7 tips om je SEO én content te verbeteren met Google Trends

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je meer klanten aantrekken via Google? Dan moet je relevante en nuttige content voor je doelpubliek aanbieden op je website of blogpagina’s:

  • antwoorden op hun vragen
  • oplossingen voor hun problemen
  • etc.

Die info moet natuurlijk gerelateerd zijn aan je eigen bedrijf, producten of diensten. Anders heeft het weinig zin: je content moet je bedrijf(sdoelen) ondersteunen!

Als mensen dan in Google zoekwoorden en onderwerpen ingeven waar jij iets over geschreven hebt, dan word je in het beste geval getoond op de eerste pagina met zoekresultaten!

Dat is zoekmachinemarketing of SEO in een notendop.

Maar hoe weet je welke zoekwoorden en onderwerpen je doelpubliek ingeeft in Google? En wanneer bepaalde zoekwoorden of onderwerpen populairder zijn dan anders? Google Trends to the rescue!

In dit artikel vertel ik je wat Google Trends is en hoe je Google Trends kunt gebruiken om de SEO van je website te verbeteren en zo meer bezoekers aan te trekken.

Succes!

Wat is Google Trends en hoe werkt het?

Google Trends is een gratis tool van Google waarmee je kunt vergelijken wanneer en hoe vaak mensen bepaalde zoekwoorden of onderwerpen ingeven in Google.

Je kunt bepaalde periodes vergelijken, regio’s en talen. Bovendien krijg je gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten te zien.

Google Trends startscherm - Lincelot


Hoe vergelijk je resultaten via Google Trends?

  1. Surf naar https://trends.google.nl/trends/.
  2. Geef een zoekterm of onderwerp in.
  3. Druk op enter.
  4. Optioneel: voer nog een andere zoekterm in ter vergelijking en/of pas het land, de periode, de onderwerpcategorie, etc. naar wens aan.

Google Trends toont vervolgens relatieve resultaten voor elke zoekopdracht die je ingeeft, geen absolute data zoals de Google Keyword Planner (ook een bij-zon-der handige tool voor SEO trouwens).

Wat bedoel ik daarmee? Google Trends kijkt naar de relatieve populariteit van de zoekterm die je ingeeft. De populariteit van je zoekterm wordt vergeleken met het totale aantal mogelijke zoekopdrachten tijdens de periode en voor de locatie die je kiest en op een schaal van 0 tot 100 geplaatst (zie onderstaande afbeelding).

Google Trends - Relatieve populariteit webdesign - Lincelot


Anders gezegd: de cijfers in de grafieken van Google Trends geven de zoekinteresse aan ten opzichte van de hoogste waarde in de grafiek voor de betreffende regio en periode.

Een waarde van 100 is de piekpopulariteit voor die term. Een waarde van 50 betekent dat de term – op dat specifieke moment of in die specifieke regio – half zo populair is. Een score van 0 betekent dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn voor deze term.

Google Trends geeft alleen gegevens weer voor populaire termen, dus zoektermen met een laag volume worden weergegeven als ‘0’. Herhaalde zoekopdrachten door dezelfde persoon worden ook niet meegeteld.

7 manieren om je SEO te boosten met Google Trends

1. Ontdek seizoensgebonden trends en speel hier op in

Het totale aantal zoekopdrachten per maand voor een gegeven zoekterm wordt ook wel eens het ‘zoekvolume‘ voor die term genoemd.

Zoekvolumes voor sommige zoekwoorden zijn seizoensgebonden. In de koude maanden zal er bijvoorbeeld vaker gezocht worden op “winterjassen” dan in de warme maanden. Logisch, hoor ik je denken, maar dat is het niet altijd!

Google Trends - Seizoensgebonden content - Lincelot


Is je bedrijf of zijn je producten en diensten seizoensgebonden? Dan kun je via Google Trends dus heel makkelijk nagaan wanneer mensen daar het meest en het minst naar op zoek zijn en hier handig op inspelen.

Hoe? Door 2 à 3 maanden voor de pieken relevante webpagina’s of blogartikels te publiceren over die topics. Zo geef je Google de nodige tijd om je pagina’s op te pikken en te tonen in de zoekresultaten.

Die pagina’s kun je dan via advertenties of sociale media promoten tijdens de pieken. Win-win! Veel verkeer via Google en via social!

2. Vind trending topics en benut ze ten volle!

Soms kan kort op de bal spelen en brandend actuele topics belichten je véél opleveren. Als je het vaak doet, weten mensen je ook al snel te vinden voor snelle inzichten over je business of industrie.

Via Google Trends’ “Trending zoekopdrachten” en “Realtime zoektrends” (Klik links bovenaan op het hamburgericoontje.) vind je die zoekopdrachten waar mensen tijdens de laatste 24 uur het meest op gezocht hebben.

