6 tips om de snelheid van jouw website te verbeteren

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Hoe sneller je website, hoe meer kans je hebt om op de eerste pagina van Google te komen. Hoe trager je website, hoe minder kans je hebt om op de eerste pagina te komen.

Met een snelle website heb je dus meer kansen om meer bezoekers, leads en klanten op je website te krijgen. In dit artikel vertel ik je hoe je de snelheid van je website kunt meten en verbeteren.

Hoe controleer ik de snelheid van mijn website?

PageSpeed Insights

Er zijn verschillende tools om de snelheid van je website te meten en te verbeteren. Zo heeft Google zelf een handige tool – PageSpeed Insights – die je website snel en accuraat analyseert.
PageSpeed Insights geeft je ook tips waarmee je de laadsnelheid van je website kan verbeteren. Verder analyseert de tool ook hoe snel jouw website op smartphones en tablets laadt.

De snelheid van je website op mobiele apparaten is zeer belangrijk: in 2017 bestond bijna 53 procent van alle internetverkeer uit mobiel dataverkeer. Dat zal in de toekomst alleen nog maar toenemen! Niet onbelangrijk: Google bevoordeelt websites die sneller laden op mobiele apparaten met een betere plaats in de zoekresultaten.

Pingdom Tools

Behalve PageSpeed Insights zijn er natuurlijk nog andere tools waarmee je de snelheid van je website kunt analyseren. Elk van die tools heeft zijn eigen voordelen.

Zo krijg je met Pingdom Tools bijvoorbeeld een handig overzicht van de laadtijd van de verschillende onderdelen (afbeeldingen, video’s, scripts…) op je website. Zo zie je meteen welke onderdelen van je website je snelheid beperken en welke onderdelen je dus meteen moet optimaliseren.

Bij Pingdom Tools heb je trouwens ook de mogelijkheid om je website op verschillende plaatsen ter wereld na te gaan. Dit is niet onbelangrijk, want in New York zal je website wellicht sneller of trager laden dan in Stockholm. Hier vertel ik je zo dadelijk meer over.

 6 tips om de snelheid van je website te verbeteren

1.     GEBRUIK PHP7

De meeste websites werken met PHP, een populaire scripttaal. De laatste versie van PHP – PHP7 – dateert van 2015. Deze versie is twee keer zo snel als de vorige versie van PHP. Needless to say: we raden je aan om je website met PHP7 te laten draaien.

Meestal kun je dit eenvoudig instellen in je webhosting-account. Is je website ouder dan 3 jaar en is hij in die tijd niet meer bijgewerkt? Dan kun je de snelheid van je website hier al behoorlijk verbeteren.

Tip: Maak wel eerst een back-up voor je de overstap naar PHP7 maakt. En zorg ook dat alle extra stukjes code op je website (plugins voor WordPress bijvoorbeeld), compatibel zijn met PHP7. Oudere stukjes code kunnen wel eens problemen veroorzaken.

Draait jouw website op WordPress? Klik dan hier voor een uitgebreide uitleg over hoe je je website veilig naar PHP7 kan upgraden. Vind je dit allemaal toch wat te uitdagend? Contacteer ons dan even voor meer informatie en/of hulp.

2.     HTTP/2

HTTP staat voor “HyperText Transfer Protocol”. Het is de taal die servers en browsers gebruiken om met elkaar te communiceren via het wereldwijde web.

HTTP/2 is de nieuwste variant van het HTTP-protocol. Dit nieuwe protocol zorgt ervoor dat data op een snellere, slimmere en efficiëntere manier via het internet wordt overgebracht.

Websites die HTTP2 hanteren draaien dus veel sneller en efficiënter dan websites die het vorige protocol gebruiken (HTTP 1.1). Bovendien is HTTP/2 ook veiliger, mobielvriendelijker en moeilijker te hacken.

Wil je meer weten of HTTP/2? Lees dan zeker deze blogpost.

3.     Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Wanneer je een website bezoekt, dan wordt de content van die website (afbeeldingen, tekst, enz.) gedownload van een server. Hoe groter de afstand is tussen die server en je computer, hoe langer het duurt om de website te laden.

Een CDN of Content Delivery Network verhelpt dit probleem. Het is een netwerk van servers die geografisch verspreid zijn in verschillende datacenters overal ter wereld.

Als je een website bezoekt die gebruikmaakt van een Content Delivery Network, dan zal dit CDN je website laden via de dichtstbijzijnde server(s). Zo kan je snel en zonder vertraging content binnenhalen. Daardoor zal je website overal sneller laden.

Een CDN is met name interessant als je een internationale website runt, maar ook als je website door een bedrijf  wordt gehost met servers in het buitenland.

Wil je zelf aan de slag met een Content Delivery Network om de snelheid van je website te verbeteren? Hieronder vind je enkele van de meest bekende CDN’s:

Raadpleeg de website van je CDN voor specifieke installatie-instructies.

4.     Google AMP

Google AMP staat voor ‘Google Accelerated Mobile Pages’. AMP-pagina’s gebruiken allerlei technieken om de laadtijd van je website op mobiel te verbeteren waardoor je mobiele webpagina’s een pak sneller laden.

Een goede laadtijd op mobiel is niet alleen belangrijk voor de gebruikservaring van je lezers; je website gaat ook een pak beter scoren in de zoekresultaten. Met – hopelijk – meer online succes tot gevolg!

Heb je een WordPress of Drupal website? Klik hier voor instructies om AMP via een handige plugin of module te installeren.

Wil je meer weten over Google AMP, lees dan zeker onze blogpost over Google AMP of neem een kijkje op de officiële website van Google AMP.

5.     Caching Plugins:

‘Caching’ maakt gebruik van ‘tijdelijke opslag’. Als je een website met caching bezoekt, dan slaat je browser een tijdelijke kopie van die website op.

Daardoor hoeft je browser niet steeds al die bestanden opnieuw te laden als je die website meermaals bezoekt. Ze zijn immers beschikbaar in het tijdelijk geheugen.

Resultaat: een snellere en betere gebruikservaring!

Heb je een WordPress website? Gebruik dan bijvoorbeeld één van deze caching-plugins om de snelheid van je website te verbeteren:

6.     Comprimeer je afbeeldingen

Plaats jij zoals de meeste mensen je foto’s en afbeeldingen op volle grootte op je website?

Niet doen.

Zulke afbeeldingen zijn bijna altijd te groot en daardoor laadt je website véél trager. Dat is niet gebruiksvriendelijk en ook Google keurt het af.

Je kan dit probleem makkelijk oplossen door je bestanden te comprimeren. Wanneer je een bestand comprimeert, verklein je de bestandsgrootte. Dit gebeurt doorgaans zonder kwaliteitsverlies.

Er zijn verschillende plugins die automatisch afbeeldingen op jouw website comprimeren. Bij Lincelot gebruiken we bijvoorbeeld WP Smush. Hieronder nog enkele alternatieven:

Als je al deze tips goed toepast dan zal de snelheid van je website een pak verbeteren. On top of that ga je waarschijnlijk ook beter scoren in de zoekresultaten.

That’s all for today folks!

Wil jij je website verder verbeteren?

Vond je dit artikel interessant en wil je je website verder verbeteren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)