Goed speechen begint bij een goede tekst. Die kun je zelf schrijven (hier vind je een handig stappenplan) maar je kunt het ook uitbesteden aan een professionele partner (Lincelot bijvoorbeeld, we zeggen maar wat).
Tot zover het goede nieuws. Want na het schrijven komt natuurlijk het speechen. En dat zul je in de meeste gevallen toch echt zelf moeten doen. Breekt het angstzweet je uit bij het idee alleen al? Keep calm. Wij helpen onze klanten wel vaker bij het geven van een speech of presentatie.
Hieronder vind je 7 tips om goed te speechen die je nergens leest.
Speechen: 7 tips die je nergens leest
7 tips om goed te speechen
1. Zorg voor dynamiek
Een goede tekst is één ding, maar om goed te speechen heb je meer nodig. Wil je ervoor zorgen dat mensen niet indutten? Zorg dan voor dynamiek. Gebruik bijvoorbeeld visuele tools zoals video’s of slides. Zorg er wel voor dat ze je boodschap ondersteunen, niet overstemmen.
Ook als je niet kunt projecteren, zijn er manieren om dynamisch te speechen. Zo kun je speechen met 2 in plaats van alleen of kun je in interactie gaan met je publiek. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk een poll organiseren via handopsteking. Door te zorgen voor dynamiek en afwisseling houd je makkelijker de aandacht van je publiek vast.
2. Oefen je speech
Voor je gaat speechen, moet je oefenen. Luidop. Zo hoor je hoe je tekst klinkt en krijg je de kans om zinnen waar je over struikelt te herschrijven. Hoe vaker je oefent, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Bovendien zorgt herhaling ervoor dat je je tekst beter gaat onthouden. Een extra voordeel is dat je kunt meten hoe lang je aan het woord bent.
Wil je oefenen als een pro? Neem jezelf dan op. Door naar jezelf te luisteren, spot je makkelijker zwakke punten in je spreken. Een andere optie is om te oefenen voor publiek, bijvoorbeeld een groepje collega’s. Zij kunnen je dan tips en feedback geven.
3. Ken de omgeving
Speechen kan bijzonder stresserend zijn. Het helpt dan om goed geïnformeerd te zijn over de omgeving waar je straks gaat speechen. Daarmee bedoelen we niet dat je moet weten wie er in het publiek zit (voor die vraag is het te laat).
Maar het kan bijvoorbeeld helpen om te weten wat er vlak voor en na je speech gebeurt. Spreekt er iemand anders voor jou of kondigt iemand je aan? Begint er na je speech een band te spelen of wordt het buffet geopend?
Zorg er ook voor dat je weet welke omkadering er is. Is er een podium, PA-installatie, autocue, beamer…? Als je goed geïnformeerd bent, kun je je beter voorbereiden en vermijd je verrassingen. En dat is alleen maar goed voor je zelfvertrouwen.
4. Kijk mensen aan
Je hoort soms dat als je tijdens het speechen een punt net boven je publiek fixeert het dan lijkt alsof je hen wél aankijkt. Maar geloof ons: de meeste mensen hebben dit snel door. Wil je connectie creëren met je publiek? Dan zal je mensen écht in de ogen moeten kijken.
Vind je dat eng? Zoek dan mensen in het publiek die duidelijk interesse tonen in wat je vertelt en kijk vooral deze mensen aan. Zo voel jij niet alleen bevestiging, maar houd je hen ook betrokken.
5. Wees authentiek
‘Authentiek’ is een buzzword. We know. Toch is het ontzettend belangrijk om tijdens het speechen authentiek te zijn. Doe je je anders voor dan je echt bent? Dan doorprikken mensen dat meteen en nemen ze jou – én je boodschap – niet meer serieus. Tenzij je een steengoede acteur bent natuurlijk.
Als je je boodschap brengt op een dynamische manier die dicht bij jezelf blijft dan win je aan geloofwaardigheid. Bibber je zichtbaar van de zenuwen? Dan mag je daar gerust een grapje over maken. Zo breek je het ijs en de meeste mensen zullen het charmant vinden.
6. Evalueer en stel bij
Hoe vaak je ook hebt geoefend, op het moment suprême zullen er altijd dingen minder goed gaan. En dat is niet erg: leren speechen doe je niet op 1-2-3. Wil je er goed in worden? Dan moet je jezelf evalueren.
Neem na elke toespraak de tijd om terug te blikken. Op welke momenten vond je de connectie met je publiek? En op welke momenten speelde je die weer kwijt? Met welke grapjes lachte je publiek wel en niet? Waar liep je vast in je argumentatie? Onthoud je verbeterpunten of schrijf ze op, zodat je er later mee aan de slag kunt.
7. Plaats ‘handlangers’ in het publiek
Wil je écht leren speechen als een pro? Dan kun je ‘handlangers’ plaatsen in je publiek. Voor je ethische bezwaren maakt: natuurlijk bedoelen we niet dat je mensen moet inhuren om uitbundig te knikken, lachen en applaudisseren. We bedoelen wél iemand die jou tijdens het speechen met een kritisch oog in de gaten houdt.
Na je toespraak kan deze persoon je een objectief oordeel geven over wat je goed doet en wat nog beter kan. Dat kan hard zijn, maar het is nodig om snel vooruit te raken en het de volgende keer beter te doen.
Daarnaast kun je iemand anders vragen om niet op jou maar op je publiek te letten. Hoe reageren zij op je speech: lachen ze wanneer je wil dat ze lachen, op welke momenten waren ze wel en niet aandachtig…?