FAQ’s of Veelgestelde Vragen op je website: waarom jouw bedrijf ze nodig heeft

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Een FAQ-pagina beantwoordt veelgestelde vragen (FAQ’s) over de producten en/of diensten van je bedrijf. Op die manier helpt een FAQ-pagina je klanten om zelf de informatie te vinden die ze zoeken.

Wil je meer weten over FAQ’s en waarom jouw bedrijf ze nodig heeft? Lees dan zeker deze blog! Wil je ook nog eens weten hoe je een goede FAQ schrijft? Maak je geen zorgen! We geven je 4 tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

Wat betekent FAQ?

FAQ is de afkorting van Frequently Asked Questions. De FAQ-pagina van een website is dan ook de plaats waar veelgestelde vragen beantwoord worden. Die FAQ’s worden vaak weergegeven in een lijst, al dan niet onderverdeeld in verschillende categorieën.

Door de antwoorden op veelgestelde vragen beschikbaar te maken, help je (potentiële) klanten om zelf de informatie te vinden die ze zoeken.

Je helpt dus je klanten én bespaart je medewerkers handenvol tijd omdat ze niet telkens dezelfde vragen moeten beantwoorden. Handig, niet?

Waarom heeft jouw bedrijf een FAQ-pagina nodig?

Snel, efficiënt en behulpzaam

De voornaamste reden waarom bedrijven FAQ’s gebruiken, is om de vragen van (potentiële) klanten te beantwoorden.

Door eventuele twijfels over je producten of diensten weg te nemen, kan je bezoekers vaak makkelijker overtuigen om met jouw bedrijf in zee te gaan.

Bovendien help je ook nog eens je medewerkers. Want als je bezoekers zelf makkelijk het antwoord kunt laten vinden op veelgestelde vragen, moeten je medewerkers dat niet meer doen.

Betere vindbaarheid en meer webverkeer

Er is echter nog een andere reden waarom jouw bedrijf zo’n FAQ-pagina nodig heeft en die is minstens even belangrijk: veelgestelde vragen verbeteren de vindbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Wist je dat Google zelfs zijn eigen FAQ-methode aanbiedt? Hier lees je er alles over.

Dat zit zo: FAQ’s zijn stiekem ook heel vaak vragen die mensen intypen in Google om informatie over producten, antwoorden of oplossingen te vinden. Als jij die informatie en antwoorden op je website aanbiedt, dan krijg je zo meer bezoekers en klanten via Google!

Door je FAQ’s te optimaliseren voor de juiste vragen en zoekwoorden, kun je ze dus dubbel laten renderen: bezoekers van je website helpen én nieuwe bezoekers naar je website leiden.

Hoe maak je een goede FAQ?

Goede FAQ’s schrijven en een goede FAQ-pagina inrichten is niet eenvoudig. Maar het wordt een heel stuk makkelijker als je weet waar je op moet letten. Met deze 4 tips voor het schrijven van goede FAQ’s kan je meteen aan de slag!

1. Beantwoord de juiste vragen

Het kan soms aanlokkelijk zijn om op je FAQ-pagina allerlei leuke feitjes over je bedrijf te delen. Maar weersta de verleiding! Daar zitten je bezoekers namelijk niet op te wachten.

Wil je twijfelende klanten overtuigen om te kiezen voor jouw merk of bedrijf? Dan moet je de vragen beantwoorden die zij zich stellen.

Leef je dus in in je bezoekers en bekijk je bedrijf vanuit hun standpunt: welke vragen over je producten of diensten willen zij graag beantwoord zien vóór ze kiezen voor jouw bedrijf?

Dat kunnen heel concrete, praktische vragen zijn (bv. Wat zijn de verzendkosten naar land x?) maar ook meer informatieve (bv. Hoe helpt dienst x van bedrijf y me tegen probleem z?).

Ten slotte kan ook een zoekwoordenonderzoek je helpen bij het vinden van de vragen die mensen intypen in Google.

2. Maak voor elk antwoord een aparte landingspagina

Je ziet ze nog al te vaak: de FAQ-pagina’s met 1 lange lijst van vragen én antwoorden. Dat is handig voor je webdesigner, maar niet voor je vindbaarheid in Google.

Een zoekmachine zoekt immers op elke pagina naar 1 centraal onderwerp. De kern van zoekmachineoptimalisatie is dan ook om elke pagina te optimaliseren voor 1 onderwerp.

Behandelt een pagina veel verschillende topics? Dan zal ze nooit naar boven komen in de zoekresultaten voor specifieke onderwerpen.

Gelukkig is de oplossing niet zo moeilijk: maak gewoon een aparte landingspagina aan voor elk antwoord op een veelgestelde vraag.

Op de FAQ-pagina lijst je dan de verschillende vragen op en verwijs je je bezoekers voor de antwoorden naar de aparte pagina’s. Let wel op: deze manier van werken heeft enkel zin als je iets langere FAQ’s schrijft!

3. Houd het kort… maar niet té kort!

Beantwoord FAQ’s kort, bondig en to the point. Mensen willen online immers zo snel mogelijk de informatie vinden die ze zoeken.

Laat je ze te lang wachten? Dan is de kans groot dat ze je website weer verlaten en aankloppen bij je concurrenten.

Wil je echter ook gevonden worden in Google met je FAQ’s? Dan heb je meestal – op basis van onze eigen ervaring toch – een minimum van zo’n 500 woorden nodig. Om een goede FAQ te schrijven moet je dus heel wat wikken en wegen.

Zijn de antwoorden op je FAQ’s vaak lang? Kies er dan voor om een korte samenvatting weer te geven op de algemene FAQ-pagina met een link naar aparte, uitgebreide landingspagina’s voor meer informatie.

Op die manier geef je je bezoekers wat ze willen en kun je toch gevonden worden in zoekmachines. Dat zijn 2 vliegen in 1 klap!

4. Breng structuur aan

Verzamel je slechts een handvol vragen en antwoorden op de FAQ-pagina van je bedrijf? Dan vinden je klanten vanzelf de weg wel naar het juiste antwoord.

Maar als je tientallen FAQ’s deelt met je klanten, is het erg belangrijk om ze duidelijk te structureren. Want een antwoord op een vraag is natuurlijk niets waard als je het niet kan terugvinden.

Er zijn verschillende manieren om structuur aan te brengen. Zo kan een opdeling in categorieën vaak al zorgen voor meer duidelijkheid. Lijst je écht veel vragen op? Dan heeft je FAQ-pagina een goede zoekfunctie nodig.

Goede FAQ's schrijven voor je bedrijf?

Hopelijk helpen onze tips je op weg om een goede FAQ-pagina op te stellen. Heb je toch nog vragen of hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot