Zoekwoordenonderzoek met Ubersuggest: wat, waarom en hoe?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Goede teksten schrijven voor je bedrijf is 1 ding, maar goede teksten schrijven waarmee je bedrijf en je pagina’s beter gevonden worden in Google (en andere zoekmachines) is nog iets heel anders.

Om gevonden te worden moet je je teksten optimaliseren voor zoekmachines, ook wel SEO of search engine optimization genoemd. Een belangrijke eerste stap daarin is het zoekwoordenonderzoek, of de zoektocht naar een goed zoekwoord.

Zoekwoorden zijn simpelweg die woorden die mensen intypen in Google om antwoorden op hun vragen of oplossingen voor hun problemen te vinden. In het ideale geval ga je iedere pagina van je website opbouwen rond 1 zoekwoord of zoekwoordzin.

Zo weet Google beter waar die pagina over gaat en vergroot je de kans dat die pagina getoond wordt in Google als mensen ze ingeven in de zoekmachine.

Ubersuggest is een handige tool van Neil Patel die je helpt bij dit zoekwoordenonderzoek. Hieronder vertellen we je wat Ubersuggest precies is, waarom je het zou gebruiken voor je bedrijf en hoe het werkt.

Ubersuggest: wat is het?

Om te begrijpen wat Ubersuggest precies is, moeten we eerst nog wat meer vertellen over het zoekwoordenonderzoek. Als je een webpagina wil optimaliseren voor zoekmachines, moet je eerst bepalen voor welk zoekwoord je gevonden wilt worden.

Dit woord gebruik je vervolgens een aantal keer in de tekst en de titels van je webpagina – zo vertel je Google waarover je tekst gaat. In het beste geval wordt je pagina vervolgens weergegeven als iemand die zoekterm ingeeft in Google.

Een goed zoekwoord is een specifiek (!) woord of woordgroep (dus niet “restaurant”, maar wel “visrestaurant Antwerpen”) waar vaak naar gezocht wordt en waar tegelijkertijd weinig concurrerende websites en webpagina’s over handelen. Veel zoekvolume dus voor weinig concurrentie!

Mag dat maar 1 woord(groep) zijn? Ja – focus! – en net daarom is het erg belangrijk om de best mogelijke zoekterm te vinden. Enter Ubersuggest!

Ubersuggest is een gratis online tool die je helpt bij je zoekwoordenonderzoek. Je geeft een bepaalde term in in de tool en krijgt in ruil een hoop suggesties voor zoekwoorden, inclusief informatie die je helpt om het beste woord te kiezen.

Ubersuggest: waarom zou je het gebruiken voor je bedrijf?

Ubersuggest is lang niet de enige tool waarmee je goede zoekwoorden kunt vinden voor je bedrijf. Toch heeft het een aantal leuke voordelen.

Allereerst is Ubersuggest gratis. Niet onbelangrijk, maar natuurlijk is Ubersuggest niet de enige gratis tool – denk maar aan de fantastische Keyword Planner van Google Ads (hiervoor moet je wel een Google Ads account hebben).

Een belangrijker voordeel van Ubersuggest: duidelijke informatie! Zo krijg je exacte aantallen voor het zoekvolume (hoe vaak een woord per maand gezocht wordt) en een duidelijke indicatie voor de concurrentie van je zoekterm.

But we’ve saved the best for last. De beste reden om Ubersuggest te gebruiken? Het gebruiksgemak. Ubersuggest is namelijk super eenvoudig. Geloof je ons niet? Lees dan vlug verder.

Ubersuggest: hoe werkt het?

Ubersuggest basics

Om Ubersuggest te gebruiken hoef je geen app te downloaden of geen account aan te maken. Surf gewoon naar Ubersuggest.io en volg deze eenvoudige stappen:

  1. Typ het onderwerp of een mogelijke zoekterm voor je pagina in de zoekbalk
  2. Kies je taal en land en klik op ‘search’

Ubersuggest 1 - Lincelot

Je krijgt nu bovenaan meteen deze gegevens te zien:

  1. Search volume: hoe vaak een term per maand gezocht wordt
  2. SEO difficulty: hoe moeilijk het is om op basis van zoekmachineoptimalisatie hoog te scoren in Google
  3. Paid difficulty: hoe moeilijk het is om op basis van betaalde advertenties hoog te scoren in Google
  4. Cost per click: hoeveel het gemiddeld kost per klik wanneer je op Google adverteert voor dit zoekwoord

Het search volume geeft je een exact aantal voor het zoekvolume van een zoekterm, de 3 andere cijfers geven je samen een goede indicatie voor de concurrentie van die term.

Ubersuggest 2 - Lincelot

Daaronder krijg je een grafiek die de evolutie in het zoekvolume weergeeft per maand, voor het afgelopen jaar. En dat is erg handig voor seizoensgevonden zoekwoorden, denk maar aan de zoekterm “winterjas”.

Ubersuggest 3 - Lincelot

Als laatste krijg je de keyword ideas. En daar wordt het pas echt leuk!

Ubersuggest keyword ideas

Op basis van het onderwerp of de woordgroep die je in de zoekbalk ingeeft, geeft Ubersuggest je een heleboel alternatieven voor mogelijke zoekwoorden. Ubersuggest deelt deze op in 2 categorieën: ‘suggestions’ en ‘related’.

De ‘suggestions’ zijn aanvullingen op de originele zoekterm waar mensen vaak naar zoeken. Deze zijn te vergelijken met de aanvullingen die Google weergeeft wanneer je de originele term ingeeft in de zoekbalk.

Geef je bijvoorbeeld ‘nieuwe website’ in, dan krijg je van Ubersuggest suggesties als ‘nieuwe website aankondigen’ en ‘kostprijs nieuwe website’.

De ‘related’ zoekwoordideeën zijn inhoudelijk gerelateerde zoekwoorden, zonder dat het originele onderwerp er per se in voorkomt. Nemen we hetzelfde voorbeeld, dan krijg je bijvoorbeeld het alternatief ‘webdesign’.

Voor al deze alternatieven krijg je in een handige tabel al de informatie die je ook al kreeg voor je originele onderwerp.

Ubersuggest 4 - Lincelot

Ubersuggest toont in eerste instantie de 7 alternatieven met het hoogste zoekvolume. Wil je alle ideeën zien? Klik dan door op ‘view all’. In de volledige weergave kan je trouwens nog enkele handige filters instellen, bijvoorbeeld een minimum en maxumum zoekvolume.

Ubersuggest SERP (search engine results pages)

In de volledige weergave van de Ubersuggest keyword ideas kan je ten slotte per zoekterm de zoekresultaten bekijken. Klik op eender welk zoekwoord en je krijgt de eerste 99 zoekresultaten met volgende informatie per pagina:

  1. Estimated visits: het geschatte aantal bezoeken dat een pagina krijgt door het zoekwoord in te geven in Google
  2. Social shares: het totaal aantal keren dat een bepaalde link gedeeld werd via sociale netwerken
  3. Domain score: een score die de algemene sterkte of autoriteit uitdrukt van je website in de ogen van Google, een erg belangrijke factor voor je positie in Google (hoe hoger deze score, hoe sterker je website)

Conclusie

Wil je hoog scoren in Google met de website van je bedrijf? Dan is Ubersuggest een erg krachtige en makkelijk tool om je te helpen bij je zoekwoordenonderzoek.

Ubersuggest is niet alleen makkelijk in gebruik, maar is ook gratis en geeft erg waardevolle informatie.

Zo vind je meteen goede zoekwoorden voor je website! 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Wil je meer informatie over SEO of zoekmachineoptimalisatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren – we helpen je graag!

Deze publicatie werd geschreven door: