Instagram SEO: 7 tips om je vindbaarheid én bereik op Instagram te vergroten

Instagram SEO - 7 tips om je vindbaarheid én bereik op Instagram te vergroten
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als je Instagram gebruikt om je merk, producten of diensten te promoten dan wil je natuurlijk vlotjes gevonden worden door de juiste mensen (lees: potentiële klanten). Maar hoe vergroot je je vindbaarheid en bereik op een platform dat zo populair is? Wel, via Instagram SEO…

Instawat? Instagram SEO! In deze blogpost vertellen we je:

  • wat Instagram SEO is
  • waarom Instagram SEO belangrijk is (en hashtags niet meer dé oplossing zijn)
  • en hoe je met Instagram SEO aan de slag gaat om beter gevonden te worden

Klaar?

Hier gaan we!


Wat is Instagram SEO?

SEO’ staat voor ‘Search Engine Optimization’ (zoekmachineoptimalisatie). Het doel van SEO? De vindbaarheid van je online content en webpagina’s verbeteren in zoekmachines zoals Google. In feite wil je vlak voor de juiste mensen hun neus verschijnen zodat ze doorklikken naar jouw content (en uiteindelijk klant worden).

Instagram SEO is eigenlijk net hetzelfde. Het doel is in dit geval om je profiel en posts beter vindbaar te maken op Instagram (lees: in de zoekbalk en zoekresultaten van Insta). Als mensen zoeken naar woorden, hashtags of andere content die relevant is voor je bedrijf, dan wil je dat jouw profiel en posts hoger in de zoekresultaten verschijnen dan die van anderen, toch?

Instagram SEO omvat, maar is niet beperkt tot hashtags. Er zijn namelijk ook veel andere zaken belangrijk om je vindbaarheid te vergroten, zoals je gebruikersnaam en bio, het gebruik van relevante beschrijvingen (‘captions’) onder je foto’s, enz. Lees er hieronder alles over!


Waarom is Instagram SEO ook alweer zo belangrijk?

Eén van de grootste voordelen van Instagram SEO is dat je zo je vindbaarheid, zichtbaarheid en bereik verhoogt op Instagram. Een hogere zichtbaarheid betekent meer interactie, meer volgers, en uiteindelijk meer zakelijke kansen.

Je trekt namelijk gebruikers aan die actief op zoek zijn naar de producten of diensten die je aanbiedt. De interactie die je krijgt zal – over het algemeen – dan ook van hogere kwaliteit zijn.

De tijd dat je zorgeloos een veelvoud aan hashtags onderaan een Instagram post kon toevoegen om succes te oogsten is voorbij. Hashtags blijven nog steeds belangrijk, maar voortaan hecht ‘the gram’ steeds meer belang aan andere zaken.

Zo voerde social media gigant Hootsuite een experiment(je) uit om Instagram SEO te testen tegenover hashtags. Posts die geoptimaliseerd waren voor SEO hadden 30% meer bereik en twee keer zoveel likes. Het was een kleinschalig experiment, maar wel een tendens om in de gaten te houden.

In een zee van concurrerende Instagram-accounts kan SEO je net dat extra duwtje geven om op te vallen. Terwijl je concurrenten zich misschien focussen op betaalde promoties, kun jij organisch groeien door slim gebruik te maken van SEO-tactieken.


Belangrijke Instagram SEO ‘ranking factors’

SEO voor je Instagram-posts is dus erg belangrijk om gevonden te worden, maar het algoritme van Instagram kijkt naar veel meer dingen om te bepalen welke posts nu he-le-maal bovenaan komen te staan als je iets opzoekt, en in welke volgorde.

Volgens Instagram zijn dit daarbij de belangrijkste factoren of ‘ranking factors:


Relevantie voor de zoekopdracht

Het Instagram algoritme zal proberen om datgene wat gebruikers opzoeken (op basis van relevantie) te matchen met top posts, accounts, audio, tags en plaatsen, elk verdeeld in aparte tabbladen. Dit is de belangrijkste factor!


Individuele gebruikersactiviteit

Als Instagram denkt dat iemand meer geïnteresseerd zal zijn in de ene post boven de andere, dan zal die ene post ook meer prioriteit krijgen in zijn/haar zoekresultaten. Dit wordt bepaald op basis van de eerdere activiteit van die gebruiker.

Anders gezegd: als jij en ik dezelfde zoekopdracht ingeven in Instagram dan krijgen we toch andere zoekresultaten te zien afhankelijk van ons ‘Instagram-verleden’.


Populair krijgt prio

Wanneer er veel relevante resultaten zijn voor een zoekterm in Instagram, dan vallen de meest populaire accounts en posts vaak in de prijzen.

Het aantal likes, shares en volgers voor een account of post heeft namelijk ook een invloed op de rangschikking van de zoekresultaten.

En dan nu?


Aan de slag met Instagram SEO: 7 tips!


1. Kies een beschrijvende gebruikersnaam

Creativiteit is vaak leuk, maar zelden vindbaar…

Kies daarom een gebruikersnaam/’handle’ die beschrijvend is en de essentie van je merk of producten omvat. Als je een koffieshop hebt, overweeg dan een gebruikersnaam die iets met koffie te maken heeft.

