SEO of SEA, wat is de beste keuze voor jouw bedrijf?

Boris twijfelt tussen SEO en SEA
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

SEO of SEA: het is een belangrijk topic voor online marketing. SEO en SEA zijn zeker geen nieuwe termen, maar het blijven vaak complexe begrippen voor ondernemers die niet dagelijks zelf met online marketing aan de slag gaan. Hoog tijd dus om het mysterie voor eens en voor altijd te ontrafelen.

SEO of SEA, wat is de beste keuze voor jouw bedrijf? Dat is de vraag die collega’s Boris en Sophia hieronder zullen beantwoorden.

SEO of Search Engine Optimization

Wat is SEO?

Sophia: Voor we het hebben over SEO of SEA en wat de beste keuze is voor jou, kunnen we de 2 termen misschien het best eerst afzonderlijk tackelen. Boris, wat is SEO?

Boris: SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie en is een strategie om met je website zo hoog mogelijk te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines – in het ideale geval dus net onder de advertenties. SEO helpt je zo om de online zichtbaarheid en vindbaarheid van je bedrijf te verhogen.

Hoe werkt SEO?

Sophia: Ok, helder, maar hoe begin je daar nu aan?

Boris: SEO bestaat eigenlijk uit 2 delen. Allereerst heb je on-page SEO. Hierbij ga je duidelijk maken aan zoekmachines hoe je website gestructureerd is en waar je verschillende pagina’s over gaan. Dat doe je bijvoorbeeld door de teksten, afbeeldingen en andere media op je website te optimaliseren, en door de juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen te gebruiken.

Sophia: Die zoekwoorden zijn erg belangrijk, maar hoe weet je dan wat een goed zoekwoord is?

Boris: Daarvoor doe je een zoekwoordenonderzoek. Er bestaan verschillende tools waarmee je kunt nagaan hoe vaak mensen bepaalde woorden of zinnen ingeven in zoekmachines, zoals de zoekwoordplanner van Google en Ubersuggest.

Let wel op: zoekvolume is niet de enige belangrijke parameter, je moet ook rekening houden met de concurrentie voor een bepaalde term en de zoekintentie van mensen.

Sophia: Wat bedoel je met zoekintentie?

Boris: Soms bedoelen mensen niet hetzelfde als jij met een bepaald zoekwoord. Neem nu bijvoorbeeld het woord ‘kranen’. Dat wordt erg vaak ingegeven in zoekmachines. Als jouw bedrijf hijskranen verhuurt, zou je kunnen denken dat je goud hebt gevonden, maar de kans is groot dat mensen die dit woord ingeven in een zoekmachine eigenlijk op zoek zijn naar een keuken- of badkamerkraan.

Sophia: Je moet dus echt doorgedreven onderzoek doen en je in de schoenen van je klanten plaatsen.

Boris: Exact. Google probeert bijvoorbeeld door middel van natural language processing modellen continu om de zoekresultaten beter te laten aansluiten bij de zoekintentie van de gebruikers. Als bedrijf is het dan ook cruciaal om de intentie achter zoekwoorden en -zinnen juist in te schatten en er content aan te koppelen die er goed bij aansluit.

Waar moet je nog aan denken bij SEO?

Sophia: Zijn er nog zaken waar je rekening mee moet houden?

Boris: De allerhoogste positie in de organische zoekresultaten noemt men ‘position zero’. Hier wordt vaak een stukje tekst getoond uit de gekozen pagina, dat de vraag van de zoeker zo goed mogelijk beantwoordt.

Om deze positie te bereiken moet je onder andere specifieke zoekwoorden gebruiken zoals vragen en een antwoord op de vraag formuleren in een beperkt aantal tekens. Het kost wat extra tijd en moeite om getoond te worden op position zero, maar als het lukt geef je je bedrijf heel wat extra zichtbaarheid cadeau.

Sophia: En verder?

Boris: Zoeken gebeurt al lang niet meer enkel via het toetsenbord: voice search is here to stay en het aantal mensen dat online dingen opzoekt via stem zal waarschijnlijk nog flink toenemen. Dat heeft onder andere impact op welke zoekwoorden je het best kiest en op hoe je je webteksten het best schrijft. Het wordt bijvoorbeeld belangrijker dan ooit om te ontdekken welke vragen potentiële klanten hebben en deze te beantwoorden op je website.

Wat is off-page SEO? 

Sophia: Om het stuk over SEO af te ronden: je zei dat er twee onderdelen van SEO waren. Wat is dan het andere onderdeel?

