In ons vorige artikelĀ las je wat eenĀ editorial calendar (ook wel ‘publicatiekalender’ of ‘content kalender’) is en hoe je met een editorial calendar je content marketingĀ efficiĆ«nter en prettiger kan maken.
Maar hoe maak jeĀ een editorial calendar?Ā In dit artikelĀ delen we handige tips en sjablonenĀ waarmee je meteen aan de slag kunt.
Plan je content marketingstrategie
Eerst en vooral: een editorial calendar is slechts een hulpmiddel om je content marketing sneller, efficiĆ«nter en prettigerĀ te laten verlopen. Een editorial calendar vervangt je content marketing(strategie) dus niet.
VoorĀ je een editorial calendar opstelt moet je echt al een helder beeld hebben van je (content) marketingstrategie:
- Wat zijn je bedrijfsdoelen?
- Wie is je doelpubliek?
- Hoe helpt content marketing je om je bedrijfsdoelen te bereiken?
- Wat zijn de concrete doelen van je content marketing (meer page views, likes, shares, reacties, inschrijvingen, leads…)?
Pas als je het antwoord op deze vragenĀ weet dan kun je bepalen over welke onderwerpen en thema’s je bestĀ publiceert:Ā die zaken waar je doelpubliek naar op zoek is.
Zoals we eerder al schreven: “Deel vandaagĀ op je websiteĀ de antwoorden op de vragenĀ die jeĀ lezers morgen viaĀ Google stellen en je krijgt vanzelf de juiste mensen op je website.” Zo bereik je vanzelf je marketingdoelen: meer bezoekers, meer klanten, meer inkomsten…
Hoe maak je een editorial calendar?
1 – SelecteerĀ onderwerpen, thema’s en contenttypes
Als je bedrijfsdoelen en marketingdoelen duidelijk zijn dan kun je de inhoud en de vorm van je publicaties daarop afstemmen. BepaalĀ samen met je team onderwerpen en thema’s die aansluiten bij de vragen, uitdagingen en behoeften van je doelpubliek.
Bepaal ook welke (grote)Ā contenttypes je kunnenĀ helpen om je doelen te bereiken:
- InfographicsĀ kunnen bijvoorbeeld meer bezoekers naar je website halen
- E-books of whitepapersĀ kunnen je helpen om een grotere mailinglijst te krijgen
- Instructievideo’sĀ kunnen je helpen om meer te verkopen…
2Ā – Stel een jaarkalender op
Plan jeĀ thema’s en grote contenttypes in
Een e-book, infographic, instructievideo… maak je niet zomaar. Dit kost tijd en moeite. En intussen wil je liefst ook nog kleinereĀ blog postsĀ op je websiteĀ publiceren. Dat is handig voor Google (SEO) en interessant voor je lezers.
Beschrijf je thema’s (bijvoorbeeld copywriting, landingspagina’s, zoekmachineoptimalisatie…) daaromĀ niet in Ć©Ć©n lange blog post. Spreid de publicatie van je thema’s enĀ groteĀ contenttypesĀ in een jaarkalenderĀ en verdeel je publicatiesĀ in kleinere blog posts.
Verdeel thema’s en grote contenttypes in kleinere blog posts
WilĀ je eenĀ e-book, infographic, video… publiceren? Plan in de wekenĀ vĆ³Ć³r de publicatiedatum van je e-book dan een aantal kleinere blog posts in. Gebruik die als bouwstenen voor je uiteindelijke publicatie.
Plan belangrijke events en publicaties voor die events in
EventsĀ (productlanceringen, advertentiecampagnes, evenementen, wedstrijden, feestdagen, vakanties…) die belangrijk zijn voor je bedrijf en je doelpubliek zijn goede inspiratiebronnen voor nieuwe publicaties. NeemĀ dieĀ eventsĀ enĀ de publicaties voor die events in je jaarkalender op.