Je kunt die zoekopdrachten trouwens ook filteren per categorie. Een unieke en verfrissende kijk op actuele gebeurtenissen kan je website of blog vaak veel aandacht en clicks opleveren!

Google Trends - Realtime zoektrends - Lincelot


3. Vermijd een SEO ‘hit and miss’

Er bestaan een aantal goede tools om maandelijkse zoekvolumes voor bepaalde zoektermen op te zoeken, Ubersuggest en Google Keyword Planner bijvoorbeeld.

Handig, maar de gemiddelde zoekvolumes die deze tools weergeven voor een bepaalde zoekterm kunnen soms een vertekend beeld geven als die zoekterm bijvoorbeeld héél even gi-gan-tisch populair is.

Wil je een artikel schrijven dat op lange termijn stabiel verkeer naar je website haalt? (Content marketing kost nu eenmaal veel tijd en moeite.)

Dan kan je via Google Trends nagaan of het onderwerp of het zoekwoord dat je hebt gekozen geen tijdelijk fenomeen of “one- hit wonder” is dat héél even héél veel zoekverkeer oplevert en daarna niets meer.

Google Trends - Tijdelijk populaire zoektermen - Lincelot


Je kunt ook nagaan of je de boot niet gemist hebt als je net heel bewust over een tijdelijk populaire term wilt schrijven. Als je merkt dat de populariteit van je topic sterk aan het dalen is dan kun je je tijd en moeite misschien beter aan een ander onderwerp spenderen.

4. Vind nieuwe zoekwoordideeën

Als je een zoekterm ingeeft in Google Trends, dan kun je bij “Gerelateerde onderwerpen” en “Gerelateerde zoekopdrachten” makkelijk tot 25 relevante onderwerpen of nieuwe zoekwoordideeën vinden.

Nieuwe zoekwoordideeën vinden via Google Trends - Lincelot


Via zoekwoordtools zoals Ubersuggest en Google Keyword Planner kan je dan diepgaander gaan uitzoeken wat de concrete zoekvolumes en concurrentie voor deze termen zijn.

5. Ga na waar er veel vraag is naar je business

Via Google Trends kan je zien waar (landen, steden en regio’s) zoektermen het populairst zijn en waar er dus mogelijk het meeste vraag is naar de producten en diensten die je aanbiedt.

Google Trends - Regio's vergelijken - Lincelot


Hier kan je dan gericht op inspelen via lokale SEO en ook via doelgerichte advertenties op sociale media en in de zoekresultaten.

Bovendien kan je ook zien hoe de zoekinteresse voor een bepaalde zoekterm verschilt in diverse regio’s, bijvoorbeeld België versus Nederland of Vlaanderen versus Wallonië. Hoe?

  1. Geef een zoekterm in in Google Trends.
  2. Klik bovenaan naast de zoekterm op de 3 bolletjes.
  3. Klik op “Filters wijzigen”.
  4. Kies een land en/of periode naar keuze en klik op “Ok”.
  5. Klik op “Vergelijking toevoegen” en herhaal het proces voor dezelfde of voor een andere zoekterm.

Google Trends - Regio's vergelijken - Lincelot - 1


6. Zoek uit wat er leeft op YouTube en boost je video SEO

Via Google Trends kan je ook de populariteit van zoektermen nagaan op de verschillende netwerken van Google: ‘Google Zoeken’, ‘Google Afbeeldingen’, ‘Google Nieuws’, ‘Google Shopping’ én ‘Zoeken op YouTube’.

YouTube is – na Google – de grootste zoekmachine ter wereld én YouTube is eigendom van Google, maar dat betekent niet dat mensen exact hetzelfde zoeken op beide kanalen.

Vergelijk zoekinteresse dus zeker voor zowel ‘Google Zoeken’ als ‘Zoeken op YouTube’. Op die manier kan je inspelen op bepaalde video trends, je video SEO verbeteren of je video SEO strategie op punt stellen!

Google Trends - Zoekinteresse YouTube - Lincelot


7. Ga na waarom blog posts minder bezoekers aantrekken

Vraag je je af waarom een blog post – die ooit veel verkeer aantrok – nu steeds minder goed scoort? Tijd om Google Trends te raadplegen!

Als je het topic of de zoekwoorden die je centraal plaatst in deze blog post ingeeft in Google Trends, dan kun je zien of er bijvoorbeeld een dalende trend in populariteit is voor deze zoektermen en/of voor het topic.

Dalen specifieke zoektermen in populariteit, maar varianten net niet? Dan kun je overwegen om je blog post te updaten met nieuwe of andere alternatieven.

Is er een dalende interesse voor het topic in het algemeen? Dan kun je hier verder weinig aan doen en kan je je content strategie best bijstellen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog verdere vragen over Google Trends en SEO? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)