Zakelijk bloggen: maak jij deze 8 beginnersfouten?

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Onlangs ontdekten we op de marketingblog van Neil Patel een artikel dat we liever zelf hadden geschreven.

Volgens Neil begint succesvol zakelijk bloggen met een sterke basis. In zijn artikel somt hij enkele blogfouten op die de resultaten van je zakelijke blog kunnen kelderen nog voor hij goed en wel draait. Daarom vermijd je ze maar beter meteen!

Wil jij van meet af aan succesvol zakelijk bloggen? Hieronder geven we onze eigen kijk op 8 veelgemaakte beginnersfouten bij zakelijk bloggen en tips om ze te vermijden. Zo leg je meteen een goede basis voor succes!

8 beginnersfouten bij zakelijk bloggen

1 Je schrijft zonder doelpubliek en zonder blogstrategie

Vergeet nooit dat je blogt voor een specifiek doelpubliek. Pas als je een helder beeld hebt van je doelpubliek, kun je een blogstrategie uitstippelen die inspeelt op hun interesses en behoeften.

Gebruik daarom buyer personas of fictieve klantprofielen om je doelpubliek eerst glashelder te definiëren. Ieder profiel staat voor een typische klant van je bedrijf of lezer van je blog.

Plaats die personas steeds centraal in je teksten, niet je bedrijf, niet Google. Op die manier krijg je meer aandacht en sympathie van de juiste mensen en zul je uiteindelijk (wellicht) ook meer verkopen.

2 Je gebruikt geen editorial calendar

Als je een groot publiek via je zakelijke blog wilt aantrekken en behouden dan moet je regelmatig kwalitatieve blog posts publiceren. Geloof ons, dat is niet zo eenvoudig.

Plan je content daarom op voorhand met een editorial calendar. Een editorial calendar is een agenda waarin je uitstippelt wanneer je (team) welke blog posts bedenkt, schrijft, publiceert, promoot en opvolgt.

Met een editorial calendar:

 • werk je sneller, efficiënter en beter (ook in teamverband)
 • publiceer je gevarieerde, samenhangende en relevante content
 • publiceer je regelmatig, op tijd en doelbewust
 • verzamel je makkelijk nieuwe ideeën

Ontdek hier hoe je een goede editorial calendar maakt!

3 Je gebruikt een gratis blog

Het is erg makkelijk om een gratis blog te maken via Blogger of WordPress. Binnen de twee minuten heb je bijvoorbeeld een eigen blog op WordPress.com.

Gratis blogs bieden echter weinig groei- en commerciële mogelijkheden. Daarom kun je – zeker als bedrijf – beter voor een betaalde zakelijke blog kiezen.

Een zakelijke blog die je zelf host heeft veel voordelen:

 • volledige eigendom en controle
 • geen inhoudelijke richtlijnen en voorwaarden
 • uitgebreide analyse-opties en uitbreidingsmogelijkheden
 • betere SEO en branding omdat je een eigen domein gebruikt (zoals bedrijf.be) en geen gratis subdomein (zoals bedrijf.wordpress.com)
 • geen verplichte adverteerruimte

Als je meteen met een betaalde zakelijk blog begint dan bespaart je dat achteraf veel moeite en kopzorgen. Wij garanderen je immers dat je op termijn toch wilt overschakelen!

4 Je gebruikt geen mailinglijst

Als je geen mailinglijst gebruikt dan laat je een enorm effectief marketingkanaal liggen voor je zakelijke blog en je bedrijf. E-mail marketing is immers 40 keer effectiever dan Facebook en Twitter!

Waarom is e-mail marketing zo effectief?

 1. Via marketingmails en nieuwsbrieven bereik je mensen rechtstreeks in hun mailbox. Zo krijg je veel terugkerende bezoekers op je website.
 2. Mensen die zich inschrijven op je nieuwsbrief zijn bovendien erg trouw en geëngageerd: ze reageren als eerste op je blog posts en delen je artikelen op sociale media. Zo krijg je ook nog eens veel nieuwe bezoekers!
 3. Tot slot is e-mail ook een effectief verkoopkanaal: e-mail converteert immers 3 keer beter dan sociale media!

Verzamel daarom van bij het begin e-mailadressen via je zakelijke blog en maak een volwaardig publicatie- en marketingkanaal van je mailinglijsten. 

5 Je gebruikt geen copywriting-technieken

Vergeet niet dat je blogt om je bedrijfsdoelen te ondersteunen. Uiteindelijk wil je mensen via relevante en nuttige informatie aanzetten tot actie en interactie (bijvoorbeeld een vind-ik-leuk, een share, een inschrijving op je nieuwsbrief of een verkoop).

Gebruik daarom zeker copywriting-technieken in je teksten om mensen te overtuigen:

 • Trek de aandacht van je lezers met goede titels, SEO-titels en introducties voor je blog posts.
 • Plaats je lezer, zijn situatie en problemen centraal (spreek de lezer bijvoorbeeld aan met “jij” en “je”).
 • Verkoop de voordelen van je product of idee, niet de kenmerken van je product of idee. Vergelijk deze voorbeelden voor een iPod-advertentie:
  • Kenmerken: “Opslag voor 1GB aan MP3’s”
  • Voordelen: “1000 liedjes in je broekzak”
 • Gebruik succesvolle copywritingsjablonen om je inhoud te structureren, bijvoorbeeld:
 • Gebruik in al je blog posts minstens één duidelijke call-to-action (zeker op het einde).

6 Je gebruikt foto’s zonder toestemming of bronvermelding

Het is misschien verleidelijk om foto’s en afbeeldingen van internet te gebruiken voor je zakelijke blog, maar dit is niet zonder risico’s. Op sommige van deze foto’s en afbeeldingen rust immers copyright.

Als je afbeeldingen gebruikt zonder toestemming of vermelding van de eigenaar dan kan de eigenaar je aanklagen voor een schending van zijn copyright, met alle nare gevolgen van dien (voor je blog én voor je bedrijf).

Welke afbeeldingen mag je wel legaal gebruiken?

Waar vind je zulke afbeeldingen? Klik hier!

7 Je hebt geen geduld

Een succesvolle blog vergt veel tijd en inspanning. Bovendien zie je vaak pas na een aantal maanden resultaat (als je het goed aanpakt tenminste).

Schrijf daarom kwalitatieve en relevante artikelen voor je doelpubliekoptimaliseer die artikelen voor zoekmachines, promoot ze en wees geduldig!

Probeer je ranking in de zoekresultaten niet kunstmatig op te krikken met technieken die Google afstraft (zogenaamde “black hat” SEO-strategieën):

 • Prop je artikelen niet overvol met zoekwoorden (zogenaamde “keyword stuffing”)
 • Vermijd linkuitwisselingsprogramma’s
 • Vermijd onbetrouwbare directories
 • Schrijf geen ultrakorte blog posts zonder inhoudelijke waarde

Sommige “black hat” technieken lijken misschien onschuldig, maar als Google je betrapt dan kom je op hun zwarte lijst en vergooi je je kansen om bovenaan in de zoekresultaten te eindigen!

Eerlijk duurt het langst!

8 Je meet, analyseert en optimaliseert je resultaten niet

Meten is weten”, zeggen we steeds tegen onze klanten.

Als je de resultaten van je zakelijke blog niet van bij het begin meet en analyseert dan ben je doelloos bezig.

Je weet immers niet:

 • wat werkt
 • of je je blog- en bedrijfsdoelen bereikt
 • of je werk rendeert (naamsbekendheid, verkoop…)
 • waar ruimte is voor verbetering

Zo verspil je mogelijk veel tijd, geld en moeite! Zonde.

Enkele snelle tips waar je meteen mee aan de slag kunt:

Kortom: Meet je resultaten, analyseer ze en optimaliseer waar nodig!

Wil jij je blogskills verbeteren?

Wil je betere blog posts schrijven en je copywriting skills verder verbeteren? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)