Plan je marketingsucces met een editorial calendar

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Content marketing is belangrijk voor je bedrijf. Het kan je zichtbaarheid, vindbaarheid en online succes enorm vergroten. Daarom schrijven wij er ook zoveel blog posts over.

Maar content marketing kan je ook veel frustraties opleveren. Vooral als je het niet goed voorbereidt en inplant.

Daarom is een editorial calendar belangrijk.

Hieronder lees je wat een editorial calendar is en hoe je een editorial calendar gebruikt om sneller betere resultaten te halen.

Editorial calendar: onmisbare tool voor content marketing

De verschillende fases van contentcreatie

Content marketing kost tijd en resources. Elk artikel dat je schrijft (en elk ander type content dat je maakt) gaat immers door een aantal fases:

  1. ideefase: je bedenkt het onderwerp van je artikel
  2. voorbereidingsfase: je zoekt relevante informatie, bronnen, illustraties…
  3. creatiefase: je schrijft je artikel
  4. correctiefase: je laat je artikel nalezen en corrigeren
  5. SEO-fase: je optimaliseert je artikel voor online zoekmachines zoals Google
  6. publicatiefase: je publiceert je artikel op je website of blog
  7. promotiefase: je deelt je artikel op sociale media en via je nieuwsbrief
  8. opvolgfase: je reageert op reacties, likes en shares
  9. optimalisatiefase: je optimaliseert vorige artikels op basis van je nieuwe artikel en je analyseert of de resultaten van je artikel aan je verwachtingen (aantal views, likes, shares, reacties, leads…) voldoen

Deze zaken kun je best inplannen. Als je dit niet doet dan zul je er veel langer over doen om blog posts te schrijven en de resultaten zullen niet optimaal zijn.

Hoe plan je de verschillende fases van content marketing? Juist ja. Met een editorial calendar.

Wat is een editorial calendar?

Een editorial calendar is een agenda waarin je per publicatie bepaalt wie van je team op welk moment welke van de bovengenoemde 9 fases voor zijn of haar rekening neemt.

In een editorial calendar visualiseer je die verschillende taken en verantwoordelijkheden van je (blog)team in de tijd. Elke fase wordt voorgesteld als een apart blokje. Pas als het ene blokje klaar is kan je aan het volgende blokje beginnen. Op die manier weet iedereen precies wat er van hem of haar verwacht wordt en wat de implicaties zijn als je je niet aan het schema houdt.

Wat zijn de voordelen van een editorial calendar?

1. Je werkt sneller, efficiënter en beter

Een editorial calendar is onmisbaar als je snel(ler) en efficiënt(er) beter(e) artikelen en andere content wilt publiceren. Een editorial calendar houdt je ‘on track’. Hij zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt.

2. Je publiceert gevarieerde, samenhangende en relevante content voor je klanten

Om een editorial calendar samen te stellen bepaal je ruim op voorhand welke content je wilt publiceren. Vervolgens plan je elke publicatie in. Zo zorg je ervoor dat je content samenhangend, gevarieerd en relevant is. Je stemt je content af op de agenda van je bedrijf en je klanten.

3. Je publiceert regelmatig, op tijd en doelbewust

Als je een abonnement op een krant of magazine neemt dan verwacht je dat die elke dag, week of maand op hetzelfde moment in de bus zit. Met een editorial calendar zorg je op dezelfde manier voor regelmaat in je publicaties. Je lezers zullen deze regelmaat waarderen en je zult vanzelf de juiste lezers aantrekken.

4. Je communiceert beter met je team

Een editorial calendar geeft je teamleden een gedeelde agenda en een duidelijke taakverdeling en deadlines om je doelen te bereiken. Zo werk je gecoördineerd en communiceer je onderling vlotter. Dat is prettiger en goedkoper.

5. Je verzamelt makkelijk nieuwe ideeën

In een editorial calendar verzamelen jij en je team ook makkelijk nieuwe ideeën op één plek. Zo voorkom je een writer’s block en houd je je blog mooi gevuld met relevante publicaties.

Hoe gebruik je een editorial calendar?

Zit in het begin van het jaar samen met je team, bedenk onderwerpen en thema’s waar je klanten naar op zoek zijn en stel een editorial calendar op voor het komende jaar. Werk die jaarkalender vervolgens uit in gedetailleerde maandkalenders.

Zorg ervoor dat je voor al je content steeds de verschillende fases van contentcreatie inplant. Duid bovendien in je maandkalender aan wie verantwoordelijk is voor welke fase en wie het proces opvolgt.

Ga ook maandelijks na of je editorial calendar nog realistisch is. Als je doelen onrealistisch zijn dan zal je je editorial calendar al snel links laten liggen. Niemand kan 3 blog posts schrijven op één dag. Wees eerlijk ten opzichte van jezelf en je team.

Wees ook flexibel in de goede zin. Nodigt de actualiteit je uit om op dit moment een bepaald artikel te schrijven? Wacht dan niet en schrijf er een extra artikel over. Eventueel kun je de publicatie van volgende artikelen dan iets verder in de tijd plannen.

Nog vragen?

Heeft u vragen over content marketing en de voordelen van content marketing voor uw bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)