Ken jij het verschil tussen SEO en SEA?

SEO en SEA verschil - Lincelot
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

SEO en SEA – ook wel Search Engine Optimization en Search Engine Advertising – zijn cruciale manieren om op te vallen in online zoekmachines zoals Google voor meer zichtbaarheid, vindbaarheid en online succes. Als je bedrijf goed zichtbaar is in Google, trekt het immers meer bezoekers en klanten aan – zo ‘eenvoudig’ is het.

Maar wat is het verschil tussen SEO en SEA, en wanneer gebruik je welke strategie om jouw online succes effectief te vergroten? Dat ontdek je hieronder! Bovendien delen we praktische tips om (nog) meer bezoekers en klanten naar je website te leiden.

SEO of zoekmachineoptimalisatie

Wat is SEO?

SEO – ook wel ‘Search Engine Optimization’ of ‘zoekmachineoptimalisatie’ – is een online marketingstrategie waarmee je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines verbetert.

De organische zoekresultaten van Google zijn die zoekresultaten die niet gesponsord zijn (geen advertenties dus). Het zijn de zoekresultaten die automatisch of organisch uit het zoekalgoritme van Google rollen.

SEO en SEA verschil - zoekmachineoptimalisatie en zoekmachineadvertenties - voorbeeld SEO zoekopdracht - Lincelot

Waarom is SEO belangrijk?

Google wil voor elke zoekopdracht de meest relevante resultaten tonen, bij voorkeur van betrouwbare websites. Zo vindt iedereen snel de informatie die hij of zij zoekt.

Helaas zijn zoekmachines (nog) niet zo slim als mensen. Als je goed wil scoren in Google (of Bing of Yahoo!) dan moet je deze zoekmachines helpen. Je moet ze vertellen waar de pagina’s op je website over gaan. Dit doe je met zoekmachineoptimalisatie of SEO.

SEO bestaat uit 2 delen:

  • Via on-page SEO of on-site SEO vertel je Google hoe je website gestructureerd is en waar de verschillende pagina’s op je website over gaan. Dit doe je onder meer door op je website (on-site dus) je teksten, afbeeldingen en andere media te optimaliseren en door SEO-titels en meta-beschrijvingen en XML sitemaps te gebruiken.
  • Via off-page SEO of linkbuilding laat je zoveel mogelijk betrouwbare en invloedrijke mensen en bedrijven naar je website linken. Zo krijg je meer geloofwaardigheid in de ogen van Google. En hoe geloofwaardiger je bent, hoe beter je website zal scoren in de zoekresultaten van Google.

Met SEO of zoekmachineoptimalisatie zorg je ervoor dat zoekmachines (de informatie op) je website beter “begrijpen”. Hierdoor kunnen ze je website op het juiste moment aan de juiste mensen tonen. Mensen die naar jou op zoek zijn. Zo trek je meer en vooral ook de juiste bezoekers aan.

SEA of zoekmachineadverteren

Wat is SEA?

SEA – ook wel ‘Search Engine Advertising’ of ‘Zoekmachineadverteren’ – is een vorm van reclame waarbij je je website, producten en diensten met betaalde advertenties in de resultaten van online zoekmachines promoot.

SEO en SEA verschil - zoekmachineoptimalisatie en zoekmachineadvertenties - voorbeeld SEA Advertentie - Lincelot

Waarom is SEA belangrijk?

Als je je advertenties goed opmaakt dan toont Google je advertenties gericht aan jouw doelpubliek. Hoe beter je je advertentie afstemt op je doelpubliek en op de inhoud van de landingspagina op je website, hoe minder je advertentie zal kosten en hoe beter je resultaten zullen zijn.

Met SEA kan je gericht en snel:

  • je zichtbaarheid vergroten
  • geïnteresseerde mensen naar je website halen
  • conversies (leads, verkopen…) op je website realiseren

SEO versus SEA: wat zijn de verschillen?

SEO en SEA hebben in principe hetzelfde doel: meer bezoekers op je website krijgen. Toch zijn er een aantal essentiële verschillen in aanpak, kosten en resultaten. Bovendien hebben beide strategieën hun voor- en nadelen. Hieronder lijsten we de belangrijkste voor je op:

Kosten

SEO: investering in tijd en effort

Met zoekmachineoptimalisatie betaal je geen advertentiekosten. SEO kost enkel tijd en moeite, bijvoorbeeld om je website te optimaliseren, content te creëren en aan linkbuilding te doen. Heb je een klein budget, maar wel voldoende tijd? Investeer dan in de zoekmachineoptimalisatie van je website!

SEA: directe uitgaven

Aan SEA hangt een continu prijskaartje. Je betaalt namelijk voor elke klik op je advertenties. De kosten kunnen zo snel oplopen, afhankelijk van je sector, bereik en concurrentie. Je kan bovendien veel fout doen als je geen kennis van zaken hebt en op die manier te veel geld uitgeven.

Het voordeel is dat SEA onmiddellijke zichtbaarheid biedt, en dat is ook veel waard natuurlijk.

Resultaten

SEO: duurzame groei op de lange termijn

SEO is een duurzame investering met een niet te kloppen ROI. Wie de inhoud van zijn website optimaliseert, ziet dat het aantal bezoekers en klanten voortdurend blijft groeien.  

Let wel: SEO is een werk van lange adem. Het kan enkele weken tot maanden duren voor je de vruchten plukt van de tijd en moeite die je investeert. Geef jezelf daarom minstens 6 maanden om resultaten te behalen. Als je het goed doet dan komen de resultaten uiteindelijk vanzelf!

Ook niet onbelangrijk: zelfs als je alles volgens het SEO-boekje doet, is er geen garantie dat je voor een bepaalde zoekterm op de eerste pagina met zoekresultaten zult belanden. Is er bijvoorbeeld veel concurrentie in je sector? Dan zul je voor je plaats moeten knokken (of betalen).

Investeer je tijd en energie daarom slim: optimaliseer je website voor zoektermen en combinaties van zoektermen die veel gezocht worden maar waar nog niet veel concurrentie voor is. Dit heet keyword research, en het is één van de hoekstenen van elke goede content marketing en SEO-strategie.

SEA: snelle zichtbaarheid op de korte termijn

SEA werkt snel. Zodra je begint te adverteren zul je ook het verkeer op je website zien toenemen. Je kan er snel zichtbaarheid en naamsbekendheid mee creëren voor je (nieuwe) merk, bedrijf, product, dienst of evenement.

SEA biedt ook bijna onmiddellijke feedback op de prestaties van je advertenties. Zo kan je snel aanpassingen maken om je resultaten te verbeteren. Deze directe meetbaarheid en aanpasbaarheid maken SEA een krachtig instrument om je marketinginspanningen nauwkeurig af te stemmen.

Moeilijkheidsgraad

SEO: Technisch en Inhoudelijk

De basis van SEO is en blijft eenvoudig, al moet je natuurlijk wel kaas gegeten hebben van content maken: deel consistent (!) interessante informatie op je website en zorg ervoor dat online zoekmachines begrijpen waar elke pagina op je website over gaat.

De voortdurende optimalisatie van je website is een stuk minder eenvoudig. Je moet met veel dingen rekening houden en online zoekmachines passen voortdurend hun algoritmes aan. Echter niet getreurd: wij delen vaak en graag SEO-tips op deze blog!

SEA: Strategisch en Financieel (SEA)

Het juist instellen van een SEA campagne vereist specifieke kennis zodat je de beste resultaten behaalt en niet onnodig geld verliest. Een leek raakt snel verloren in de jungle van strategische planning, budgetbeheer en targeting-opties.

Geloofwaardigheid

SEO: organische geloofwaardigheid

Verschijn je hoog in de organische (niet-betaalde) resultaten van Google? Dan kom je geloofwaardiger en betrouwbaarder over dan een bedrijf dat vooral geld uitgeeft aan advertenties.

En klanten kopen liever van een betrouwbaar bedrijf. Met SEO vergroot je niet alleen je zichtbaarheid en naamsbekendheid, maar kom je ook geloofwaardig over.

SEA: kunstmatig snelle zichtbaarheid

Met SEA vergroot je weliswaar sneller je zichtbaarheid, maar omdat het om betaalde plaatsingen gaat, kan het zijn dat sommige gebruikers deze minder vertrouwen dan organische resultaten.

Controle over plaatsing en zichtbaarheid

SEO: afhankelijk van de algoritmes

De organische plaatsing en zichtbaarheid van je website in zoekmachineresultaten zijn sterk afhankelijk van het algoritme van de zoekmachines. Dit betekent dat je minder directe controle hebt over hoe, waar en voor wie je website verschijnt. Je moet je aanpassen aan de regels en richtlijnen van zoekmachines en hopen dat je optimalisatie-inspanningen beloond worden met hogere rankings.

SEA: flexibiliteit en doelgerichtheid

SEA biedt meer directe controle over waar en wanneer je advertenties verschijnen. Je kunt targeten op basis van zoekwoorden, demografie, interesses, locatie, en zelfs het tijdstip van de dag. Dit niveau van doelgerichtheid helpt bij het aantrekken van een publiek dat al interesse heeft getoond in wat je aanbiedt.

Conclusie

Optimaliseer SEO en SEA samen

Zoals je ziet hebben SEO en SEA elk hun voordelen, dus waarom zou je slechts één van de twee inzetten? Wist je trouwens dat ze elkaar ook kunnen versterken? 

Als je je pagina’s optimaliseert via SEO volgens de regels van de kunst, dan gaat de kwaliteit van je pagina’s in het algemeen erop vooruit. Ze zijn relevanter, gebruiksvriendelijker en bieden waardevolle info. Daar houden zoekmachines van!

De beloning? Lagere advertentiekosten en betere advertentieprestaties en ROI.  Door SEO en SEA te integreren, maximaliseer je dus niet alleen de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website, maar optimaliseer je ook je advertentiebudget.

Weet wat je doet

Als je weet wat je doet dan werk je efficiënter en effectiever. Dat geldt voor content marketing, SEO en SEA. Investeer daarom in een externe partner als de expertise niet aanwezig is binnen je bedrijf. Dat bespaart je wellicht veel tijd, moeite en frustraties en het zal je resultaten enorm verbeteren.

PS Je mag je ook altijd inschrijven voor onze gratis nieuwsbrief. Zo krijg je onze SEO en SEA tips voortaan automatisch in je mailbox!

Meet wat je doet

Meten is weten. Een groot voordeel van SEO en SEA is dat je de resultaten van je inspanningen zeer nauwkeurig kunt meten. Doe dat dan ook, trek er lessen uit en optimaliseer je resultaten voortdurend. Zoekmachineoptimalisatie is een werkwoord, zoekmachineadverteren is dat ook!

Wil je zelf aan de slag met SEO en SEA?

Wil je zelf aan de slag met SEO en SEA, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de nieuwste marketingtrends? Graag nog meer nuttige tips en tricks ontvangen? Schrijf je hieronder in voor onze gratis nieuwsbrief.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)