Online videomarketing: 11 tips om jouw video’s nog beter te maken

Lincelot - Blog - 11 tips voor succesvolle online videomarketing
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Videomarketing, het gebruik van online video’s om je naamsbekendheid en zichtbaarheid op te bouwen, is al jaren populair. Daar zijn goede redenen voor:

  • Een foto zegt meer dan 1000 woorden? Een video heeft nóg meer effect.
  • Social media algoritmes tonen video’s aan meer mensen.
  • Video’s vallen meer op en leiden tot meer reacties en rendement.
  • Video’s opnemen en monteren wordt steeds eenvoudiger

Dat gezegd zijnde… Iedereen kan een video maken, maar niet iedereen kan een succesvolle video maken.

Wil jij betere video’s maken voor betere resultaten? Volg dan onze 11 tips!

1. Bepaal je doel

Aan de slag met videomarketing? Begin dan bij het begin. Wat wil je met je video’s bereiken? Wil je je naamsbekendheid vergroten? Je expertise tonen? Meer of andere producten of diensten verkopen? Meer klanten of kandidaten aantrekken? Hoe beter je je doel kent, hoe beter je video’s dat doel kunnen ondersteunen, en hoe makkelijker je het rendement van je video’s kunt meten.

Een algemene feel-good video waarin je collega’s een goed doel steunen is bijvoorbeeld ideaal voor je employer branding. Zo’n video kan je zichtbaarheid vergroten, veel goodwill creëren en indirect ook meer klanten en sollicitanten aantrekken. Diezelfde video zal je niet noodzakelijk helpen om meer of andere producten of diensten te verkopen. Toch niet direct, en dat is oké.

Zeg nu zelf, deze padelvideo tovert toch direct een lach op je gezicht? 

Wil je meer sollicitanten aantrekken? Vertrouw dan niet alleen op een algemene employer branding video maar maak ook één of meer video’s waarin je collega’s vertellen waarom anderen bij je moeten komen solliciteren. Hoe duidelijker je video en hoe duidelijker de call-to-action, hoe groter je kans op succes.

Hieronder vind je een voorbeeld van een vacaturevideo:

2. Ken je doelgroep

Stap twee van succesvolle online videomarketing gaat over je doelgroep. Je doelgroep kennen is net zo belangrijk als het doel van je video kennen. Wie wil je met je video bereiken en waarom? Hoe beter je je doelgroep(en) definieert en kent, hoe beter je een video kan maken die bij hun leefwereld, wensen, verwachtingen en behoeften aansluit.

Dat wil ook zeggen dat je voor hetzelfde doel (bijvoorbeeld sollicitanten aantrekken) waarschijnlijk meerdere video’s nodig hebt. Mogelijk kom je weg met één algemene video, maar misschien heb je wel één of meerdere video’s per doelgroep nodig. 

Bij Bimplan zoeken ze bijvoorbeeld jonge mensen die graag plezier maken op hun werk: 

Verder hou je ook best rekening met generatieverschillen. Zou houden jongere mensen doorgaans van kortere, entertainende en inspirerende video’s. ‘Oudere generaties kunnen dan weer langere video’s waarderen, die liefst ook informatief en overtuigend zijn.

Hoe dan ook is het interessant om je verschillende doelgroepen op verschillende kanalen te benaderen: daar waar ze actief zijn. Schoolverlaters zitten niet meer op Facebook. Die zitten op Instagram en op TikTok. 50-plussers… not so much.

3. Zorg voor voldoende afwisseling in je video’s

Als je altijd dezelfde video’s maakt, dan vallen ze na verloop van tijd niet meer op. Maak daarom video’s die je doelgroep door de verschillende fases van hun ‘buyer’s journey’ leiden:

  • Maak entertainende en inspirerende video’s voor employer branding en om je naamsbekendheid te vergroten.
  • Maak informatieve video’s om klanten en sollicitanten te informeren over je producten of diensten.
  • Maak overtuigende video’s met testimonials van klanten en collega’s om nieuwe klanten en collega’s te overtuigen. Om de laatste twijfels weg te nemen, je meerwaarde objectief te tonen en de kijkers tot actie aan te zetten.
Voor Consultrix maken we bijvoorbeeld zowel informatieve video’s, als testimonials. Zo bewijzen we op verschillende manieren dat ze écht experts in hun vak zijn. 
 
En zo’n informatieve video hoeft écht niet moeilijk te zijn. Een presentatie met voice-over is snel gemaakt: 

Ook een testimonial kan je relatief makkelijk opnemen:

En zorg er ook voor dat je kortere en langere video’s maakt. En dat je je video’s dus afstemt op het medium waar ze getoond zullen worden: een video voor Instagram Reels wordt best kort en rechtopstaand opgenomen, een video voor LinkedIn mag iets langer zijn, en die wordt best in breedbeeld (16:9 dus) opgenomen. Dan kun je de video meteen ook beter gebruiken op je website.

4. Creëer een duidelijke boodschap

Een hele belangrijke tip voor online videomarketing: keep it stupid and simple! Net als elke goede blogpost heeft elke video maar 1 boodschap, anders wordt het te complex.

