De voordelen en nadelen van Facebook advertenties

De voordelen en nadelen van facebook advertenties
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je snel zichtbaarheid en naamsbekendheid voor je producten of diensten creëren? Dan kunnen Facebook advertenties een slimme investering zijn. In dit artikel vatten we de voordelen en nadelen van Facebook advertenties voor je samen.

Hieronder lees je:

Facebook advertenties

Wat zijn Facebook advertenties?

Facebook advertenties zijn betaalde berichten van bedrijven die in en naast de tijdlijn van Facebook gebruikers worden getoond.

Je kunt als bedrijf zelf het doel, de doelgroep, het budget en de inhoud van je Facebook advertenties instellen. Facebook helpt je vervolgens om een goede advertentie aan te maken, te beheren en te optimaliseren.

Hoe werkt adverteren op Facebook?

Facebook marketing is een combinatie van push marketing en pull marketing: je ‘pusht’ je informatie naar je doelpubliek en je ‘pullt’ je doelpubliek vervolgens naar je website met specifieke calls to action en knoppen in je advertenties.

Facebook haalt veel informatie uit de persoonlijke profielen van gebruikers: wie ze zijn, waar ze wonen, wat ze leuk vinden… Dankzij die informatie kan Facebook zeer gericht advertenties tonen aan je doelpubliek.

Die advertenties verschijnen automatisch in de tijdslijn van je doelpubliek en in de advertentieruimte rechts naast het nieuwsoverzicht. Mensen hoeven dus niet – zoals bij Google Adwords – eerst iets op te zoeken voor ze je advertentie zien.

Facebook advertenties vergroten je bereik en naamsbekendheid en ze verhogen het aantal bezoekers en acties op je website.

Wat zijn de voordelen van adverteren op Facebook?

FACEBOOK ADVERTENTIES ZIJN DOELGERICHT

Facebook biedt verschillende soorten advertenties aan. Iedere advertentiesoort ondersteunt een ander doel. Je kunt dus zeer doelgerichte advertenties opstellen voor maximaal effect.

Zo kun je Facebook ads bijvoorbeeld gebruiken om likes voor je bedrijfspagina te krijgen, om bezoekers op je website te krijgen, om meer producten te verkopen, enz.

FACEBOOK ADVERTENTIES ZIJN ACCURAAT EN BETAALBAAR

Facebook verzamelt op grote schaal persoonlijke gegevens. Dat biedt adverteerders veel voordelen:

  • een groot bereik
  • specifieke targeting op basis van interesses en demografische kenmerken van je doelgroep
  • redelijk betaalbare advertenties

FACEBOOK ADVERTENTIES ZIJN IDEAAL VOOR REMARKETING

Als je een Facebookpixel (een stukje code) op je website plaatst dan kun je makkelijk bijhouden welke Facebook advertenties voor conversies zorgen op je website. Bovendien kun je met de gegevens die de pixel verzamelt ook aangepaste doelgroepen voor ‘remarketing‘ aanmaken op Facebook.

Je kunt een aangepaste doelgroep van je website maken voor elke groep met (potentiële) klanten die je wilt bereiken met gerichte Facebook advertenties.

Zo kun je bijvoorbeeld advertenties richten tot mensen die een van je productpagina’s hebben bezocht maar geen aankoop hebben gedaan. Op die manier stimuleer je die mensen om terug te gaan naar je website en dat alsnog te doen.

Dat proces heet remarketing: je toont je advertentie aan een doelgroep die eerder al interesse had in je product. Zeer efficiënt!

VERGELIJKBARE DOELGROEPEN

Met de gegevens die je via Facebookpixels verzamelt, kun je op Facebook ook ‘vergelijkbare doelgroepen‘ aanmaken: aangepaste doelgroepen die op je bestaande websitebezoekers lijken.

Zo bereik je dus makkelijk nieuwe potentiële klanten met dezelfde demografie en interesses als je bestaande klanten. Dat betekent meer fans, registraties op je website, aankopen buiten Facebook, claims van tegoedbonnen en naamsbekendheid.

FACEBOOK ADS VERGROTEN ZICHTBAARHEID EN NAAMSBEKENDHEID

Facebook toont automatisch relevante advertenties aan iedere Facebook-gebruiker. Mensen zien je advertenties dus op regelmatige basis. Zo vergroot je eenvoudig je bereik, zichtbaarheid en naamsbekendheid.

FACEBOOK GEBRUIKT SOCIAL PROOF

Als Facebook een advertentie van – bijvoorbeeld – een product aan iemand toont dan krijgt die persoon meteen ook te zien wie van zijn vrienden dat product al leuk vindt (op Facebook).

Facebook advertenties spelen dus ‘social proof‘ of ‘sociaal bewijs‘ uit: bewijs dat je vrienden het product of bedrijf vertrouwen, de moeite waard vinden. En als je vrienden iets vertrouwen, heb je vaker de neiging om dat zelf ook te doen.

FACEBOOK BIEDT HANDIGE ANALYSETOOLS

Facebook biedt handige tools aan om je advertenties te analyseren en te optimaliseren:

  • Facebook paginastatistieken: statistieken over je doelpubliek, hun gedrag en interesses
  • Facebookpixels en conversiepixels: een stukje code dat je op je website plaatst om conversies op je website via Facebook bij te houden
  • A/B split tests: tests waarmee je de prestaties van 2 gelijkaardige advertenties kunt vergelijken zodat je de best preseterende advertentie kunt overhouden

Uiteraard is er ook nog Google Analytics, de krachtige analysetool van Google. Die kun je makkelijk koppelen aan Facebook voor nog meer handige inzichten over de bezoekers en de acties die op je website plaatsvinden.

Nadelen van adverteren op Facebook

DOELPUBLIEK HEEFT GEEN AANKOOPINTENTIE

Met Facebook advertenties bereik je gericht relevante doelgroepen. Dat wil echter niet zeggen dat je die mensen ook op het juiste moment bereikt.

Mensen zijn op Facebook immers niet actief op zoek naar (jouw) producten of diensten. Dat is bij zoekmachineadvertenties (via Google bijvoorbeeld) wel het geval.

De doelgroepen die je Facebook advertentie te zien krijgen hebben dus niet noodzakelijk de intentie om te kopen. Je moet ze eerst warm maken voor je producten en diensten.

EXPERTISE VOOR ANALYSE EN OPTIMALISATIE

Facebook heeft een redelijk eenvoudige leercurve, maar om je Facebook advertenties te analyseren en te optimaliseren heb je toch wel wat technische en specialistische kennis nodig.

JE KAN DE ADVERTENTIES NIET PERSONALISEREN

Facebook heeft een strikt beleid wat advertenties betreft. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je doelpubliek rechtstreeks bij hun voornaam aan te spreken in de ads. Hier lees je daar meer over.

Wanneer adverteren op Facebook?

Facebook is en blijft een sociaal medium. Je kunt Facebook advertenties dan ook makkelijk inzetten om je ‘fanbase‘, netwerk en klantrelaties uit te bouwen.

Verder is Facebook een ideaal advertentieplatform als je snel zichtbaarheid, naamsbekendheid en social proof rond je bedrijf, producten en diensten wil creëren.

Met Facebook advertenties maak je mensen bewust van je bedrijf en producten en haal je ze met calls to action naar je website, zelfs als ze niet noodzakelijk op zoek zijn naar je producten of diensten.

Wil je aan de slag met Facebook ads?

Meer vragen over de voordelen en de nadelen van Facebook advertenties? Wil je aan de slag met Facebook marketing voor je bedrijf of wil je je bedrijfspagina verder uitbouwen? Contacteer ons voor meer informatie, we helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)