Hoe maak je een editorial calendar?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

In ons vorige artikel las je wat een editorial calendar (ook wel ‘publicatiekalender’ of ‘content kalender’) is en hoe je met een editorial calendar je content marketing efficiënter en prettiger kan maken.

Maar hoe maak je een editorial calendar? In dit artikel delen we handige tips en sjablonen waarmee je meteen aan de slag kunt.

Plan je content marketingstrategie

Eerst en vooral: een editorial calendar is slechts een hulpmiddel om je content marketing sneller, efficiënter en prettiger te laten verlopen. Een editorial calendar vervangt je content marketing(strategie) dus niet.

Voor je een editorial calendar opstelt moet je echt al een helder beeld hebben van je (content) marketingstrategie:

 • Wat zijn je bedrijfsdoelen?
 • Wie is je doelpubliek?
 • Hoe helpt content marketing je om je bedrijfsdoelen te bereiken?
 • Wat zijn de concrete doelen van je content marketing (meer page views, likes, shares, reacties, inschrijvingen, leads…)?

Pas als je het antwoord op deze vragen weet dan kun je bepalen over welke onderwerpen en thema’s je best publiceert: die zaken waar je doelpubliek naar op zoek is.

Zoals we eerder al schreven: “Deel vandaag op je website de antwoorden op de vragen die je lezers morgen via Google stellen en je krijgt vanzelf de juiste mensen op je website.” Zo bereik je vanzelf je marketingdoelen: meer bezoekers, meer klanten, meer inkomsten…

Hoe maak je een editorial calendar?

1 – Selecteer onderwerpen, thema’s en contenttypes

Als je bedrijfsdoelen en marketingdoelen duidelijk zijn dan kun je de inhoud en de vorm van je publicaties daarop afstemmen. Bepaal samen met je team onderwerpen en thema’s die aansluiten bij de vragen, uitdagingen en behoeften van je doelpubliek.

Bepaal ook welke (grote) contenttypes je kunnen helpen om je doelen te bereiken:

 • Infographics kunnen bijvoorbeeld meer bezoekers naar je website halen
 • E-books of whitepapers kunnen je helpen om een grotere mailinglijst te krijgen
 • Instructievideo’s kunnen je helpen om meer te verkopen…

– Stel een jaarkalender op

Plan je thema’s en grote contenttypes in

Een e-book, infographic, instructievideo… maak je niet zomaar. Dit kost tijd en moeite. En intussen wil je liefst ook nog kleinere blog posts op je website publiceren. Dat is handig voor Google (SEO) en interessant voor je lezers.

Beschrijf je thema’s (bijvoorbeeld copywriting, landingspagina’s, zoekmachineoptimalisatie…) daarom niet in één lange blog post. Spreid de publicatie van je thema’s en grote contenttypes in een jaarkalender en verdeel je publicaties in kleinere blog posts.

Verdeel thema’s en grote contenttypes in kleinere blog posts

Wil je een e-book, infographic, video… publiceren? Plan in de weken vóór de publicatiedatum van je e-book dan een aantal kleinere blog posts in. Gebruik die als bouwstenen voor je uiteindelijke publicatie.

Plan belangrijke events en publicaties voor die events in

Events (productlanceringen, advertentiecampagnes, evenementen, wedstrijden, feestdagen, vakanties…) die belangrijk zijn voor je bedrijf en je doelpubliek zijn goede inspiratiebronnen voor nieuwe publicaties. Neem die events en de publicaties voor die events in je jaarkalender op.

3 – Bepaal je publicatiekanalen en -frequentie

Bepaal via welke kanalen je je content wilt publiceren en promoten en hoe vaak. Kies enkel die kanalen waar je doelpubliek regelmatig gebruik van maakt. Deze kanalen moeten ook passen bij je bedrijf.

Stem de publicatiefrequentie af op je doelpubliek en de etiquette van het communicatiekanaal. Zo kun je je blog posts via Twitter bijvoorbeeld vaker promoten dan via LinkedIn.

Bij Lincelot publiceren we bijvoorbeeld 4 blog posts per week. Die blog posts delen we via Twitter (X), Facebook, LinkedIn en Pinterest omdat onze doelgroepen daar actief zijn.

Editorial Calendar


4 – Splits je jaarkalender op in gedetailleerde maandkalenders

Splits je jaarkalender daarna op in maandelijkse kalenders. Duid per maand aan welke blog posts je wanneer die maand zult publiceren. Voeg op maandniveau voor elke publicatie de volgende details toe:

 • soort publicatie (bvb. nieuwsbrief, blog post…)
 • onderwerp van je publicatie
 • doelpubliek waarvoor je je publicatie schrijft
 • (werk)titel van je publicatie
 • zoekwoord waarvoor je je publicatie optimaliseert (SEO)

Editorial Calendar


5 – Bepaal een taakverdeling per blog post

Bepaal voor elk stuk content wie wanneer welke taken (idee, voorbereiding, creatie, publicatie, promotie…) voor zijn of haar rekening neemt en wie het proces opvolgt. Zo heeft het hele team een duidelijke workflow, deadlines en supervisie.

Editorial Calendar

Voer je editorial calendar uit

1 – Het belang van een projectmanager

Stel voor iedere publicatie een projectmanager aan die de taken verdeelt, deadlines opstelt en het publicatieproces opvolgt van begin tot eind. De projectmanager bewaart het overzicht en stuurt indien nodig bij. Hij of zij plant brainstorm- en feedbackmomenten en stelt op basis daarvan het publicatieproces bij.

2 – Zorg voor ademruimte

Zet je deadlines niet te krap. In de realiteit lopen de zaken vaak anders dan gepland. Bouw een buffer in en zorg ervoor dat je altijd wat publicaties op de plank hebt liggen. Zo voorkom je stress, overuren en een writer’s block.

3 – Plan maandelijkse feedbackmomenten in met je team

Bespreek maandelijks met je team of je editorial calendar nog realistisch is. Als je doelen onrealistisch zijn dan zal je editorial calendar zijn doel missen.

Spiegel je schema ook steeds aan de actualiteit. Als je kan inspelen op nieuws dan moet je die kans grijpen met een ongeplande publicatie. Je kan de publicatie van volgende artikelen dan eventueel verschuiven naar een latere datum.

De editorial calendar van Lincelot

De mate van detail van editorial calendars verschilt van organisatie tot organisatie en van doel tot doel. Werk je met zeer ervaren content marketeers dan volstaat een eenvoudige agenda. Werk je meer met junior of medior marketeers en externe medewerkers dan is een meer gedetailleerde agenda aangewezen.

Bij Lincelot werken we met een editorial calendar in 3 delen:

 • een jaar- en maandoverzicht met publicatiedatums voor de verschillende publicaties
 • een lijst met details zoals het soort publicatie, doelpubliek, onderwerp, werktitel en zoekwoord
 • per publicatie een gedetailleerde beschrijving wie op welke dag welke taken uitvoert

Gebruik een systeem dat voor jou, je team en je bedrijf werkt. Nogmaals: een editorial calendar is een belangrijk hulpmiddel, maar het blijft slechts een hulpmiddel. Een goede editorial calendar zorgt voor rust en kwaliteit, een onrealistische editorial calendar zorgt voor stress en frustraties.

Maak jij al gebruik van editorial calendar?

Gebruik jij een editorial calendar? Of wilt het plannen nog niet echt vlotten? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)