Wil je een snellere website? Gebruik HTTP/2.

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je de snelheid van je webpaginaā€™s drastisch verbeteren? Activeer dan zeker HTTP/2 voor je website! HTTP/2 zorgt voor een snellere en efficiĆ«ntere gegevensoverdracht via internet. Resultaat? Je website laadt veel sneller!

Klinkt dat allemaal erg interessant, maar heb je nog nooit van het HTTP/2 protocol gehoord? Geen enkel probleem. In dit artikel ontdek je:

  • wat HTTP en HTTP/2 zijn
  • hoe het werkt
  • wat de voor- en nadelen zijn van HTTP/2
  • hoe je kunt nagaan of je website op HTTP/2 draait
  • hoe ook jij kunt genieten van HTTP/2

Zet je schrap. Hier gaan we!

Wat is HTTP/2?

HTTP staat voor ā€œHyperText Transfer Protocolā€. Het is een internationaal protocol dat bepaalt hoe berichten en verzoeken worden opgemaakt en verzonden via internet, en hoe webservers en browsers daarop moeten reageren.

Met andere woorden: HTTP is de taal die servers en browsers gebruiken om met elkaar te communiceren via het wereldwijde web.

Het vorige HTTP protocol – HTTP 1.1 – werd in 1997 als standaard geĆÆntroduceerd. Maar het web groeide, en groeide, en groeide. Websites en webpaginaā€™s werden steeds complexer en multimediacontent zoals fotoā€™s en videoā€™s overheersten.

Het oude protocol kon die groei niet efficiƫnt meer verwerken. Daarom werd HTTP/2 in 2015 goedgekeurd als nieuwe standaard voor het wereldwijde web. Helaas gebruiken nog niet alle servers en websites dit snellere en betere protocol.

Hoe werkt HTTP/2?

Een webserver slaat webpaginaā€™s op, verwerkt ze en levert ze aan aan gebruikers en/of webbrowsers. De communicatie tussen gebruikers en servers verloopt via HTTP.

Als je een URL intypt in je webbrowser, dan verzoekĀ je een webserver in feite via HTTP om een specifieke website op te halen en aan te leveren in HTML (de opmaaktaal voor webpaginaā€™s).

Je webbrowser zet de aangeleverde HTML-gegevens om in ā€œleesbareā€ vorm zodat je de pagina kunt bekijken op je scherm.

Welk protocol hiervoor wordt gebruikt hangt af van je webbrowser en server:

  • Ondersteunen zowel je browser als de server HTTP/2? Dan gebruiktĀ de server het HTTP/2 protocol om het verkeer te verpakken, te optimaliseren en naar jou te sturen.
  • Ondersteunt Ć©Ć©n van beide het niĆ©t? Dan valtĀ die browser of server terug op HTTP/1.1.

Waarom is HTTP/2 beter dan vorige versies?

Het verbetert oudere protocollen via 3 belangrijke technologieƫn:

  • multiplexing
  • header optimization
  • server push

Multiplexing

Multiplexing zorgt ervoor dat er per verbinding tussen server en browser meerdere bestanden tegelijkertijd worden verstuurd via het web. Kortom: multiplexing zorgt voor een snellere en efficiĆ«ntere gegevensoverdracht. OudereĀ protocollen kunnenĀ bestanden immers slechts 1 na 1 versturen.

Header optimization

Elk HTTP-verzoek bevat een lijst met ā€œHTTP headersā€. Zulke headers bevatten informatie over welke afbeeldingen en documenten ondersteund worden, cookies enz.

HTTP/2 verwijdert overbodige headers en comprimeert overblijvende headers via Header optimization. Dat maakt de laadtijden korter.

Server push

Bij HTTP/1.1 moest de server wachten tot je browser een verbinding startte. Dat vertraagde het laadproces van webpagina’s. Bij HTTP/2 kunnen servers resources meteen proactief naar je browser ā€œpushenā€ om je website sneller te laden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

HTTP/2 biedt 4 grote voordelen:

  • je website laadt sneller
  • je website is veiliger omdat gegevens standaard versleuteld worden
  • je website is mobielvriendelijker omdat HTTP headers gecomprimeerd worden
  • je website is moeilijker te hacken dankzij multiplexing

En 2 mogelijke nadelen:

  • bij oudere browsers en servers is er geen verschil qua laadtijd
  • je hebt een HTTPS verbinding of SSL-certificaat nodig voor je website (al maakt dit je website wel veiliger en zoekmachinevriendelijker)

Hoe weet je of je website al HTTP/2 gebruikt?

Met de ā€œHTTP/2 and SPDY Indicator extensionā€ voorĀ Firefox en voor Chrome kun je meteen zien of een websiteĀ compatibel is.

Na installatie verschijnt er een bliksemflits in je knoppenbalk:

  • Kleurt de bliksemflits blauw? Dan is je website HTTP/2 compatibel.
  • Kleurt de bliksemflits grijs? Dan is je website NIET compatibel.

Je kunt je website ook online testen via keycdn.com.

Hoe activeer je HTTP/2 voor je website?

Ben je al klant bij Lincelot? Dan heb je geluk. Combell – onze hosting partner – heeft onlangs al zijn servers geĆ¼pdatet naar HTTP/2. We zijn dan ook druk in de weer om HTTP/2 voor al onze klanten te activeren. Je hoeft dus zelf niets te doen!

Ben je (nog) geen klant bij Lincelot en is je website niet HTTP/2 compatibel? Neem dan contact op met je webdesigner of webhost voor meer informatie:

  • Als je webhost HTTP/2 ondersteunt dan kun je de dienst normaal gezien activeren in het controlepaneel van je website (op voorwaarde dat je een geldig en actief SSL-certificaat hebt).
  • Als je webhost dit niet ondersteunt dan kun je nog steeds van host veranderen. Wij helpen je daarbij graag verder.

HTTP/2 toepassen op je website?

Heb je nog verdere vragen over HTTP/2 of heb je hulp nodig bij de activatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)