Voor de video moet je als maker in 1 zin kunnen omschrijven wat de kijkers na de video moeten meenemen. Als de kijkers dat na de video in 3 zinnen kunnen, dan ben je in je opzet geslaagd.

Je wil niet alleen dat mensen je video bekijken, liken en delen, of er zelfs op reageren. Je wil ook dat klanten bij je kopen of dat mensen bij je solliciteren. Daar is het uiteindelijk om te doen.

5. Vertel een helder verhaal

Online videomarketing is enerzijds technisch, maar anderzijds nog altijd good old-fashioned visual storytelling. Het is belangrijk dat je bij het begin van je video de aandacht van je publiek vastgrijpt en die nooit meer loslaat. Zeker op sociale media is dat belangrijk, want de attention span van kijkers is daar veel korter.

Denk over je video in termen van een filmscript of een script van je favoriete serie: daar zitten mooie beelden in, maar vooral ook spanning, humor, snelheid, rust en cliffhangers om te blijven kijken of uit te kijken naar de volgende aflevering.

Gebruik dit ook in je bedrijfsvideo’s. Zorg voor een eenduidig verhaal en voldoende afwisseling in je beelden om de aandacht van je doelgroep vast te houden. Probeer, indien mogelijk, om de 3 seconden te wisselen van shot. Ook bij interviews. Een beeld dat minutenlang hetzelfde blijft is gewoonweg oersaai. Neem je video daarom op met verschillende camera’s vanuit verschillende hoeken. Zo kun je een meer afwisselende video maken die de aandacht langer vasthoudt.

Deze video voor Werner van Q4Talent is een klassiek voorbeeld van een stijlvolle bedrijfsvideo. Inclusief een klantentestimonial als social proof!

6. Bereid je video’s goed voor

Begin pas aan de opname van je video wanneer je duidelijkheid hebt over alle zaken die hierboven aan bod zijn gekomen. Weet wie je doelgroep is, wat je met je video wil bereiken, waar je hem wil publiceren, welke boodschap je wil overbrengen en hoe je dat verhaaltechnisch zal vormgeven.

Zorg er daarna voor dat je minstens 2 dagen voor opname al je apparatuur test. Werken je camera’s, lenzen, microfoons en lampen nog. Heb je voldoende ruimte op je SD-kaartjes? Zijn al je batterijen opgeladen, ook de reservebatterijen van je camera bijvoorbeeld?

Laad de avond voor je opnames alles in je auto, of zorg ervoor dat alles zoveel mogelijk klaarstaat op de plaats waar je de video wil opnemen. Dat geeft rust de volgende ochtend. Een kleine tip wel: laat je camera en je lenzen wel in een warme omgeving liggen, anders moet je -zeker in de winter- een half uur wachten voor alles op een natuurlijke manier ontdampt is.

Deze video voor Aldak namen we bijvoorbeeld op tijdens een koude, natte dag. Als je apparatuur dan niet voorbereid is op die weersomstandigheden, kunnen je lenzen snel aandampen als je wisselt tussen binnen en buiten filmen. En dat zou toch écht wel zonde zijn!

Ben je op de plaats van de video-opname? Doe dan een snelle scan van de ruimte. Waar is de beste lichtinval, waar hoor je achtergrondgeluid, waar heb je storende voorbijgangers en welke achtergrond is mooi en rustig genoeg om tegen op te nemen.

Heb je dit allemaal helder, bouw dan je set-up op. Statieven, camera’s, lenzen… en zorg ervoor dat -indien nodig- je subjecten goede microfoontjes om krijgen. Soms kun je met een shotgun microfoon op je camera schieten, soms heb je dasspeldmicrofoontjes nodig. Kies slim, in functie van de video en het omgevingsgeluid.

Bij S3S verplaatsten we bijvoorbeeld de zetel en de plant, omdat er bij het raam beter licht was. We sloten de latjes gedeeltelijk om overbelichting te voorkomen, en gaven zowel Roel als Christophe een micro om het geluid zo goed mogelijk te capteren. En het resultaat, dat is een spontaan, leuk interview! 

Maar nogmaals: alles hangt af van het doel en de doelgroep van je video. Wil je een leuk teammomentje delen op sociale media? Dan kan een smartphone en een basic editing programma prima werken. Wil je daarentegen een high-end publiek bereiken? Dan heb je ook high-end beelden nodig. 

Wat dacht je van deze video voor five star superior hotel Botanic Sanctuary Antwerp? 

Ondanks alles, is het belangrijk dat je vooral ook rust uitstraalt. Mensen blijven mensen. Hoe beter jij je rust bewaart en de mensen voor de camera coacht, hoe beter je eindproduct zal zijn. Tijdens opnames is elke cameraman ook een beetje regisseur van zijn beelden én van de mensen op die beelden.

Ben je klaar om op te nemen? Doe dan een laatste controle. Werken alle camera’s? Staan ze allemaal ingesteld op hetzelfde format? Werkt je audio? Neemt die scherp en op de juiste geluidssterkte op? Te sterk zorgt voor energiepieken, te zacht kan ook voor problemen zorgen.

