekmachines evolueren echter voortdurend. En SEO moet volgen. Best practices die vorig jaar nog voor extra zoekverkeer zorgden, kunnen inmiddels al achterhaald zijn!

In dit artikel ontdek je 7 SEO mythes waar je in 2017 maar beter rekening mee kunt houden, of net niet. Zo blijf je ook dit jaar goed scoren in de zoekresultaten!

Here we go!

7 achterhaalde SEO mythes

SEO mythe 1: zoekwoordoptimalisatie is hét geheim van goede SEO

Zoekwoorden zijn woorden die mensen intypen in Google om informatie of oplossingen te vinden. Als je iedere pagina van je website opbouwt rond 1 zoekwoord of 1 combinatie van zoekwoorden dan weet Google beter waar je webpagina’s over gaan en voor wie ze relevant kunnen zijn.

Hoe beter je je pagina’s optimaliseert voor bepaalde zoektermen, hoe hoger je zult scoren in Google voor relevante zoekopdrachten en hoe meer relevante bezoekers je website zullen vinden.

Vroeger waren zoekwoorden cruciaal om goed te scoren voor bepaalde topics, en dat zijn ze nog steeds, maar Google wordt iedere dag slimmer en slimmer.

Het algoritme van Google weet steeds beter waar je tekst over gaat. Daardoor hoef je niet meer altijd exact hetzelfde zoekwoord of dezelfde zoekwoordzin te herhalen in je tekst.

Google herkent verbanden en synoniemen en kan op basis daarvan steeds beter waar je tekst over gaat en hoe je webpagina zich verhoudt tot andere webpagina’s.

Zoekwoordoptimalisatie is nog steeds nuttig, maar denk meer en meer in termen van onderwerpen, gebruikservaring en zoekintentie.

Probeer met je tekst steeds antwoorden te bieden op de vragen van je doelpubliek. Gebruik daarbij relevante zoekwoorden, maar ook synoniemen, andere varianten en verwante termen. Schrijf zo natuurlijk mogelijk en denk in de eerste plaats aan je doelpubliek, niet aan je positie in Google!

SEO mythe 2: een veilige HTTPS website is niet belangrijk voor SEO

Is het je al opgevallen dat het webadres van sommige websites begint met “http://“, terwijl die van andere websites begint met “https://“?

Het lijkt een detail, maar het is belangrijk! Die extra “s” betekent namelijk dat de verbinding naar die website beveiligd is tegen hackers. De data worden immers versleuteld.

De technologie achter zo’n beveiligde verbinding wordt Secure Sockets Layer (SSL) genoemd. Google hecht steeds meer belang aan zulke beveiligde verbindingen.

Beveiligde websites scoren nu doorgaans al beter in Google, maar het gaat verder dan dat: sinds januari 2017 vlagt Chrome – de webbrowser van Google – HTTP websites als mogelijk onveilig. Op termijn wil Google onveilige websites zelfs verwijderen uit de zoekresultaten.

Is je website nog niet beveiligd? Dan wordt het stilaan tijd om een SSL-certificaat te overwegen.

SEO mythe 3: alle pop-ups zijn slecht voor SEO

Pop-ups zijn bijzonder handig om e-mailadressen te verzamelen en leads te genereren. De laatste tijd hebben pop-ups echter een slechte naam gekregen omdat ze vaak worden misbruikt en als storend worden ervaren.

Sinds 10 januari 2017 straft Google ook websites af die storende pop-ups en interstitials tonen op mobiele apparaten. Betekent dit dat alle pop-ups slecht zijn voor SEO?

Nee!

De klemtoon ligt op “storend”. De penalty (straf) van Google geldt alleen voor storende pop-ups die verschijnen meteen nadat een gebruiker via een mobiele zoekopdracht op één van je webpagina’s belandt.

Google hecht dus vooral belang aan een vlotte overgang van de mobiele zoekresultaten naar specifieke pagina’s op je website.

Dus: evalueer alle pop-ups die je op je mobiele (!) webpagina’s hebt geplaatst om je score in de zoekresultaten op peil te houden. Pas de verboden varianten aan en laat de rest staan.

Als je pop-ups nuttig en gebruiksvriendelijk zijn, is er geen enkel probleem.

SEO mythe 4: zoekmachinevriendelijke websites hebben een homepage met bijzonder veel informatie

Heb je een homepage met bijzonder veel informatie nodig om goed te scoren in Google? Nee!

