Zo vermijd je een Google Interstitial Penalty voor je website

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Enkele maanden geleden waarschuwden we je al, en inmiddels is het zover: Google heeft nu ook officieel bevestigd dat de “Mobile Intrusive Interstitials Penalty” een feit is.

Sinds 10 januari 2017 straft Google webpagina’s af:

  • die een storende ‘interstitial’ of pop-up tonen
  • aan mensen die via de mobiele zoekresultaten doorklikken naar je website

Als je website getroffen wordt door zo’n ‘Google Penalty‘, dan scoren je webpagina’s mogelijk minder goed in de zoekresultaten. Sidderen en beven dan maar? Nee hoor, keep calm and read on. Geen reden tot paniek. Hieronder lees je:

  • wat een interstitial is,
  • welke pagina’s afgestraft zullen worden
  • welke interstitials toegelaten zijn.

Zo kun je je webpagina’s aanpassen indien nodig en voorkom je slechte scores in de zoekresultaten van Google.

Waarom straft Google storende interstitials af?

Google wil gebruikers zo snel en eenvoudig mogelijk:

  • de meest relevante webpagina’s voor hun zoekopdracht tonen
  • lees: de beste antwoorden op hun vragen tonen

ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Omdat steeds meer mensen online zoeken via smartphone of tablet, vindt Google ‘mobiel zoeken’ en mobielvriendelijke websites ook steeds belangrijker.

Daarom straft Google sinds kort ook mobiele webpagina’s af met storende interstitials. Zulke interstitials maken webpagina’s immers minder gebruiksvriendelijk en mobielvriendelijk.

Let op: niet alle mobiele webpagina’s met storende interstitials worden afgestraft. Hieronder lees je op welke pagina’s de penalty van toepassing is.

Wat is een interstitial ook alweer?

Interstitials zijn tussenpagina’s of webelementen die verschijnen vóór/op de mobiele webpagina die je eigenlijk wilt bezoeken. Denk aan een advertentie, banner of pop-up.

Ze bedekken in feite de pagina die je wilt bezoeken. Dat kan problematisch zijn op mobiele schermen, die doorgaans kleiner zijn dan computerschermen. Ze worden dan ook meestal als storend ervaren.

Tip: de Google Penalty is op dit moment niet van toepassing op de zoekresultaten voor desktops, enkel op mobiele zoekresultaten.

Welke interstitials keurt Google af?

Google straft vanaf nu volgende storende interstitials af:

  • Pop-ups die de webpagina die je wilt bekijken “bedekken”, onmiddellijk nadat je op de pagina landt via Google of terwijl je de pagina aan het verkennen bent.
  • Standalone interstitials”: advertenties die de hele pagina die je wilt bekijken bedekken en die je expliciet moet wegklikken.
  • Pagina-layouts die bovenaan een storende interstitial bevatten: als je de eigenlijke content van die pagina’s wilt zien, dan moet je naar beneden scrollen (“below the fold”).

Hieronder zie je voorbeelden van een pop-up (links) en twee storende “standalone interstitials” (midden en rechts):

Voorbeelden van storende interstitials die Google vanaf 10 januari 2017 zal afstraffen Straft Google alle pagina’s met een storende interstitial af?

Nee.

De penalty van Google geldt alleen voor storende interstitials die verschijnen meteen nadat een gebruiker via een mobiele zoekopdracht op één van je webpagina’s belandt.

De penalty geldt dus niet voor mobiele pagina’s die storende interstitials tonen nadat gebruikers nog verder doorklikken op je website of wanneer gebruikers je website verlaten.

Google hecht met deze penalty dus enkel belang aan een vlotte overgang van de mobiele zoekresultaten naar specifieke pagina’s op je website.

Tip: Zogenaamde exit intent pop-ups zijn dus nog steeds toegelaten. Dat zijn pop-ups die verschijnen wanneer je bezoekers aanstalten maken om je website te verlaten.

Welke interstitials staat Google toe?

Interstitials kunnen echter ook nuttig / niet storend zijn. Deze interstitials worden niet afgestraft als je ze goed gebruikt:

  • Interstitials die wettelijk verplicht zijn zoals cookiemeldingen en leeftijdscontroles.
  • Loginschermen op websites die niet al hun content publiek aanbieden, bijvoorbeeld een “paywall” die toegang geeft tot een betalende publicatie.
  • Banners die niet al te veel schermruimte innemen en makkelijk weggeklikt kunnen worden.

Hieronder zie je voorbeelden van een cookiemelding (links), een leeftijdscontrole (midden) en een bescheiden banner (rechts):

Voorbeelden van pop-ups en interstitials die Google door de vingers ziet Dus: Hoe vermijd je een Google Interstitial Penalty?

Evalueer alle interstitials die je op je mobiele (!) webpagina’s hebt geplaatst om je score in de zoekresultaten op peil te houden. Pas de verboden varianten aan en laat de rest staan.

Zorg ervoor dat gebruikers die doorklikken naar je webpagina’s via de zoekresultaten meteen de informatie te zien krijgen waar ze naar op zoek zijn.

Let wel: dit nieuwe criterium is slechts één van de honderden criteria die Google gebruikt om je ranking (score in Google) te bepalen.

Als je mobiele pagina’s nuttige en relevante content aanbieden, dan zullen ze wellicht nog steeds erg hoog eindigen in de zoekresultaten, zelfs als je ergens een interstitial uit het oog verliest.

Je pagina’s goed optimaliseren voor bezoekers en voor Google is en blijft dus de boodschap!

Wil jij aan de slag met Google Ads voor je bedrijf?

Wilt u aan de slag met Google marketing voor uw bedrijf of wilt u uw bedrijfspagina verder uitbouwen? Contacteer ons voor een marketingplan op maat van je bedrijf!

Deze publicatie werd geschreven door:

Foto van Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Foto van Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)