Is je merknaam héél bekend? Dan is die naam natuurlijk je logische eerste keuze… maar als er ruimte is voor een relevant trefwoord in je handle of naam, kan het zeker geen kwaad om er eentje toe te voegen.


2. Optimaliseer je bio

Je Instagram biografie of ‘Instagram bio’ is het korte stukje tekst (Max. 150 tekens!) bovenaan je Instagram bedrijfsprofiel.

Samen met je profielfoto, naam en enkele karakters (letters, cijfers of zelfs emoji’s) geeft je bio je bezoekers een korte introductie over je bedrijf. In je Insta bio vertel je namelijk wie je bent, wat je doet en welke diensten je aanbiedt.

Je Instagram bio bestaat uit enkele vaste onderdelen:

  • profielfoto
  • naam en gebruikersnaam
  • website
  • bio of korte intro
  • categorie
  • contactgegevens


Dankzij je Insta bio bepalen bezoekers vaak of ze je profiel al dan niet interessant vinden en willen volgen. Naast je algemene bedrijfsinfo toon je namelijk ook al de persoonlijkheid van je bedrijf.

Wil je je Instagram bio optimaliseren voor SEO? Vul deze dan volledig aan, gebruik relevante trefwoorden die betrekking hebben op je bedrijf in je intro en voeg een call-to-action toe.

Hulp nodig? Hootsuite heeft een handige gratis Instagram bio generator!


3. Voeg een beschrijvende ‘alt tekst’ toe

‘Alt-tekst’ of alternatieve tekst is een korte beschrijving van een foto of video

  • om deze meer toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking
  • die getoond wordt wanneer de foto een keertje niet laadt, door een technisch defect bijvoorbeeld

Belangrijk voor mensen dus, maar ook voor Instagram/zoekmachines, want die lezen stiekem mee om beter te begrijpen wat je post en voor wie het relevant is.

Voeg dan ook steeds een beschrijvende ‘alt tekst’ toe aan je foto’s! Ontdek hier hoe.

Enkele aanbevelingen van Instagram zelf als je met alt tekst aan de slag gaat:

  • Voeg context toe over objecten, concepten en locaties
  • Voeg alle tekst toe die in de afbeelding zelf staat
  • Mik op 2-3 zinnen


Succes!


4. Gebruik relevante zoekwoorden in je bijschriften of ‘captions’

Wil je beter gevonden worden in de zoekfunctie van Instagram? Dan moet je goed leren begrijpen welke ‘zoekwoorden’ mensen ingeven om posts en andere content zoals die van jou te vinden. En die zoekwoorden? Die gebruik je dan zelf in de bijschriften of ‘captions’ bij je foto.

Buikgevoel en kennis van je branche en doelpubliek zijn vaak een goed startpunt, maar er zijn ook diverse tools die je kunnen helpen, zoals Google Trends, de Google Search Console (om te zien hoe mensen momenteel je website vinden) en Übersuggest, om er slechts een paar op te sommen.


5. Gebruik op SEO gebaseerde hashtags

Instagram heeft een aantal specifieke hashtag-tips gedeeld om beter in de zoekresultaten te verschijnen:

  • Gebruik alleen relevante hashtags
  • Gebruik een combinatie van bekende, niche en specifieke hashtags
  • Gebruik niet meer dan 3 tot 5 hashtags per post
  • Gebruik geen irrelevante of te algemene hashtags zoals #explorepage


Ook belangrijk:
Hashtags verbergen in commentaren bij je posts werkt niet meer. Plaats ze dus direct in je bijschrift/caption om beter te scoren op de zoekpagina.

Hoe vind je goede hashtags?

  • Gebruik de zoekbalk van Instagram om populaire hashtags te spotten (bij ‘Tags’)
  • Houd concurrenten en influencers in de gaten
  • Check je Instagram Insights (statistieken) om na te gaan welke posts beter scoren dan anderen en of je hashtags daar iets mee te maken hadden


6. Geef je video’s subtitels mee

Instagram genereert automatisch ondertitels voor video’s, maar die zijn niet al-tijd even geweldig. Wat je zelf doet, doe je in dit geval vaak beter.

Bovendien kan je relevante zoekwoorden toevoegen! Op die manier begrijpt Instagram de inhoud van je video veel beter, wat uiteraard weer goed is voor je Instagram SEO.


7. Post op de juiste tijdstippen

Als je op de juiste momenten post, namelijk wanneer je doelpubliek online is, dan krijg je vaak sneller betrokkenheid (likes, comments, etc.). Posts die snel betrokkenheid weten te sprokkelen krijgen vaak meer exposure.

Hoe weet je wanneer je doelpubliek online is? Door bijvoorbeeld eens te gaan spieken bij je Instagram Statistieken, het hamburgericoontje rechts bovenaan je profiel. Daar vind je bij ‘Totaal aantal volgers’ hun ‘Meest actieve tijden’.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer rendement uit je sociale media halen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)