Beschouw de homepage van je website als een aangename eerste indruk en een mooie visuele introductie. Maak duidelijk:

 • wie je bent
 • wat je doet
 • hoe en waar mensen je kunnen bereiken
 • en welke stappen bezoekers moeten nemen om je website verder te verkennen

Niet meer, niet minder. Zorg er wel voor dat je de overige pagina’s van je website goed optimaliseert:

 • productpagina’s
 • dienstenpagina’s
 • blogberichten
 • portfolio en/of projecten
 • FAQs

Dat zijn de pagina’s die het meeste zoekverkeer voor je website zullen opleveren omdat ze een goed afgebakend topic belichten, in tegenstelling tot je homepage.

SEO mythe 5: hoe meer pagina’s op je website, hoe beter

Scoort je website beter in Google als je meer pagina’s hebt op je website?

Ja en nee.

Je mag zoveel pagina’s aanmaken als je wil: als je enkel focust op kwantiteit en niet op kwaliteit, zal het je geen enkel voordeel opleveren in de zoekresultaten.

Zorg ervoor dat iedere pagina goed geoptimaliseerd is en unieke, nuttige en relevante informatie bevat voor je doelpubliek:

“Deel vandaag de antwoorden op de vragen die je klanten morgen googelen. Dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe.”

Alleen dan zullen meer pagina’s ook meer zoekverkeer aantrekken. Een goed onderhouden en geoptimaliseerde blog is dan ook hét geheime wapen bij uitstek om meer zoekverkeer aan te trekken.

Iedere blog post is een nieuwe pagina op je website die een bepaald topic toelicht aan je doelpubliek, en iedere blog post is dus een extra kans om gevonden te worden in Google voor een bepaald topic.

SEO mythe 6: gebruikservaring is niet belangrijk voor SEO

Heeft de gebruikservaring op je website invloed op je positie in de zoekresultaten? Jazeker!

Een goede gebruikservaring is belangrijker dan ooit voor Google. Als Google gebruikers naar je webpagina stuurt, dan wil Google dat die gebruikers een vlotte en aangename ervaring hebben op je website.

Uiteindelijk is en blijft Google immers een bedrijf dat zijn gebruikers tevreden wil houden. Als Google mensen doorstuurt naar pagina’s met een slechte gebruikservaring, dan verliest Google uiteindelijk zelf gebruikers!

Wil je de gebruikerservaring op je website verbeteren?

 • focus op snelheid en laadtijden
 • zorg voor vlotte navigatie
 • maak je websites makkelijk “scanbaar
 • wees visueel
 • breng structuur aan
 • zorg voor een consistente ervaring
 • vermijd 404 en andere fouten
 • maak je website responsief en mobielvriendelijk

Kortom: zorg voor nuttige en relevante content die snel en makkelijk toegankelijk is! Zo hou je je doelpubliek én zoekmachines tevreden!

SEO mythe 7: mobielvriendelijkheid is niet belangrijk voor zoekmachines

You couldn’t be more wrong, my friend!

Als je iets opzoekt via Google, dan wil de zoekmachine je zo snel en eenvoudig mogelijk de beste antwoorden op je vraag tonen, ongeacht het apparaat dat je gebruikt: computer, tablet of smartphone.

En omdat steeds meer mensen zoeken via mobiele apparaten, hecht Google ook steeds meer belang aan ‘mobile search’ en aan de mobielvriendelijkheid van websites. Daarom scoren mobielvriendelijke websites doorgaans ook beter in Google.

Volgens Google is 85% van alle webpagina’s tegenwoordig mobielvriendelijk. Dat wil zeggen dat ze op mobiele apparaten bijvoorbeeld een groter lettertype tonen en knoppen ver genoeg uit elkaar plaatsen.

Bereid je dus voor en ontwikkel een mobiele mindset voor je website én je producten. Mobiele bezoekers moeten dezelfde uitstekende gebruikerservaring krijgen als desktopbezoekers.

Denk daarbij aan een mobiele marketingstrategie, de mobielvriendelijkheid van je website, mobiele SEO, mobiele e-commerce, mobiele betalingen, mobiele coupons, enz.

Zet ook in op lokale en mobiele SEO. Toon bijvoorbeeld prijzen, reviews en winkellocaties in de zoekresultaten. Wees actief op Google Mijn Bedrijf, Google Maps, enz.

Wil je meer weten over deze mythes? Onze partner HubSpot heeft er een leuk e-book over geschreven. Download het hier!

Wil je meer klanten aantrekken met SEO?

Wil je aan de slag met SEO voor je bedrijf om zo meer klanten aan te trekken via Google? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)