3Ā – Bepaal je publicatiekanalen en -frequentie
Bepaal via welke kanalen je je content wilt publiceren en promoten en hoe vaak.Ā Kies enkel die kanalen waarĀ je doelpubliek regelmatigĀ gebruik van maakt. Deze kanalen moeten ook passen bij je bedrijf.
Stem de publicatiefrequentie af op je doelpubliek en de etiquette van het communicatiekanaal. Zo kun je je blog posts via Twitter bijvoorbeeld vaker promoten dan via LinkedIn.
Bij Lincelot publiceren we bijvoorbeeld 4 blog posts per week. Die blog posts delenĀ we via Twitter (X), Facebook, LinkedIn en PinterestĀ omdat onze doelgroepenĀ daar actief zijn.
4Ā – Splits je jaarkalender opĀ in gedetailleerdeĀ maandkalenders
SplitsĀ je jaarkalender daarna opĀ in maandelijkse kalenders. Duid per maand aan welke blog posts jeĀ wanneer die maand zult publiceren. Voeg op maandniveau voor elke publicatie de volgende details toe:
- soortĀ publicatie (bvb. nieuwsbrief, blog post…)
- onderwerp van je publicatie
- doelpubliek waarvoorĀ je je publicatie schrijft
- (werk)titel van je publicatie
- zoekwoord waarvoor je je publicatie optimaliseert (SEO)
5 – Bepaal eenĀ taakverdeling per blog post
Bepaal voor elk stuk content wie wanneer welke taken (idee, voorbereiding, creatie, publicatie, promotie…) voor zijn of haar rekening neemt en wie het proces opvolgt. Zo heeft het hele team een duidelijke workflow, deadlines en supervisie.
VoerĀ je editorial calendar uit
1 –Ā Het belang van een projectmanager
Stel voor iedere publicatie een projectmanager aan die de taken verdeelt, deadlines opstelt en het publicatieproces opvolgt van begin tot eind. De projectmanagerĀ bewaart het overzicht en stuurt indien nodig bij. Hij of zij plant brainstorm- en feedbackmomenten en stelt op basis daarvan het publicatieproces bij.
2 – Zorg voor ademruimte
Zet je deadlines niet te krap. In de realiteit lopen de zaken vaakĀ anders dan gepland. Bouw een buffer in en zorgĀ ervoor dat je altijd wat publicatiesĀ op de plank hebt liggen. ZoĀ voorkom je stress, overuren en een writer’s block.
3 – Plan maandelijkse feedbackmomenten in met je team
BespreekĀ maandelijks met je teamĀ of je editorial calendar nogĀ realistisch is. Als je doelen onrealistisch zijn dan zal je editorial calendar zijn doel missen.
Spiegel je schema ook steeds aan de actualiteit. Als je kan inspelen op nieuwsĀ dan moet je die kans grijpen met een ongeplande publicatie.Ā Je kanĀ de publicatie vanĀ volgende artikelen dan eventueel verschuiven naar een latere datum.
De editorial calendar van Lincelot
De mate van detail van editorial calendars verschilt van organisatie tot organisatie en van doel tot doel. Werk je met zeer ervaren content marketeers dan volstaatĀ een eenvoudige agenda. Werk je meer met junior of medior marketeers en externe medewerkers dan is een meer gedetailleerde agenda aangewezen.
Bij Lincelot werken we met een editorial calendarĀ in 3 delen:
- een jaar- en maandoverzicht met publicatiedatums voorĀ de verschillende publicaties
- een lijst metĀ details zoals het soort publicatie, doelpubliek, onderwerp, werktitel en zoekwoord
- per publicatie een gedetailleerde beschrijving wie op welke dag welke taken uitvoert
Gebruik een systeemĀ dat voor jou, je team en je bedrijf werkt. Nogmaals: een editorial calendar is een belangrijk hulpmiddel, maar het blijft slechts eenĀ hulpmiddel.Ā Een goede editorial calendar zorgt voor rust en kwaliteit, een onrealistischeĀ editorial calendar zorgt voor stress en frustraties.