Eeeeeen action! Video-opnames zijn leuk om te doen en, als je het goed aanpakt, ook leuk om te ondergaan. Wij krijgen van veel klanten de feedback dat een video-opname een beetje als een teambuilding voelt. Eentje waar iedereen zich kwetsbaar moet opstellen (bijna niemand vindt zichzelf leuk op beeld), en iedereen eens goed kan lachen. Go for it! Het resultaat is meestal veel beter dan je als acteur zelf verwacht.

7. Kies de juiste opname-apparatuur

Als je een high-production video wil maken, dan heb je echt goede apparatuur nodig. Als je een snelle video voor sociale media wil maken, dan kun je misschien al verder met een goede smartphone.

Het filmpje over de 11de verjaardag van Lincelot hebben we bijvoorbeeld opgenomen met een smartphone en een externe stabilisator. Muziekje eronder en klaar. Zo eenvoudig kan het dus ook zijn.

8.  Zorg voor voldoende stopping power

Zeker op sociale media zijn de eerste paar seconden van je video extreem belangrijk. Ze moeten de aandacht van de kijker grijpen zodat hij of zij stopt met scrollen. En dat is niet zo eenvoudig, want video’s worden op sociale media standaard zonder geluid afgespeeld. Je moet de aandacht van je kijkers dus echt met je beelden pakken.

Een mopje of blooper doet het bijvoorbeeld altijd goed, zoals aan het begin van deze video.

Of wat dacht je van onze bedrijfshond Poppy als thumbnail voor deze video? Ook dat is stopping power! 

Bij Lincelot merken we vooral dat video’s het goed doen wanneer je met mooie trage filmische beelden start, met een blooper of een lach, of met een aparte stijl zoals zwart-wit of een cartoon-stijl werkt. Maar het moet -opnieuw- vooral ook bij je bedrijf, boodschap, doel en doelgroep passen.

Hoe weet je dan of mensen je video leuk gaan vinden? Dat weet je niet, maar je kunt het wel testen. Maak een eerste rough cut van je video en toon die aan een collega. Kijk goed naar zijn of haar reactie. Lacht je collega of is hij of zij geïntrigeerd? Dan kun je verder. Is er geen of weinig reactie? Dan zal die reactie er op sociale media nog veel minder zijn.

9.  Vergeet je calls-to-action niet

We hadden het eerder al over het vertellen van een duidelijk verhaal bij online videomarketing. Wel, het gebruik van calls-to-action haakt daarop in. Sluit je video’s -zeker op sociale media- altijd af met een duidelijke call-to-action.

Vertel wat je kijkers kunnen of moeten doen na de video. Haal ze naar je website, vraag ze om je post te liken en te delen, of leid ze (al dan niet via een URL in de status update bij de video) naar een landingspagina of een productpagina op je website. Vertel je kijkers duidelijk wat ze moeten doen, en je zult meer rendement halen met je video.

Zeg nu zelf, jij zou je toch ook inschrijven voor de marathon na deze video? 

10. Meet en optimaliseer de resultaten van je online videomarketing

Het heeft geen enkele zin om uren te investeren in video’s om ze daarna gewoon de wereld in te sturen zonder naar de resultaten te kijken. Het maken van video’s is immers een tijdsinvestering: een script schrijven, de voorbereidingen treffen, de video’s opnemen, het monteerwerk, enzovoort.

Daarom geldt voor video’s hetzelfde als bij andere marketingacties: meet wat werkt, maar ook wat niet werkt. Mogelijk vertellen video’s die niet werken je veel meer dan degenen die wel succes hadden. Heeft je video zijn doel bereikt? Werd de juiste doelgroep aangesproken? Zijn er bijvoorbeeld nieuwe klanten of sollicitanten binnengekomen? Optimaliseer je video’s vervolgens op basis van die gegevens.

11. Blijf authentiek

Misschien wel de allerbelangrijkste tip als het op online videomarketing aankomt: blijf jezelf.

Hoe goed je je doel en je doelgroep ook voor ogen hebt, hoe scherp je je boodschap en je verhaal ook hebt, hoe goed je apparatuur ook is, en hoe goed je ook voorbereid bent, zorg ervoor dat je video’s altijd authentiek zijn. Je mag geen rolletje spelen. Je video’s moeten bij je bedrijf passen, want anders doorprikken je kijkers dat meteen. Dat is killing voor je geloofwaardigheid.

Een mooi voorbeeld van een authentieke video? Dat maakten we voor Philippe van ExSeCo. Deze gentleman recruiter was net zo warm voor als achter de camera.

Blijf dus jezelf, blijf authentiek, en geniet verder van online videomarketing. Het is leuk om te doen, en als je het goed doet, dan zullen de resultaten zeker komen.

Aan de slag met online videomarketing?

Wil jij aan de slag gaan met online videomarketing voor je bedrijf? Weet je, ondanks deze tips, niet zo goed waar te beginnen? Dan helpen wij je graag op weg! Wij weten hoe we de aandacht van je publiek kunnen trekken. Aarzel dus niet om ons te contacteren voor meer informatie of boek even een meeting om te sparren over jouw videoproject. Tot snel!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!
Picture of Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?