De bounce rate van je website verlagen? Volg deze 7 handige tips!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als mensen je webpagina’s bezoeken – bijvoorbeeld via Google of sociale media – dan wil je dat ze even blijven, toch? Je wilt vermijden dat ze meteen weer weg zijn of ‘bouncen’ zonder door te klikken naar meer info, een aankoop te doen of zonder je te contacteren.

Hoe kom je te weten welk percentage van je websitebezoekers meteen weer bouncen? Dankzij de ‘bounce rate’ van je webpagina’s! Jep. (Dat ‘bouncepercentage’ kun je trouwens makkelijk raadplegen via tools zoals Google Analytics).

Wat die bounce rate nu precies is en hoe je hem kunt verbeteren? Dat ontdek je hieronder!

Wat is de bounce rate van een website?

Volgens Google is een ‘bounce’ een websitebezoek waarbij slechts 1 pagina wordt geladen én waarbij er geen verdere interactie is op die pagina, zoals bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier. Anders gezegd: mensen landen op een pagina en zijn “meteen” weer weg, zonder actie! Zonde.

De bounce rate’ of het ‘bouncepercentage’ is dan de verhouding tussen het aantal bounces en het totaal aantal bezoeken of sessies op je webpagina of website. Je kan het bouncepercentage immers nagaan voor élke aparte webpagina of voor je website als geheel.

De bounce rate is trouwens niet hetzelfde als de ‘exit rate’. Die laatste maat geeft namelijk weer hoe vaak een sessie (bezoek aan je website) wordt afgesloten na het bekijken van een bepaalde pagina, inclusief sessies waarbij meerdere pagina’s worden geladen.

Hoe belangrijk is de bounce rate voor jouw website?

Bounce rates zijn vaak belangrijk als je het verkeer naar je website analyseert, de prestaties van je website nagaat en/of de kwaliteit van je webpagina’s onder de loep neemt, bijvoorbeeld via tools zoals Google Analytics.

Beschouw het als een mogelijke maatstaf om de kwaliteit van je pagina’s in te schatten. Lage bounce rates wijzen bijvoorbeeld vaak op interesse en relevantie voor de bezoeker, hoge bounce rates vaak (niet altijd!) op desinteresse of technische problemen.

Vaak zie je hoge bouncepercentages om volgende redenen:

Algemeen kan je dus zeggen dat je bounce rates best zo laag mogelijk blijven. Toch is het perfect normaal dat sommige pagina’s een hoge(re) bounce rate hebben.

Zo heeft een goed geschreven blog vaak een hoge bounce rate, omdat de lezer alle informatie vindt waar hij naar op zoek was (al is het dan wel aan jou om die potentiële klant te proberen binden aan je bedrijf, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief).

Voor andere pagina’s is een hoge bounce rate wel een probleem – je homepage of een productpagina van je webshop, bijvoorbeeld.

Heeft jouw website een hoog bouncepercentage? Bekijk dan ook eens de percentages van je specifieke pagina’s. Enkel zo kan je bepalen of je stappen moet ondernemen om het aantal bounces te verlagen.

Wat is een hoge bounce rate?

Wat nu precies een hoge bounce rate is lijkt misschien een simpele vraag, maar er is helaas geen pasklaar antwoord.

Of je bounce rate hoog is, hangt immers af van verschillende factoren:

  • de sector waarin je bedrijf actief is
  • het doel van je website: verkopen, informeren, …
  • het soort pagina (zie boven)
  • hoe bezoekers op je pagina terecht komen: Google, sociale media, advertenties, …
 
Zo hebben nieuwswebsites en blogs meestal een hogere bounce rate dan e-commerce websites.

Als algemene vuistregel wordt vaak gezegd dat een bouncepercentage van minder dan 40% eerder laag is, terwijl een percentage van boven de 70% eerder hoog is.

Staar je echter niet blind op deze cijfers: ze vormen op zijn best een veel te algemene schatting.

Gebruik ze dus nooit als meer dan een startpunt en houd steeds rekening met bovenstaande factoren om te bepalen of je je bounce rate al dan niet moet verlagen.

Hoe kun je je bounce rate verlagen?

Vind je de bounce rate van je website of pagina(‘s) te hoog? Lees dan snel verder! Hieronder geven we je 7 handige tips om je bouncepercentage te verlagen.

1. Maak je website sneller

Is de laadtijd van je webpagina’s langer dan 2 seconden? Dan is de kans groot dat bezoekers de website van je bedrijf weer verlaten nog voor ze je producten of diensten te zien krijgen.

Door de laadtijd van je website te verlagen, kan je dus ook je bounce rate verlagen. Wil je meer weten over hoe je dat precies doet? Lees dan zeker deze blog om de snelheid van je website te verbeteren!

2. Formuleer duidelijke en overtuigende calls-to-action

Een call-to-action is een link of een knop die bezoekers vertelt wat ze moeten doen na het bekijken van een bepaalde pagina, bijvoorbeeld een aankoop doen (‘koop nu product x’) of een andere pagina bezoeken (‘klik hier voor meer info over topic y’).

Maak je je bezoekers niet duidelijk waar ze naartoe moeten? Dan verlaten ze al snel je website. Het resultaat? Een hoge bounce rate.

Wil je je bouncepercentage verlagen? Formuleer dan duidelijke én overtuigende calls-to-action. Ontdek hier hoe dat moet.

3. Zorg voor een simpele en intuïtieve navigatie

Komen mensen terecht op 1 van je webpagina’s en zijn ze geïnteresseerd in wat je bedrijf nog meer te bieden heeft? Dan kunnen ze via je menubalk op zoek gaan naar andere interessante pagina’s.

Tenminste: als dat menu op een simpele en intuïtieve manier wordt vormgegeven. Vinden bezoekers niet meteen de weg? Dan verlaten ze je website immers zonder verdere actie.

Is je menubalk voor verbetering vatbaar? Maak dan de nodige aanpassingen en verbeter zo je bounce rate.

4. Geef teksten een overzichtelijke lay-out

Zien de teksten op je webpagina’s eruit als boeken? Dan raak je je bezoekers kwijt nog voor je ‘Het verdriet van België’ kunt zeggen.

Anno 2019 willen mensen je blogs en andere teksten makkelijk kunnen scannen en vlot kunnen lezen.

Wil je je bounce rate verlagen? Geef je teksten dan een overzichtelijke lay-out. We geven je alvast enkele tips:

  • zorg voor voldoende witruimte, bijvoorbeeld tussen alinea’s
  • kies voor korte alinea’s
  • zet de belangrijkste woorden/zinnen in vet
  • gebruik titels en subtitels
  • voeg af en toe een foto in

5. Schrijf relevante teksten

Wil je dat je teksten scoren in Google? Dan moet je ze optimaliseren voor zoekmachines. Dat doe je onder andere door middel van een zoekwoordenonderzoek met tools zoals Ubersuggest.

Kies echter niet zomaar een zoekterm met veel zoekvolume, maar zorg ervoor dat je tekst en je zoekwoord erg nauw bij elkaar aansluiten.

Mensen die op je webpagina terecht komen via Google, zijn immers op zoek naar informatie over de zoekterm die ze hebben ingegeven.

Is je blog, productpagina of andere tekst niet relevant voor waar ze naar op zoek zijn? Dan zijn je bezoekers meteen weer weg – zonder door te klikken, uiteraard. Als je je bouncepercentage wilt verlagen, zorg je dus maar beter voor relevante content!

6. Maak je website mobielvriendelijk

Mensen surfen meer dan ooit mobiel. Meer nog: mobiel verkeer is zo belangrijk geworden dat Google zijn index veranderde. Sindsdien scoren websites die mobielvriendelijk of responsive zijn beter in Google dan niet-mobielvriendelijke websites.

Ook voor je bounce rate is een responsieve website uiterst belangrijk: mobiele surfers klikken snel weg als ze terecht komen op een pagina die zich niet aanpast aan hun toestel.

Google geeft zelf alvast enkele tips om je website mobielvriendelijk te maken. Pas ze toe om je bounce rate te verlagen!

Bounce rate - mobielvriendelijk - Lincelot

7. Laat externe links openen in een nieuw tabblad

Als je links naar een andere website plaatst, zorg je er maar beter voor dat die openen in een nieuw tabblad.

Doe je dat niet, dan verlaten bezoekers je website zodra ze een link openen en gaat je bouncepercentage mogelijk de hoogte in.

Bonustip: A/B testen is een handige manier om uit te vinden welke wijzigingen je bounce rate het meest verlagen.

Conclusie

Een hoge bounce rate wijst vaak, maar zeker niet altijd, op een probleem met een webpagina of -site.

Om de bounce rate van je pagina’s te verbeteren, kun je verschillende stappen ondernemen: de laadtijd van je website verlagen, relevante content maken, zorgen voor duidelijke calls to action en een intuïtieve navigatiebalk, …

Heb je nog vragen over de bounce rate van je website?

Heb je nog vragen over je bounce rate of over je bedrijfswebsite in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door: