Facebook-advertenties: welke campagne doelstellingen kies je best?

Facebook-advertenties - welke campagnedoelstellingen kies je best
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Laten we eerlijk zijn: de populariteit van Facebook is ooit groter geweest. Maar zolang je doelgroep actief is op Facebook en je de juiste campagnedoelstellingen kiest, zijn Facebook-advertenties nog altijd een handig hulpmiddel om je bedrijf en producten in de kijker te zetten.

In dit artikel lees je welke soorten Facebook campagnedoelstellingen er zijn, en waarvoor je welk doel wel en niet kan gebruiken.

Wat zijn Facebook campagnedoelstellingen?

Wil je Facebook-advertenties inrichten? Dan vraagt Facebook je in de Facebook ads manager meteen om campagnedoelstellingen aan te duiden. Hiermee vertel je Facebook welk doel je met je advertenties wil bereiken.

De keuze van de juiste campagnedoelstelling is cruciaal voor het succes van je Facebook-advertenties. Tegelijk zien we dat het juiste doel kiezen vaak niet eenvoudig is. Veel gebruikers lopen bij deze eerste stap al vast.

En om het nog uitdagender te maken: het advertentieplatform van Facebook verandert voortdurend. Zo zijn de doelstellingen voor Facebook-advertenties in 2022 nog gewijzigd. Hieronder vind je een update van de meest recente campagnedoelstellingen.

Welke Facebook campagnedoelstellingen zijn er?

Facebook laat je uit 6 soorten campagnedoelstellingen kiezen:

  • Bekendheid: waarmee je naamsbekendheid rond je merk creëert.
  • Verkeer: waarmee je mensen naar je website leidt.
  • Betrokkenheid: waarmee je het aantal interacties met je advertenties vergroot.
  • Leads: waarmee je informatie van mogelijke klanten verkrijgt.
  • App-promotie: waarmee je de verkoop van je mobiele app boost.
  • Verkoop: waarmee je de verkoop van je producten en diensten boost.

Wil je goede resultaten met je advertenties? Dan is het cruciaal dat je het verschil tussen deze doelstellingen begrijpt. Zonder de juiste campagnedoelstelling kun je niet starten.

Welke Facebook campagnedoelstelling past bij jouw advertenties?

1. Bekendheid

Campagnedoelstelling - Bekendheid

Wil je mensen bewust maken van je nieuwe merk of product? Als je bij campagnedoelstellingen voor ‘Bekendheid’ kiest, dan zal Facebook je advertenties vooral tonen aan mensen die wellicht geïnteresseerd zijn in jouw product én die je advertentie zullen onthouden.

Wanneer kies je voor ‘Bekendheid’?

De campagnedoelstelling ‘Bekendheid’ werkt goed als je een nieuw merk wil lanceren, of als je je merk terug onder de aandacht wil brengen wanneer je iets nieuws te melden hebt.

Heb je bijvoorbeeld een nieuwe frisdrank ontwikkeld? Dan kun je je merk introduceren. Heeft Coca-Cola een nieuw smaakje voor Kerst? Dan kan het bedrijf deze campagnedoelstelling gebruiken om weer ‘top of mind’ te zijn bij zijn huidige klanten.

Wanneer kies je best niet voor ‘Bekendheid’?

Als je wil dat je doelgroep meteen actie neemt (gegevens invullen, een update liken, een product kopen, een dienst bestellen, je website bezoeken, een app downloaden…) na het bekijken van je advertentie, dan is de optie ‘Bekendheid’ te algemeen en vooral ook te vrijblijvend.

Als je een specifieke actie van je doelgroep wil uitlokken, dan kies je beter voor een van de onderstaande campagnedoelstellingen. 

2. Verkeer

Campagnedoelstelling - Verkeer

Wil je meer mensen naar je website of een bepaalde landingspagina krijgen? Dan is de campagnedoelstelling ‘Verkeer’ de beste keuze. Facebook zal je advertentie dan vooral tonen aan mensen die wellicht snel op je link zullen klikken.

Wanneer kies je voor ‘Verkeer’?

Heb je een nieuwe website? Of wil je een bepaald product, dienst of event promoten op een landingspagina waar mensen zich meteen kunnen inschrijven? Dan is de optie ‘Verkeer’ een goede keuze omdat je mensen zal aantrekken die wellicht geïnteresseerd zijn in de content op je website of landingspagina.

Dit is vooral ook handig wanneer je extra informatie wil geven aan je klanten die je niet in Facebook zelf kwijt kan.

Wanneer kies je niet voor ‘Verkeer’?

Als je contactgegevens wil verzamelen van je doelgroep, als je snel en eenvoudig een product, dienst of app wil verkopen, of als je meer interacties op je social media updates wil, dan is deze campagnedoelstelling niet de juiste keuze.

Met ‘Verkeer’ leid je mensen weg van Facebook, waardoor ze een extra stap moeten nemen om met je in contact te komen of iets te kopen.

3. Betrokkenheid

Campagnedoelstelling - Betrokkenheid

Wil je meer online interactie met je merk creëren? Dan is de campagnedoelstelling ‘Betrokkenheid’ de juiste keuze. Facebook zal je advertenties tonen aan mensen die het meest waarschijnlijk je Facebookpagina zullen liken, een chatbericht sturen, je berichten liken of erop reageren, ….

Wanneer kies je voor ‘Betrokkenheid’?

Stel dat je je Facebook-bedrijfspagina wil updaten en populairder maken. Dan helpt de campagnedoelstelling ‘Betrokkenheid’ je bijvoorbeeld om meer likes te genereren op je Facebookpagina of specifieke posts over een promotie, nieuwe informatie over een product, etc.

Wanneer kies je niet voor ‘Betrokkenheid’?

De campagnedoelstelling Betrokkenheid zorgt voor meer interacties maar niet per se meer acties van je doelgroep.

Als je wil dat mensen een actie uitvoeren (een directe aankoop doen, inschrijven voor een event…) dan is de campagnedoelstelling ‘Betrokkenheid’ niet de juiste keuze.

4. Leads

Campagnedoelstelling - Leads

Wil je Facebook-advertenties gebruiken om persoonlijke gegevens zoals e-mailadressen en telefoonnummers van je doelgroep te verzamelen? Dan is de campagnedoelstelling ‘Leads’ waarschijnlijk interessant voor jou.

‘Leads’ werkt het best bij mensen die je merk al kennen en die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Deze mensen zijn vaak sneller bereid om hun persoonlijke gegevens achter te laten, chatberichten te sturen of je te bellen.

Wanneer kies je voor ‘Leads’?

Stel dat je je email-lijst wil uitbreiden of dat je meer lezers voor je nieuwsbrief wil verzamelen. Dan kun je in je Facebookadvertentie een leadformulier opmaken.

Via dit formulier kunnen Facebookgebruikers meteen persoonlijke informatie achterlaten zonder dat ze eerst naar jouw website of landingspagina moeten gaan. Meestal doen ze dit in ruil voor een lead magnet zoals een e-book of whitepaper.

Wanneer kies je niet voor ‘Leads’?

Wil je meer bezoekers naar je website of een specifieke landingspagina leiden? Dan is de campagnedoelstelling ‘Leads’ niet handig. ‘Leads’ is er vooral opgericht om mensen in het Facebookplatform de juiste acties te laten uitvoeren.

5. App-promotie

Campagnedoelstelling - Apppromotie

Heb jij een applicatie die best wat meer downloads mag krijgen? Dan is de campagnedoelstelling ‘App-promotie’ de juiste keuze voor jou.

Wanneer kies je voor ‘App-Promotie’?

De campagnedoelstelling ‘App-Promotie’ is interessant als je een mobiele app wil promoten. Facebookgebruikers worden meteen naar de App Store of Google Play doorverwezen, en worden zo aangemoedigd om je app meteen te downloaden.

Vertel je doelgroep welke voordelen ze zullen ervaren als ze jouw app downloaden.

Facebook zal je advertentie tonen aan mensen die -op basis van andere interesses en eerdere app downloads- wellicht geïnteresseerd zijn in jouw app en hem wellicht ook zullen downloaden.

Wanneer kies je niet voor ‘App-Promotie’?

De campagnedoelstelling App-Promotie werkt alleen voor advertenties op mobiele apparaten, en dus niet voor advertenties op desktop.

Verder is het een hele specifieke campagnedoelstelling die enkel gekozen moet worden om je mobiele app te promoten. Wil je meer bekendheid, zichtbaarheid, contactgegevens of mensen op je website? Dan kun je best een van de andere campagnedoestellingen kiezen.

6. Verkoop

Campagnedoelstelling - Verkoop

De laatste campagnedoelstelling is ‘Verkoop’, ideaal om mensen te vinden die je producten of diensten wellicht meteen willen kopen.

Deze doelstelling werkt goed bij remarketing waarbij websitebezoekers de producten van je website opnieuw op Facebook te zien krijgen.  

Wanneer kies je voor ‘Verkoop’?

De campagnedoelstelling ‘Verkoop’ is interessant voor e-commercewebsites. Je kunt één product promoten maar ook een volledige collectie.

Stel dat een Facebookgebruiker in je webshop enkele producten heeft bekeken. Dan kan Facebook daarna advertenties van dezelfde producten aan de bezoeker tonen. Zo verhoog je de kans op aankoop nog meer.

Wanneer kies je niet voor ‘Verkoop’?

Als je nog geen Meta-pixel op je website geïnstalleerd hebt dan kan je de campagnedoelstelling ‘Verkoop’ niet gebruiken. Facebook heeft immers informatie van je website nodig om de advertenties aan de juiste mensen te tonen.

Als je Meta-pixel onvoldoende website-data heeft verzameld, dan zal de campagne niet veel effect hebben.

Heb je vragen over je Facebook campagnedoelstellingen?

Zo, dit zijn ze dan. De 6 campagnedoelstellingen waarmee je je Facebookadvertenties kunt inrichten.

Weet je niet precies welke campagnedoelstellingen je moet kiezen, of wil je hulp bij de inrichting van je Facebook-advertenties? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.

We richten bij Lincelot wekelijks nieuwe campagnes in voor tientallen klanten. We kijken ernaar uit om ook jouw campagnes extra succesvol te maken.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!
Picture of Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?