Smarketing, de samenwerking tussen team Marketing en team Sales, zou een geoliede machine moeten zijn. Marketing trekt daarbij potentiële klanten aan en zorgt voor leads, terwijl Sales hen overtuigt om effectief een afspraak in te plannen, iets te kopen of een andere actie te ondernemen.
Needless to say, hoe beter beide teams samenwerken, hoe meer leads klanten worden. Toch werken Marketing en Sales in veel bedrijven nog vaak naast elkaar in plaats van met elkaar.
Is dat bij jou ook het geval? Hoog tijd voor ‘smarketing’!
In deze blog krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Wat is smarketing?
- Waarom is smarketing belangrijk voor jouw bedrijf?
- Wat zijn de voordelen van smarketing?
- Hoe ga je met smarketing aan de slag?
Happy smarketing!
Wat is smarketing?
Smarketing is de optimalisatie van je sales- en marketingdoelen, -acties, -afdelingen en -cultuur binnen je bedrijf, waardoor je lead generation, kwalificatie en conversies efficiënter en succesvoller worden.
Met Smarketing zorg je ervoor dat je sales en marketing optimaal samenwerken, zodat beide teams tijd en middelen besparen én tegelijk ook betere resultaten boeken.
Waarom is smarketing belangrijk?
Smarketing is belangrijk om een consistentie communicatie naar je doelgroepen te voeren. Hoe beter je marketingboodschappen en salesopvolging op elkaar aansluiten, hoe hoger de efficiëntie en het rendement van je inspanningen.
Recent onderzoek van LinkedIn toont aan dat 87% van de sales- en marketingleiders zegt dat samenwerking tussen sales en marketing essentiële bedrijfsgroei mogelijk maakt. (LinkedIn)
Smarketing is dus geen buzzword, maar een essentiële strategie voor bedrijven die willen groeien en bedrijven die de goed geïnformeerde klanten van vandaag willen bereiken en activeren.
Wat zijn de voordelen van smarketing?
Smarketing heeft de volgende voordelen:
- betere leadkwalificatie door marketing en sales
- betere communicatie tussen marketing- en salesteams
- een hogere ROI van je marketing en sales
- kortere salescycli
Betere leadkwalificatie
Smarketing zorgt ervoor dat je marketing- en salesteam op dezelfde manier over leads nadenken. Door beter samen te werken:
- begrijpt marketing beter welke leads écht potentieel hebben, zodat ze gerichtere en effectievere campagnes kunnen opzetten. Zo houdt het bijvoorbeeld geen steek om blogs en advertenties te publiceren die lezers aantrekken die toch nooit bij je zullen kopen.
- ontvangt sales leads die beter zijn afgestemd op hun selectiecriteria, waardoor de kans op conversie toeneemt. Wil sales bijvoorbeeld liever leads die zich nog niet bewust zijn van hun probleem, of leads die al zelf op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem?
Betere communicatie tussen marketing- en salesteams
Dankzij smarketing werken sales en marketing als één geheel, met dezelfde visie. Dit uit zich in:
- regelmatige alignment meetings om info en inzichten te delen. Marketing spreekt mensen aan, sales spreekt met leads. De inzichten die sales van leads krijgen zijn bijzonder waardevol om marketingcampagnes bij te sturen.
- minder misverstanden of verkeerde verwachtingen. Als marketing niet weet hoe en wanneer sales leads zal opvolgen, dan is het moeilijk om de juiste marketingboodschap te brengen.
- een gezamenlijke strategie gebaseerd op de input van beide teams. Marketing geeft assists, sales kopt de assists in het doel. Beide teams zijn belangrijk, en kunnen zonder elkaar geen resultaten halen.
Smarketing zorgt dus voor een harmonieuzere, transparantere en productievere werkrelatie tussen marketing- en salesteams.
Hogere ROI
Als marketing en sales optimaal samenwerken, dan kunnen ze met minder inspanningen meer en vooral ook betere leads aantrekken en converteren. Smarketing verhoogt dus de optimale ROI van sales en marketing. Dit geeft meer ruimte voor groei binnen de organisatie.
Kortere salescycli
Een strakke afstemming tussen marketing en sales kan de duur van de verkoopcyclus ook verkorten. Omdat potentiële klanten al relevante en overtuigende content te zien kregen via marketing, kunnen salesteams:
- sneller het vertrouwen van prospects winnen
- minder tijd besteden aan initiële bezwaren of vragen
- sneller deals sluiten door voort te bouwen op de basis die marketing heeft gelegd
Dit leidt tot snellere conversies, wat op zijn beurt dan weer de bedrijfsgroei stimuleert.
Smarketing biedt bedrijven dus een samenhangende en geoptimaliseerde aanpak om klanten aan te trekken, te binden en te converteren.
Smarketing in 4 stappen
De implementatie van Smarketing in je organisatie bestaat uit de volgende 4 stappen:
- Formuleer gezamenlijke doelen en meetpunten
- Stem je sales- en marketingprocessen op elkaar af
- Bevorder open communicatie en feedback
- Stimuleer gezamenlijke trainingen en meetings
1. Formuleer gezamenlijke doelen en meetpunten
Als je je bedrijfsdoelen kent, kun je gedeelde smarketingdoelen en -meetpunten definiëren die nodig zijn om die bedrijfsdoelen te ondersteunen. Zo kan je je voortgang meten en bepalen welke inspanningen het meest effectief zijn.
Organiseer daarom gezamenlijke brainstormsessies waarbij zowel marketing als sales hun input geven voor:
- gezamenlijke doelstellingen: Beide teams richten zich op overkoepelende bedrijfsdoelen, zoals totale omzet of klanttevredenheid.
- gedeelde metrics: KPI’s zoals MQLs (Marketing Qualified Leads) en SQLs (Sales Qualified Leads) worden gezamenlijk gedefinieerd en gemeten.
Dit zorgt voor afstemming en vermindert het wij- versus zij-denken tussen marketing- en salesteams.
Inspiratie nodig? Hier zijn 7 voorbeelden van smarketing-doelstellingen die je marketing- en salesteams kunnen delen:
- Leadgeneratie: Verhoog het aantal maandelijkse marketinggekwalificeerde leads (MQL’s) met 20%.
- Conversieratio: Verhoog de conversieratio van leads naar klanten van 10% naar 15% in het komende kwartaal.
- Omzetdoelstellingen: Verhoog de kwartaalomzet met 25% ten opzichte van het vorige kwartaal.
- Klantbehoud: Verlaag het klantverlooppercentage met 10% in het komende jaar.
- Contentmarketing: Publiceer minimaal één hoogwaardig blogbericht per week en meet de toename van websiteverkeer en betrokkenheid.
- Sales Enablement: Lever maandelijks nieuwe verkoophulpmiddelen en meet de impact op de verkoopcijfers.
- Customer Journey-optimalisatie: Bijvoorbeeld: Verkort de gemiddelde tijd die een lead nodig heeft om een klant te worden.
Het is belangrijk dat je gedeelde smarketing-doelstellingen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART-doelstellingen) om ervoor te zorgen dat beide teams duidelijk begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe succes zal worden gemeten.
Hulp nodig om je gedeelde smarketing strategie op te zetten met de juiste KPI’s? Onze experts helpen je graag met strategisch advies op maat.
2. Stem je sales- en marketingprocessen op elkaar af
Om leads vlotjes door te spelen van marketing naar sales, is het noodzakelijk om hun processen op elkaar af te stemmen. Maak daarbij gebruik van:
- lead scoring: Definieer samen wat een ‘gekwalificeerde’ lead is en hoe deze wordt doorgestuurd naar sales.
- content mapping: Stem af welke marketingmaterialen op welke momenten in de salescyclus moeten worden ingezet.
Niet onbelangrijk: Je technologische infrastructuur moet de integratie van sales en marketing ook ondersteunen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Of hulp nodig bij de integratie van je marketing en sales? Onze experts helpen je graag met strategisch advies op maat.
3. Bevorder open communicatie en feedback
Open communicatie is de sleutel tot smarketing succes:
- Regelmatige check-ins: Laat sales en marketing regelmatig overleggen om updates, uitdagingen en successen te delen.
- Feedback loops: Moedig sales aan om feedback te geven over de kwaliteit van de leads, en laat marketing inzichten delen over campagne-analyses.
- Vereenvoudig communicatie: Gebruik platforms zoals Slack, Microsoft Teams of Trello om de communicatie en samenwerking te bevorderen. Korte lijntjes helpen echt.
4. Stimuleer gezamenlijke trainingen en meetings
Om echt op één lijn te zitten, moeten beide teams elkaars werelden begrijpen:
- Cross-training: Sales kan training krijgen over marketingstrategieën en -tools, terwijl marketing meer leert over het verkoopproces.
- Gezamenlijke strategie en content meetings: Door samen te brainstormen, strategieën en content te ontwikkelen, ontstaat een cultuur van wederzijds respect en begrip.
- Follow-up meetings: Doelen stellen is één ding, maar zorg er ook voor dat je regelmatig samen je prestaties evalueert en indien nodig aanpassingen maakt.
Hulp nodig bij je content strategie? Of zoek je een korte een krachtige stoomcursus marketing voor je salesteam? Aarzel niet om ons te contacteren.