Je website optimaliseren in 6 stappen

Website optimaliseren: 6 stappen voor meer succes. In dit artikel lees je hoe je je website beter maakt dan die van je concurrenten.
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als je een website voor je bedrijf laat maken, dan doe je dat in de eerste plaats om online aanwezig te zijn. En als het even kan, ook om de juiste klanten naar je website te trekken.

Daarom neem je een professionele webdesigner onder de arm of ga je zelf aan de slag met een basisontwerp. Maar waarom slaagt je website er dan niet in om te doen waarvoor hij gebouwd is? Waarom komen er maar geen aanvragen of bestellingen binnen via je website?

Wel, er zijn verschillende factoren die een cruciale rol spelen voor het succes van je website. 

1. Zorg voor een mooi intuïtief design

Hoewel ze zeggen ‘Never judge a book by its cover’, zijn we het toch niet helemaal eens met deze tegeltjeswijsheid. Wat webdesign betreft tenminste. Je krijgt maar 1 kans voor een goede eerste indruk en eerlijk is eerlijk: een lelijke website is dodelijk voor alle ‘romantiek’ tussen jouw bedrijf en je websitebezoeker.

En dan hebben we het niet over 1 minder flatterende foto op je contactpagina. Denk eerder aan schreeuwerige kleurencombinaties, lettertypes die niet helemaal matchen met je product of bedrijf, overbodige animaties en we zullen maar zwijgen over de websites die rechtstreeks uit begin jaren 2000 lijken te komen (ja, zelfs die komen we nog tegen)!

Het punt is: het oog wil ook wel wat en de klant overtuigen dat doe je vanaf het moment dat hij je winkel (lees: website) binnenwandelt. En een nette winkel oogt gewoon mooier dan een rommeltje. Om je website te optimaliseren besteed je daarom best aandacht aan de lay-out. Denk goed na over de foto’s, lettertypes en kleuren je wil gebruiken, maar laat ook voldoende plaats voor witruimtes. Een goede website vormt het ideale evenwicht tussen informatie en ‘rust’.

2. Optimaliseer je website voor Google

Ben je aan de slag gegaan met onze eerste tip om je website te optimaliseren? Goed zo, maar een website mag dan wel mooi zijn, klanten moeten je bedrijf wel eerst online vinden.

Hoe maak je je bedrijf vindbaar voor je klanten in zoekmachines? Door in te zetten op SEO of zoekmachineoptimalisatie. Laat bijvoorbeeld keywords waar je potentiële klanten naar op zoek gaan terugkomen op cruciale plaatsen in je teksten, foto’s, video’s en andere media.

Vergeet ook titels, tussentitels en meta-omschrijvingen niet. Zo weten zoekmachines zoals Google en co beter waarover je website gaat en kunnen ze je website gerichter tonen aan mensen die zoeken naar wat jij te bieden hebt.

Wil je je geloofwaardigheid of expertise verhogen? Investeer dan in off-page SEO of link building. Voeg links toe naar relevante pagina’s op je website of eventueel naar website van externe (betrouwbare!) bronnen. Extra punten als je ook een link kan scoren van een externe website naar de jouwe.

3. Beantwoord de vragen van je klanten

Een trend die je zeker in de gaten moet houden om je website te optimaliseren, is het belang van Q&A’s of FAQ’s op je website. Je weet wel, de webpagina’s waar je een antwoord geeft op de veelgestelde vragen. Waarom? Omdat ‘longtail keywords’ steeds belangrijker worden.

Longtail keywords zijn specifieke combinaties van zoekwoorden die bestaan uit 3 of 4 woorden. Het verschil tussen de zoekopdracht ‘website’ en ‘nieuwe website laten maken’, zeg maar. Voor de zoekopdracht ‘website’ is het nog niet meteen duidelijk wat er precies bedoeld wordt. Er kunnen dus véél zoekresultaten gematcht worden aan deze opdracht en tussen al die mogelijkheden raakt jouw website verloren in de massa. Wanneer iemand zoekt naar ‘nieuwe website laten maken’ is het al veel duidelijker waarover het gaat.

Wanneer mensen binnenkort dus intypen in Google ‘waar kan ik een nieuwe website laten maken?’ en deze vraag staat als FAQ op jouw website, dan is de kans veel groter dat jouw website getoond zal worden. Wanneer we bovendien voice search (zoekopdrachten op basis van spraaktechnologie) vaker gaan gebruiken, is dit helemaal relevant. Want lekker lui als we zijn, vragen we graag aan Siri of Alexa: ‘Alexa, waar kan ik een goede website laten bouwen?*’

Bij een gebrek aan Alexa vandaag zullen wij hier even antwoorden: een goede website laten bouwen die mooi, snel, gebruiksvriendelijk, mobiel responsief en volledig geoptimaliseerd is? Dat kan bij Lincelot. Lees hier meer over onze webdesign service. En nu terug over naar de volgende punten om je website te optimaliseren.

4. Je website optimaliseren voor je doelgroep

Wat we vaak zien is dat een website wel veel bezoekers trekt, maar er niet in slaagt om van deze groep mensen ook klanten te maken. Dat komt waarschijnlijk omdat jouw website niet matcht met wat klanten hopen terug te vinden op je website.

Ga daarom eens na: kun je je website optimaliseren voor je doelgroep? Een website van een slagerij ziet er helemaal anders uit dan die van een consultancybureau, en mensen die een job zoeken willen niet het gevoel hebben dat ze ergens een bestelling moeten plaatsen.

Ook nog even dit: je herkent het vast wel, die eindeloze zoektocht naar dat ene product of die ene oplossing voor jouw probleem? Soms lijkt het wel of NIEMAND jou kan helpen! Dan is er toch niks zo vervelend als eindelijk vinden wat je zoekt, en dan blijkt het toch niet dat te zijn.

Zorg daarom voor duidelijke foto’s en overtuigende teksten over je aanbod. En als je aan de slag gaat met landingspagina’s moet de inhoud van de pagina wel beantwoorden aan wat je in de bijhorende advertentie of actie te bieden hebt.

5. Snel, responsief, veilig en duidelijk

Ken je dat, zo’n website waar je niet weet waar te beginnen? Of zo eentje waarbij je je mobiel horizontaal moet houden om de tekst te lezen? Daar krijgen wij bij Lincelot jeuk van, want gebruiksvriendelijkheid zou een basisregel moeten zijn voor het bouwen en optimaliseren van websites.

Gebruiksvriendelijkheid betekent voor ons:

  1. Een snelle website, want niets zo vervelend als een website die traag laadt. Nog voor de hele boel geladen is, zijn mensen al weg als het te lang duurt. En dat weet Google ook. Daarom hebben ze nu de Core web vitals ingevoerd, daar lees/hoor je hier alles over.
  2. Een responsieve website, Google baseert zich sinds kort uitsluitend op de mobiele versie van de website (mobile first). Als je je website dus niet responsief maakt voor smartphones is hij gewoon niet te vinden in Google. 
  3. Een veilige website, dat wil zeggen een website die beveiligd is tegen hackers en andere ongewenste gebruikers. Ken jij bijvoorbeeld het verschil tussen http en https?
  4. Een duidelijke flow: zorg dat je website goed navigeert, dat knoppen goed doorverwijzen en dat het voor bezoekers duidelijk is welke actie ze moeten ondernemen.

Hoe gebruiksvriendelijker je website is, hoe hoger hij zal scoren in de zoekresultaten van Google. Hoe meer klanten je zullen vinden én de gewenste actie ondernemen.

6. Gebruik sterke calls to action

En dat brengt ons meteen tot het laatste punt: scroll zelf eens door je website en ga eens na hoe vaak je een knop tegenkomt die bezoekers aanmoedigt om meer informatie te zoeken, je aanbod te bekijken, contact op te nemen, een brochure aan te vragen, te bestellen, …

Als je wil dat mensen iets aankopen of contact opnemen, moet je hen wel de weg wijzen naar die gewenste actie. Voeg dus duidelijke en sterke calls-to-action toe aan je website die aangeven waar je bezoekers welke actie moeten uitvoeren.

Plot twist: er zijn nog manieren om je website te optimaliseren

Je website optimaliseren is cruciaal, en tegelijk ook in elke situatie anders. Veel hangt af van het CMS en de plugins die je gebruikt, of je een webshop hebt of niet… We kunnen dus blijven schrijven, maar we kunnen ook gewoon je website optimaliseren. Wil jij graag dat er een expert naar je website kijkt? Reserveer gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Onze webdesigners hebben er zin in!

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot