Ben jij klaar voor de Google Helpful Content Update?

Google Helpful Content Update: wat moet je weten
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

In dit artikel lees je:

Have fun en laat gerust weten of dit artikel je geholpen heeft.

Wat is de Google Helpful Content Update?

De Google Helpful Content update is een ingrijpende core update aan Google Search, het zoekalgoritme van Google dat bepaalt welke websites bovenaan in de zoekresultaten staan.

Deze update beloont websites die vooral kwalitatieve, nuttige content publiceren waar lezers écht iets aan hebben. De update bestraft websites die met hun content vooral veel bezoekers willen aantrekken, maar ze niet optimaal helpen.

Met andere woorden:

Wil je met je teksten in de eerste plaats lezers helpen? Dan zit je goed. Publiceer jij vooral content voor Google, in de hoop dat er veel bezoekers naar je website komen? Dan kun je best je content marketingstrategie en website herzien. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Waarom de Helpful Content Update?

Google wil dat je op internet eenvoudig de informatie vindt die je nodig hebt. Hoe meer websites dezelfde generieke content delen en hoe meer van deze websites naar elkaar verwijzen, hoe moeilijker Google het heeft om je naar de website te sturen die je het beste kan helpenDaarom past Google zijn zoekalgoritme voortdurend aan.

Google voert elke week kleine ‘ranking updates’ uit en zo’n 10 keer per jaar een ingrijpende ‘core update’ zoals de Helpful Content Update in de tweede helft van 2022. Google kondigt deze updates aan, zodat je er rekening mee kan houden. Hier vind je alle recente Google Search ranking updates die de plaats van je website in de zoekresultaten beïnvloeden.

Wat betekent de Helpful Content Update voor jouw website?

Staan er op jouw website vooral teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines (keywordje hier, keywordje daar, met weinig originele informatie ten opzichte van andere websites), dan zal Google Search je website in de toekomst mogelijk minder hoog tonen in de zoekresultaten.

Deel jij daarentegen veel originele informatie, tips, use cases, rekenvoorbeelden, rapporten, inzichten op basis van eigen onderzoek en praktijkervaring… die (nog) niet op andere websites staan, dan zal Google jouw website belonen, or so they say.

Concreet wil Google dat je:

  • je teksten voortdurend optimaliseert zodat alle informatie betrouwbaar, correct, actueel, volledig en relevant blijft. Een tekst is dus nooit (meer) klaar.
  • goed nadenkt over de insteek van nieuwe teksten op je website. Je bedenkt eerst hoe je je lezers kunt helpen en pas nadien optimaliseer je je tekst voor Google.

Dit was trouwens altijd al een SEO ‘best practice’, maar dat Google nu zoveel herrie rond deze update maakt, toont aan dat Google Search het steeds moeilijker krijgt om door alle websites met dezelfde content de echt nuttige websites te vinden.

De publieke toegankelijkheid van AI copywriting-tools zoals Jasper.ai en recent nog ChatGPT maakt het er voor Google niet eenvoudiger op, want zonder supervisie spuwen deze tools generieke webteksten uit.

Wellicht is het dan ook geen toeval dat Google met deze update net nu de tegenaanval inzet. Het feit dat Google-concurrent Microsoft recent nog 10 miljard dollar in ChatGPT investeerde en ChatGPT nu ook in Bing en Teams integreert kan Google‘s haast met de Google Helpful Content Update mee verklaren.

Niet onbelangrijk: de Helpful Content Update beïnvloedt je hele website. Heb jij dus zowel teksten met ‘helpful content’ als ‘less helpful content’ op je website staan, dan zullen de pagina’s en blogposts met ‘helpful content’ hier ook hinder van ondervinden. En als je website een slechte beoordeling krijgt van Google dan zou het maanden kunnen duren om van de bijhorende penalty te bekomen.

Hoe beoordeelt Google de toegevoegde waarde van de content op je website?

Via machine learning. Automatisch dus. Er komt geen mens aan te pas. Omdat eventuele ‘straffen’ van Google niet in Google Search Console gemeld worden, weet je nooit 100% zeker wanneer je op de strafbank zit. Je kunt het enkel indirect afleiden uit je Google Analytics doordat het aantal bezoekers op je website opeens daalt.

Google vertelt trouwens ook niet specifiek op welke signalen het zich baseert om de waarde van de content op je website te bepalen, maar het spreekt voor zich dat je pagina’s en blogposts met weinig bezoekers, hoge bounce rates, een lage time-on-page en weinig kliks en conversies je website niet vooruithelpen.

Hoe weet je of Google je content als waardevol beschouwt?

Je weet nooit zeker of Google content als waardevol beschouwt, maar Google heeft wel een lijst met vragen vrijgegeven waarmee je zelf de waarde van de teksten op je website (in de ogen van Google) kunt beoordelen. Je vindt de lijst hier.

Vooral de volgende secties zijn interessant:

  • ‘Focus on people-first content’
    • Heb je een publiek dat je content wil lezen? Als bezoekers op je website snel weer wegklikken dan zegt dat wat over de waarde van je website.
    • Heb je veel expertise over én ervaring met je onderwerp? Andere websites herhalen volstaat niet. Deel liever je eigen inzichten en tips.
    • Heeft je website een duidelijke inhoudelijke scope? Je kunt niet over alles evenveel weten. Nichewebsites zijn hier in het voordeel.
    • Zijn je publicaties volledig? Lezers moeten in je publicaties een duidelijk en afdoend antwoord, stappenplan, inspiratie of oplossing krijgen.
  • ‘Avoid creating search engine-first content’
    • Helpt je content vooral mensen of wil je vooral zoveel mogelijk mensen aantrekken door slim gebruik van populaire zoektermen?
    • Staat er veel oppervlakkige content over verschillende onderwerpen op je website, die automatisch geproduceerd lijkt? Hallo, ChatGPT?
    • Heb je weinig eigen aantoonbare kennis, ervaring en inzichten over de onderwerpen waarover je schrijft?
    • Probeer je op de ene of de andere manier lezers naar je website te trekken, om ze vervolgens teleur te stellen?
  • Optimaliseer de E-E-A-T van je content
    • Google schat content hoger in als je je eigen ‘Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness’ kunt aantonen. Deel dus enkel informatie en inzichten over onderwerpen waar je écht een expert in bent.

Dus: schrijf en deel enkel betrouwbare, unieke, relevante, actuele en accurate teksten om je lezers te helpen, niet enkel om bezoekers naar je website te trekken. Schrijf dus teksten voor mensen en optimaliseer ze daarna voor Google. Nooit andersom.

Wat betekent de Helpful Content Update voor jouw content marketing?

Dat hangt ervan af. Als de bezoekers op je website vinden wat ze nodig hebben, lang blijven omdat ze je teksten nuttig vinden, doorklikken en contact opnemen, dan doe je het goed.

Kreeg je in het verleden vooral bezoekers op je website omdat je je teksten goed optimaliseerde voor Google, maar gingen ze gefrustreerd weer weg? Dan is het tijd voor actie.

Wij raden je aan om een 3-stapsstrategie te volgen:

  1. Bescherm je website tegen de Helpful Content Update. Evalueer nu de huidige teksten op je website, optimaliseer de teksten die verouderd, maar nog wel relevant zijn en verwijder teksten die je lezers niet langer helpen.
  2. Gebruik de Helpful Content Update in je voordeel. Schrijf voortaan enkel nog teksten die 100% met je business te maken hebben, die nieuwe inzichten delen en je bezoekers écht vooruithelpen.
  3. Herhaal stappen 1 en 2. Plan elk jaar een moment in om de ‘helpfulness’ van de teksten (pagina’s, blogposts, rapporten, use cases…) op je website te evalueren en ga terug naar stap 1.

Hoe bescherm je je website tegen de Helpful Content Update?

1. Analyseer de content op je website

Open de Google Analytics van je website:

  • Selecteer de 80% minst bezochte pagina’s, blogposts, use cases… op je website.
  • Selecteer de 80% pagina’s, blogposts, use cases… op je website met de hoogste bounce rate (in Universal Analytics) of de laagste engagement score (in Google Analytics 4) in combinatie met een time on page die lager ligt dan 20 seconden. Dit geeft aan dat bezoekers wellicht niet vonden wat ze nodig hadden, of ervan uitgingen dat ze het niet zouden vinden.
  • Selecteer de 80% oudste pagina’s, blogposts, use cases… op je website.

We noemen dit dataset 1.

  • Selecteer dan de 20% meest bezochte pagina’s, blogposts, use cases… op je website.
  • Selecteer de 20% pagina’s, blogposts, use cases… op je website met de laagste bounce rate of de hoogste engagement score.
  • Selecteer de 20% meest recente pagina’s, blogposts, use cases… op je website.

We noemen dit dataset 2.

2. Verwijder irrelevante content van je website.

In dataset 1:

  • Beoordeel elke tekst op zijn actualiteit, correctheid en relevantie (op dit moment).
  • Zijn je teksten niet langer relevant en kun je ze niet meer relevant maken (omdat ze bijvoorbeeld over een subsidie gaan die nu niet meer bestaat), verwijder de teksten dan van je website en leg een 301 Redirect naar een pagina, blogpost… op je website die inhoudelijk het meeste aanleunt bij het onderwerp van de originele tekst. Zo behoud je de SEO-autoriteit die je verwijderde tekst in het verleden heeft opgebouwd.
  • Is er geen inhoudelijk verband met andere teksten op je website? Leg dan geen redirect. De tekst had wellicht toch geen grote impact op het nut en succes van je website.

3. Optimaliseer relevante content op je website.

In dataset 1 en dataset 2:

  • Zijn je teksten nog relevant, actueel en correct, maar voegen ze weinig toe ten opzichte van andere websites? Breid je teksten uit met eigen kennis, ervaringen, stappenplannen, tips en tricks die je lezers nergens anders vinden. Maak je teksten indien mogelijk nog vollediger zodat je lezers geen andere tekst meer moeten lezen wanneer ze aan je conclusie komen.
  • Zijn je teksten nog relevant maar niet langer actueel en correct? Actualiseer of corrigeer de inhoud. Zorg er ook zeker voor dat je tekst volledig is, nuttig en gebruiksvriendelijk voor je lezers, dat er geen feitelijke of taalfouten in staan en dat er (liefst) eigen inzichten en tips in staan. Maak je tekst hyperrelevant voor lezers en optimaliseer hem daarna voor Google.
  • Beoordeel je je teksten zelf als clickbait (titels om vooral bezoekers naar je website te trekken), maak je teksten dan relevanter en origineler, of ga naar de volgende stap.

In dataset 2:

  • Zijn je teksten niet langer relevant en kun je ze moeilijk relevant maken? Verwijder ze dan niet van je website maar schrijf bovenaan duidelijk dat dit een verouderde tekst is en leg een link naar een meer actuele en relevante tekst op je website. Zo kunnen bezoekers kiezen of ze deze of een meer actuele tekst lezen.

4. Herevalueer je teksten regelmatig

Het mag duidelijk zijn: met de Google Helpful Content Update is een tekst nooit meer klaar. Plan daarom minstens jaarlijks een evaluatiemoment in waarop je de stappen hierboven terug doorloopt.

Dat is een tijdsinvestering uiteraard, maar hoe vaker je je teksten updatet, hoe liever Google het heeft en hoe meer kans je maakt om hoger getoond te worden in de zoekresultaten van Google.

5. Extra tips

Nog een aantal extra tips om je website te beschermen:

  • Volg je Google Analytics minstens 1 keer per week op. Zo krijg je een gevoel voor de ‘hartslag’ van je website en weet je meteen wanneer je minder bezoekers krijgt. Het Google Helpful Content Systeem is een gradueel systeem. Dat wil zeggen dat het gradueel straffen of beloningen kan ‘uitdelen’. Wees dus alert op significante en moeilijk verklaarbare wijzigingen in het aantal bezoekers op je website en de engagement rate van bezoekers op populaire pagina’s en blogposts. Vind je Google Analytics te technisch of te moeilijk? Dan vind je de basisinformatie over de resultaten van je content marketing ook in Google Search Console Insights.
  • Geef alle informatie die je kunt delen. Vroeger wilden we in onze blogposts nog wel eens 90% van een antwoord of oplossing delen. Voor de overige 10% moesten lezers contact opnemen. Dat is nu een gevaarlijke strategie. Als je lezers gefrustreerd weer weggaan omdat ze tijd gespendeerd hebben zonder een afdoend antwoord te krijgen dan kan dit de rangschikking van je website schaden. Ga dus all-in en geef alle informatie die je kunt delen.
  • Wees voorzichtig met tools als ChatGPT die automatisch teksten genereren. Zulke tools kunnen je zeker helpen om bijvoorbeeld de structuur voor een blogpost te definiëren, om bronteksten samen te vatten, om suggesties te doen voor meta-beschrijvingen of om inspiratie op te doen. Maar deze automatisch gegenereerde teksten zijn vaak (te) generiek, feitelijk onjuist of gebaseerd op gedateerde teksten. Blogposts laten genereren door ChatGPT en die zonder meer op je website plaatsen? Geen goed idee!
  • Focus! Zorg ervoor dat je enkel teksten schrijft over onderwerpen die dicht bij je eigen kennis en expertise liggen en schrijf niet over te veel verschillende onderwerpen. Ja, ook wij hebben hier op onze website werk aan de winkel, want marketing is een breed vakgebied en er staan veel (oudere) blogposts over zeer uiteenlopende onderwerpen op onze blog. Wij gaan dus aan de slag!

Hoe gebruik je de Helpful Content Update in je voordeel?

Je hebt geluk: de meeste website-eigenaren zullen hun content wellicht niet updaten. Dat kost namelijk tijd, energie en geld. Als jij de content op je website wel optimaliseert, dan ben je al in het voordeel.

Denk verder goed na over alle teksten die je in de toekomst schrijft. Begin pas te schrijven als je 100% zeker weet dat je tekst je lezers zal helpen. En zorg er vervolgens voor dat je teksten de zelfevaluatietest van Google doorstaan. Krijg je dat niet voor elkaar? Dan moet je de tekst wellicht niet schrijven (en al helemaal niet publiceren).

Tot slot: Is er reden voor paniek?

Nee. Paniek is een slechte raadgever. Maar Google creëert zelf veel fuss over zijn Google Helpful Content Update. Wil dit zeggen dat je website direct naar beneden zal tuimelen? Nee. Wil dit zeggen dat oppervlakkige blogposts van je concurrenten direct naar beneden zullen tuimelen wanneer jij wel volgens het boekje speelt? Nee. Maar wil je riskeren dat je straks opeens minder bezoekers op je website krijgt omdat je naar beneden dondert in de online zoekresultaten? Nee.

Daarom raden wij aan om in het belang van je eigen website, je omzet én je doelpubliek je oude content te optimaliseren én je nieuwe content meteen hyperrelevant te maken. Baat het niet dan schaadt het niet. Je zal er in ieder geval je lezers een groot plezier mee doen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de Google Helpful Content Update of wil je hulp bij de analyse of (zoekmachine)optimalisatie van de content op je website? Neem gerust contact met ons op. Onze SEO-specialisten helpen je graag!

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Foto van Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot