Confessions of a Junior Copywriter / Content Marketeer

Copywriter's confession: wat je niet leert op school
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wauw. Ik werk nu al bijna 4 maanden als Junior Copywriter / Content Marketeer bij Lincelot. Time flies when you’re having fun!

Ik heb echt een erg fijne job, en dat zeg ik niet (alleen) omdat mijn baas Christophe meeleest. 😉

Uiteraard heb ik al veel geleerd over content marketing, copywriting en zoekmachineoptimalisatie, maar in mijn eerste maanden bij Lincelot heb ik vooral toch ook een aantal cruciale zaken geleerd die me op school nooit verteld werden.

Hopelijk kunnen de tips in dit artikel ook jou helpen om beter en efficiënter te werken. Want de praktijk is toch echt anders dan de theorie die we op de hogeschool of universiteit leren!

9 Tips voor junior Copywriters / Content Marketeers

1. Als copywrtiter denk je altijd vanuit de klant

Als Copywriter / Content Marketeer schrijf je altijd voor een doelpubliek. Dit klinkt misschien logisch maar dit wordt vaak vergeten.

Hou daarom steeds de volgende twee vragen in je achterhoofd:

Wie is je doelpubliek?

Het is erg belangrijk dat je weet voor wie je schrijft. Als je je producten, diensten en marketing afstemt op je doelpubliek dan communiceer je gerichter. Hierdoor wek je meer interesse van de juiste mensen en krijg je (wellicht) ook meer conversies.

Wat zoekt je doelpubliek?

Als je je doelgroep goed kent dan weet je ook welke antwoorden of informatie zij zoeken. Als jij vandaag op je website de antwoorden deelt op de vragen die je klanten morgen aan Google stellen dan komen je klanten vanzelf naar je toe.

2. De regel van 1

Ik krijg het vaak te horen van Christophe: KISS! Ofwel: “Keep it stupid simple!

En iedere keer heeft hij gelijk. Ik heb namelijk nog vaak de neiging om alles te moeilijk of te uitgebreid te formuleren.

Helaas werken ‘moeilijk’ en ‘uitgebreid’ niet op het internet. Lezers zijn niet op zoek naar alle mogelijke informatie over één topic. Ze zoeken één nuttige suggestie of één nuttig antwoord dat hen verder helpt.

Pas daarom de regel van één toe: één tekst, één doel, één centraal idee of onderwerp. Heb je problemen met je tekst? Kijk dan eens na of je hem niet kunt opknippen in 2 teksten die elk 1 onderwerp behandelen. Dat is makkelijker voor jou en prettiger voor je lezer.

3. Hou je aan je planning

Plan vooruit om stress en frustraties te vermijden. Het is immers niet makkelijk om voortdurend nieuwe kwalitatieve content te publiceren.

Stel daarom een editorial calendar op. Dat heeft alleen maar voordelen:

  • je werkt sneller, efficiënter en beter
  • je publiceert gevarieerde, samenhangende en relevante content
  • je publiceert regelmatig, op tijd en doelbewust
  • je communiceert beter met je team
  • je verzamelt makkelijk nieuwe ideeën

En je mag nog zo goed voorbereid zijn: in de realiteit lopen de zaken vaak anders dan gepland. Bouw daarom ook buffers in en zorg ervoor dat er altijd wat publicaties klaarliggen. Zo voorkom je stress, overuren en een writer’s block.

4. Vermijd analysis paralysis

Ik heb 3 diploma’s. Dat is een vloek en een zegen. Ik heb immers geleerd om alles wat je schrijft te ‘bewijzen’ met zo veel mogelijk analyses en bronnen.

Op zich is dat geen slechte reflex maar er bestaat ook zoiets als ‘te veel informatie’ en ‘overanalyseren’.

In het begin deed ik te veel research waardoor ik te veel bronnen in één tekst wilde proppen. Dat werkt niet. Zeker niet als je je deadlines snel ziet naderen.

Op den duur loop je vast, heeft je tekst geen enkele structuur meer en leest hij niet vlot. Daarom, nogmaals: KISS. Eén idee. Niet meer, niet minder.

5. Eerst structuur, dan inhoud

Dit is nog een werkpunt voor mij. Eerst structuur, dan inhoud! Een tekst staat of valt met een goede structuur.

Een goede structuur is het fundament waarop je je tekst bouwt. Als er iets mis is met dat fundament, dan stort je tekst als een kaartenhuis in elkaar.

Daarom: stel altijd eerst een structuur op met titels en kernwoorden, bespreek deze structuur (indien mogelijk) met je collega’s en voeg pas daarna de inhoud aan je structuur toe.

Als je de inhoud van je tekst gewoon kunt invullen in de structuur dan weet je dat je een goede tekst geschreven hebt.

6. Balanceer je teksten

Balanceer je teksten steeds visueel en conceptueel. Zorg ervoor dat alle hoofdonderdelen van je tekst (bvb. subtitels, lijstjes, alinea’s…) ongeveer even lang zijn. Dat oogt rustiger en dat leest prettiger.

Zorg er ook voor dat alle delen van je tekst conceptueel in evenwicht zijn. Zet grote concepten nooit op hetzelfde niveau of in hetzelfde lijstje als gedetailleerde tips. Gebruik grote concepten altijd als de kapstokken (titels en subtitels) van je tekst en verduidelijk ze vervolgens met gedetailleerde informatie (alinea’s van je tekst).

7. Zorg voor een goede werkhouding

Het is makkelijk om te vergeten, maar je werkomgeving en je werkhouding hebben een belangrijke invloed op je productiviteit en gezondheid.

Bij Lincelot hebben we bureaus die in hoogte verstelbaar zijn. Geloof me: dat is fantastisch. Af en toe een andere houding aannemen doet wonderen voor je productiviteit. En het is nog gezond ook!

Uiteraard breng je – zelfs met zo’n bureau – nog steeds een groot deel van je werkdag zittend door. Daarom is een goede bureaustoel erg belangrijk. Spaar je rug!

En waarom geen speciale ‘schrijfstoel’ voorzien? Bij Lincelot hebben we een fauteuil staan op een afgezonderd plekje. Zo kan je relaxed schrijven, zonder stress en afleiding.

Tot slot heb ik een fantastische computer. Dat is uiteraard een luxe, maar het helpt zeker. Een tweede scherm is ook een luxe. Een tweede scherm verhoogt je productiviteit en het voorkomt of vermindert nekklachten en rugklachten. Top!

8. Liever voorkomen dan genezen

Communicatie is soms verraderlijk. Eenzelfde zinnetje, uitleg of opdracht worden door verschillende personen soms compleet anders opgevat.

Overleg daarom grondig met je collega’s voor je begint te schrijven en plan ook een dagelijkse meeting in (bij ons ‘de update-meeting’) om je werk te evalueren.

Vraag je collega’s geregeld om feedback en input. Anders sla je misschien een weg in die je veel tijd en moeite kost en die weinig resultaat oplevert!

En, last but not least:

9. Neem rust en bewaak je zelfvertrouwen

Als schrijver (of creatieveling in het algemeen) heb je 2 zaken die je maken of kraken: je energie en je zelfvertrouwen.

Als je te weinig energie hebt dan word je prikkelbaar en dan krijg je vanzelf minder inspiratie en meer stress. Je werk wordt slechter en je zelfvertrouwen daalt.

Daarom: neem je werk niet mee naar huis, neem voldoende rust en begin elke ochtend met een fris hoofd. Dit is een gouden regel bij Lincelot waar we nooit van afwijken.

Gelukkig maar!

Wil je nóg betere teksten schrijven?

Wil je nóg betere teksten en copywriting voor je website? Contacteer ons en we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)