Ken jij het verschil tussen SEO en SEA?

Lincelot - Blog - Ken jij het verschil tussen SEO en SEA?
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Online zoekmachines zoals Google kunnen de zichtbaarheid, de vindbaarheid en het online succes van je bedrijf enorm vergroten. Als je opvalt in Google dan trek je meer bezoekers en klanten aan. Zo ‘eenvoudig’ is het.

Maar hoe val je op in Google? Dat kan op 2 verschillende manieren. Je kunt opvallen via ‘zoekmachineoptimalisatie’ (SEO) en via ‘Search Engine Advertising’ (SEA).

In dit artikel ontdek je het verschil tussen SEO en SEA en wanneer je welke strategie gebruikt. We geven je meteen ook een aantal tips om (nog) meer bezoekers en klanten naar je website te halen.

SEO of zoekmachineoptimalisatie

Wat is SEO?

SEO – ook wel Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie – is een online marketingstrategie waarmee je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines verbetert.

De organische zoekresultaten van Google zijn de zoekresultaten in de linkerkolom van de pagina. Dit zijn de zoekresultaten die niet gesponsord zijn (geen advertenties dus). Het zijn de zoekresultaten die automatisch of organisch uit het zoekalgoritme van Google rollen.

Waarom is SEO belangrijk?

Google wil voor elke zoekopdracht de meest relevante resultaten tonen, bij voorkeur van betrouwbare websites. Zo vindt iedereen snel de informatie die hij of zij zoekt.

Helaas zijn zoekmachines (nog) niet zo slim als mensen. Als je goed wil scoren in Google (of Bing of Yahoo!) dan moet je deze zoekmachines helpen. Je moet ze vertellen waar de pagina’s op je website over gaan. Dit doe je met zoekmachineoptimalisatie of SEO.

SEO bestaat uit 2 delen:

  • Via on-page SEO of on-site SEO vertel je Google hoe je website gestructureerd is en waar de verschillende pagina’s op je website over gaan. Dit doe je onder meer door op je website (on-site dus) je teksten, afbeeldingen en andere media te optimaliseren en door SEO-titels en meta-beschrijvingen en XML sitemaps te gebruiken.
  • Via off-page SEO of linkbuilding laat je zoveel mogelijk betrouwbare en invloedrijke mensen en bedrijven naar je website linken. Zo krijg je meer geloofwaardigheid in de ogen van Google. En hoe geloofwaardiger je bent, hoe beter je website zal scoren in de zoekresultaten van Google.

Met SEO of zoekmachineoptimalisatie zorg je ervoor dat zoekmachines (de informatie op) je website beter “begrijpen”. Hierdoor kunnen ze je website op het juiste moment aan de juiste mensen tonen. Mensen die naar jou op zoek zijn. Zo trek je meer en vooral ook de juiste bezoekers aan.

Voordelen van SEO

Geen advertentiekosten

Met zoekmachineoptimalisatie betaal je geen advertentiekosten. SEO kost enkel tijd en moeite. Heb je dus weinig geld te besteden maar heb je wel tijd en energie? Investeer dan in de zoekmachineoptimalisatie van je website!

Duurzame resultaten

SEO is een duurzame investering. Als je (de inhoud van) je website voortdurend optimaliseert dan zul je na verloop van tijd meer bezoekers en klanten op je website zien. En dit aantal zal steeds toenemen. Dat is een zekerheid!

SEO is een investering met een niet te kloppen ROI omdat de resultaten van je investeringen (het aantal bezoekers, klanten, leads, verkopen… op je website) voortdurend groeien.

Meer geloofwaardigheid 

Hoe hoger je scoort in Google, hoe hoger je zichtbaarheid en naamsbekendheid. En hoe hoger je scoort in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van Google, hoe groter je geloofwaardigheid.

Zichtbaarheid kun je kopen. Geloofwaardigheid niet! En klanten kopen liever van een betrouwbaar bedrijf dan van een bedrijf dat vooral veel geld uitgeeft aan reclame. Met SEO vergroot je je zichtbaarheid, naamsbekendheid én geloofwaardigheid. Een topinvestering dus!

Meer relevant zoekverkeer

Als je de pagina’s op je website goed optimaliseert dan scoren ze steeds hoger in de zoekresultaten en dan worden ze ook steeds vaker aan het juiste doelpubliek getoond.

Je zult dus niet alleen meer bezoekers op je website krijgen, je zult vooral ook de juiste bezoekers op je website krijgen. Bezoekers die op zoek zijn naar de informatie en oplossingen die jij aanbiedt of verkoopt!

“Deel vandaag de antwoorden op de vragen die je klanten morgen googelen. Dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe.”

Nadelen van SEO

Lange termijn

SEO is een werk van lange adem. Het kan enkele weken tot maanden duren voor je de vruchten plukt van de tijd en moeite die je investeert. Geef jezelf daarom minstens 6 maanden om resultaten te behalen. Als je het goed doet dan komen de resultaten uiteindelijk vanzelf!

Niet eenvoudig

De basis van SEO is en blijft eenvoudig: deel interessante informatie op je website en zorg ervoor dat online zoekmachines begrijpen waar elke pagina op je website over gaat.

De voortdurende optimalisatie van je website is een stuk minder eenvoudig. Je moet met veel dingen rekening houden en online zoekmachines passen voortdurend hun algoritmes aan. Niet getreurd echter: wij delen vaak en graag SEO tips op deze blog!

Geen garantie op resultaat

Ook als je alles volgens het SEO-boekje doet, is er geen garantie dat je voor een bepaalde zoekterm op de eerste pagina met zoekresultaten zult belanden. Als er bijvoorbeeld erg veel concurrentie in je sector is dan zul je voor je plaats moeten knokken (of betalen).

Investeer je tijd en energie daarom slim: optimaliseer je website voor zoektermen en combinaties van zoektermen die veel gezocht worden maar waar nog niet veel concurrentie voor is. Dit heet keyword research, en het is één van de hoekstenen van elke goede content marketing en SEO strategie.

Wanneer investeren in SEO?

SEO is een ideale strategie om je online reputatie, je zichtbaarheid en vooral ook je vindbaarheid (door de juiste bezoekers) op termijn uit te bouwen.

Heb je tijd en energie en heb je interessante kennis en ervaring die je kunt delen? Aarzel niet en deel deze informatie op je website en/of blog. Hoe vaker en consistenter je dit doet, hoe groter de return on investment zal zijn.

SEA of zoekmachineadverteren

Wat is SEA?

SEA – ook wel ‘Search Engine Advertising’ of ‘Zoekmachineadverteren’ – is een vorm van reclame waarbij je je website, producten en diensten met betaalde advertenties in de resultaten van online zoekmachines promoot.

Waarom is SEA belangrijk?

Als je je advertenties goed opmaakt dan toont Google je advertenties gericht aan jouw doelpubliek. Hoe beter je je advertentie afstemt op je doelpubliek en op de inhoud van de landingspagina op je website, hoe minder je advertentie zal kosten en hoe beter je resultaten zullen zijn.

Met SEA kan je gericht en snel:

  • Je zichtbaarheid vergroten
  • Geïnteresseerde mensen naar je website halen
  • Conversies (leads, verkopen…) op je website realiseren

Voordelen van SEA

Snelle resultaten

SEA werkt snel. Zodra je begint te adverteren zul je ook het verkeer op je website zien toenemen. SEA is erg aantrekkelijk als je snel zichtbaarheid en naamsbekendheid voor je (nieuwe) merk, bedrijf, product, dienst of evenement wil creëren en/of als je wil testen of mensen in je nieuwe product of dienst geïntereseerd zijn.

Zichtbaarheid

Als je investeert in zoekmachineadvertenties dan verschijnt je website op de meest prominente plaatsen in de zoekresultaten:

  • op de eerste pagina met zoekresultaten
  • boven of rechts naast de organische zoekresultaten

Daardoor is de kans érg groot dat je potentiële klanten naar je website leidt.

Doelgericht

Met SEA kun je doelgericht adverteren. Zo kun je eenvoudig een regio instellen waarbinnen je wilt adverteren. Dat is handig voor kleine bedrijven die voornamelijk klanten in de buurt willen bereiken.

The right place, the right time

Als je via zoekmachines adverteert dan bereik je je potentiële klanten op het juiste moment en op de juiste plaats:

  • wanneer ze naar een oplossing (product/dienst) voor hun probleem zoeken
  • bovenaan de zoekresultaten van hun zoekopdracht

Als je (potentiële) klanten je advertentie zien dan zijn ze meestal al geïnteresseerd en dan hoef je hen niet meer te overtuigen over de relevantie van je product of dienst.

Nadelen van SEA

Geen duurzame resultaten

SEA is een kortetermijnstrategie: als je stopt met betalen dan verdwijnen je advertenties en dan ben je niet meer zichtbaar in de betaalde zoekresultaten.

Duur

SEA kan erg veel geld kosten, afhankelijk van je sector, bereik en concurrentie. Bovendien kun je ook veel fout doen als je geen kennis van zaken hebt (en zo dus ook veel te veel geld uitgeven).

Wanneer investeren in SEA?

Wil je de zichtbaarheid en naamsbekendheid voor je (nieuwe) merk, bedrijf, product, dienst of evenement snel en gericht vergroten én heb je hier een marketingbudget voor? Dan is SEA zeer geschikt!

Een aantal tips

Weet wat je doet

Als je weet wat je doet dan werk je efficiënter en effectiever. Dat geldt voor content marketing, SEO en SEA. Investeer daarom in een externe partner als de expertise niet aanwezig is binnen je bedrijf. Dat bespaart je wellicht veel tijd, moeite en frustraties en het zal je resultaten enorm verbeteren.

PS Je mag je ook altijd inschrijven voor onze gratis nieuwsbrief. Zo krijg je onze SEO en SEA tips voortaan automatisch in je mailbox!

Meet wat je doet

Meten is weten. Een groot voordeel van SEO en SEA is dat je de resultaten van je inspanningen zeer nauwkeurig kunt meten. Doe dat dan ook, trek er lessen uit en optimaliseer je resultaten voortdurend. Zoekmachineoptimalisatie is een werkwoord, zoekmachineadverteren is dat ook!

Wil je zelf aan de slag met zoekmachinemarketing?

Wil je zelf aan de slag met SEO en SEA, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder! 

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.