Storytelling voor je bedrijf: de voordelen van een goed verhaal

Lincelot - Blog - Storytelling voor je bedrijf - De voordelen van een goed verhaal
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je nieuwe collega’s, projecten en klanten aantrekken? Wil je je werknemers inspireren en gemotiveerde ambassadeurs van hen maken? Met een sterk bedrijfsverhaal trek je de juiste mensen aan die bij je bedrijf passen.

Storytelling voor je bedrijf, wat houdt dat in?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: storytelling voor je bedrijf is NIET hetzelfde als een over ons pagina schrijven over de geschiedenis van je bedrijf. Je geschiedenis vormt misschien een belangrijk onderdeel van je bedrijfsverhaal, maar het cruciale van storytelling zit in de waaromvraag of de identiteit van je bedrijf.

Waarom ben je met je bedrijf begonnen? Wat is je doel, voor wie doe je het en waarom? Hoe onderscheid je je van anderen, en waarom? En wat is jouw bijdrage in deze wereld, en waarom is dit belangrijk voor jou?

De corporate story van Lincelot begint bijvoorbeeld bij Christophe: “Ik ben in 2011 met Lincelot begonnen omdat ik bedrijven en organisaties wilde helpen met waardevolle websites en goede marketing, en omdat er te veel marketingcowboys waren die te veel geld vroegen voor wat ze leverden.”

De combinatie van deze intrinsieke en extrinsieke motivatie bepaalt nog altijd onze identiteit en focus als bedrijf: wij zijn een marketingbureau waar we elke dag zoveel mogelijk waarde creëren voor onze klanten, en dat tegen een eerlijke prijs.

Omdat we weten wie we zijn (en wat we niet willen zijn), kunnen we als bedrijf een duidelijk en inspirerend verhaal vertellen. En dat heeft zo zijn voordelen!

Wat zijn de voordelen van storytelling voor je bedrijf?

Onze voorouders vertelden al verhalen in hun grotten en vandaag lezen we nog altijd verhalen voor onze kinderen. Podcasts en luisterboeken zijn ook populairder dan ooit.

‘Storytelling’, het vertellen van verhalen, zorgt voor samenhang en betekenis, en goede verhalen worden ook doorverteld. Omdat goede verhalen beter blijven hangen dan droge informatie zijn ze ideaal om informatie door te geven.

Storytelling voor je bedrijf heeft wat ons betreft 3 duidelijke voordelen.

Met een goed bedrijfsverhaal kun je:

  • collega’s aantrekken die bij je passen, en hen overtuigen om voor je te kiezen;
  • medewerkers inspireren en er enthousiaste bedrijfsambassadeurs van maken;
  • en meer klanten aantrekken die in je verhaal geloven en dus goed bij je bedrijf passen.

Een goed verhaal trekt de juiste collega’s aan

Het is vandaag niet eenvoudig om nieuwe collega’s aan te trekken. Iedereen ‘jaagt’ op dezelfde talenten. Hoe zorg je er dan voor dat jouw bedrijf er uitspringt? Met een sterk verhaal, uiteraard!

Schoolverlaters willen in hun eerste job meestal bijleren en meerwaarde bieden. Ze willen een onderdeel vormen van een groter geheel dat een toegevoegde waarde biedt. Een mooi loon en interessante voorwaarden kunnen ze bij de concurrentie ook krijgen. Werktevredenheid en trots… vaak niet zo snel.

Dat geldt ook voor werkzoekenden met ervaring. Zij zijn vaak de verbinding met het verhaal van hun huidige werkgever kwijt. Ze geloven er niet meer in en zijn hierdoor minder gemotiveerd. Tijd voor een nieuw hoofdstuk in hun carrière dus! Eentje dat jij met hen kan schrijven, als je hen kan overtuigen met een goede corporate story tenminste.

Een goed verhaal inspireert je medewerkers

Een eerlijk en inspirerend bedrijfsverhaal zorgt ervoor dat je medewerkers zich thuis voelen in je bedrijf. Dankzij een goed verhaal voelen je medewerkers zich onderdeel van een groter geheel. Dit schept een band met je bedrijf en de collega’s en zorgt voor herkenning, motivatie en meer werkgeluk. Dat resulteert in een hoge kwaliteit van het werk dat je medewerkers voor hun klanten afleveren.

Nog een voordeel van storytelling voor je bedrijf: je hoeft geen regels en gedragscodes op te leggen aan je medewerkers, want die maken integraal deel uit van je verhaal. Zo weten we bij Lincelot bijvoorbeeld dat we pas “ja” zeggen tegen een opdracht of taak wanneer we 100% zeker zijn dat we een grote meerwaarde kunnen bieden. Wij zijn altijd eerlijk en praten niemand naar de mond. Zo eenvoudig is het.

Een goed verhaal overtuigt de juiste klanten

Wij krijgen bij Lincelot vaak vragen van potentiële klanten die terughoudend zijn ten opzichte van marketingbedrijven. Waarom? Omdat ze in het verleden vaak websites, marketingadvies of campagnes kregen die niet rendeerden, en die te veel tijd, geld en energie gekost hebben.

In zulke gevallen vertellen wij ons verhaal. Eerlijk, zonder gedoe. We vertellen dan wie we zijn, waarom we er zijn, en hoe we werken. We geven dan ook vaak contactgegevens van onze bestaande klanten, en we nodigen onze potentiële nieuwe klanten uit om ons op een onbewaakt moment te contacteren, gewoon om onze klantvriendelijkheid te ervaren.

Meestal zien we onze nieuwe klanten dan ontdooien. En met de klanten die in het begin het meest kritisch waren, blijken we achteraf vaak de meest loyale relaties op te bouwen.

Long story short: een goed bedrijfsverhaal trekt klanten aan die bij je bedrijf passen, en moedigt hen ook aan om met je in zee te gaan. Het zorgt voor herkenning en duidelijkheid, iets wat in de huidige wereld geen overbodige luxe is.

Wil jij het verhaal van je bedrijf vertellen?

Wil jij meer kandidaten, klanten en projecten aantrekken die écht bij je passen, en je huidige medewerkers blijven motiveren en inspireren? Dan heb je een duidelijk verhaal nodig. Is je bedrijfsverhaal nog niet (helemaal) duidelijk, of heb je moeite om het te vertellen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij de ontwikkeling van je verhaal!

Deze publicatie werd geschreven door:

Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!
Margo Bruyndonckx
Margo Bruyndonckx
Margo is Content Marketeer bij Lincelot. Na haar studies aan de AP Hogeschool in Antwerpen en Thomas Moore in Mechelen, en na verschillende ervaringen in de wondere wereld van de weddings, startte Margo in 2019 bij Lincelot. Sindsdien ontwikkelde ze zich razendsnel als social media expert, content marketeer en projectmanager. Heb je vragen over marketing? Margo helpt je graag verder!

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?