Boris: Naast on-page SEO heb je – verrassing – ook off-page SEO. Een bekender woord hiervoor is misschien linkbuilding. Door andere websites naar jouw webpagina’s te laten linken, verhoog je de geloofwaardigheid van je bedrijf in de ogen van zoekmachines.

Ook hier is er een belangrijke ‘maar’: een link naar je website moet inhoudelijk relevant zijn en van een betrouwbare bron komen. Ga dus nooit blind in op linkruilvoorstellen. Hier lees je 13 linkbuilding tips om beter te scoren in Google.

De voor- en nadelen van SEO

Sophia: Goed advies! Waarom zou je als bedrijf investeren in SEO? Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Boris: Bij SEO hoef je niets te betalen om getoond te worden in de zoekresultaten. Het effect van een goede SEO-strategie is bovendien ook duurzaam. Zolang je je website blijft optimaliseren, zullen steeds meer bezoekers en klanten de weg naar je website vinden.

Een derde voordeel is dat je met SEO niet alleen je zichtbaarheid vergroot, maar ook je geloofwaardigheid. Als een zoekmachine jou als eerste organische resultaat toont voor een bepaalde zoekopdracht, geeft dat vertrouwen aan de zoeker.

Sophia: Klinkt allemaal erg goed. Maar zijn er ook nadelen?

Boris: Helaas wel. Allereerst werkt SEO enkel op de lange termijn. Het duurt minstens 6 maanden en soms – afhankelijk van je sector – ook langer om de eerste effecten van je inspanningen te zien. Die inspanningen zijn ook aanzienlijk. Je moet heel wat tijd vrijmaken als je op een goede manier aan SEO wil doen, en je inspanningen ook consequent volhouden.

Bovendien is er geen garantie dat je voor elk zoekwoord de eerste pagina van Google kunt bereiken. Je moet dus goed nadenken over een slimme SEO-strategie om je kans op slagen te maximaliseren.

SEA

Wat is SEA?

Boris: Zullen we het dan even over SEA hebben? Laat ons opnieuw beginnen bij het begin. Wat is SEA?

Sophia: SEA staat voor Search Engine Advertising, ook wel zoekmachineadverteren in het Nederlands. Net als SEO is het een manier om met je website hoog in de zoekresultaten van zoekmachines te komen. Alleen ga je nu betalen voor die plek. Het is dus een vorm van reclame waarbij je betaalt om de zichtbaarheid en vindbaarheid van je bedrijf te verhogen.

Hoe werkt SEA?

Boris: En hoe werkt dat dan precies?

Sophia: In het klassieke geval bepaal je eerst voor welke zoekwoorden je gevonden wil worden en stel je vervolgens een of meerdere advertenties op, die dan getoond worden wanneer mensen een van je zoekwoorden ingeven in zoekmachines.

Je advertentie zal weergegeven worden als een van de eerste zoekresultaten, nog boven de organische resultaten, of onderaan de eerste pagina.

Boris: Hoe meer je betaalt, hoe vaker je getoond wordt op een hoge positie?

Sophia: Zoiets, maar er zijn ook andere factoren die invloed hebben op de kostprijs van je advertenties. Ook de inhoud van je landingspagina en hoe goed die aansluit bij de zoekopdracht beïnvloeden bijvoorbeeld de prijs die je betaalt voor een klik op je advertentie. Je hebt dus nog steeds goede landingspagina’s nodig om te scoren met SEA.

Je moet trouwens altijd zorgen voor een fijne gebruikerservaring op je website, dat is zowel voor SEA als voor SEO super belangrijk. Je kan nog zo goed scoren in de zoekresultaten – betaald of organisch – als je pagina er te lang over doet om te laden zal een flink deel van je bezoekers het opgeven en verdergaan naar de volgende pagina in de zoekresultaten.

Om dit te meten gebruikt Google sinds 2020 de Core Web Vitals. Meer informatie over deze statistieken vind je op onze blog.

Zoekmachines versus Google

Boris: Even een zijsprongetje: we spreken in deze podcast de hele tijd over ‘zoekmachines’. Daarmee bedoelen we Google, toch?

Sophia: Er bestaan natuurlijk andere zoekmachines, zoals Bing en Baidu, die in andere delen van de wereld zelfs een behoorlijk marktaandeel hebben. Maar in België en Nederland is Google veruit de grootste.

Afhankelijk van de bron heeft Google bij ons en onze noorderburen zelfs een marktaandeel van 90 tot 98%. Dus als we spreken over ‘zoekmachines’, gaat het in de praktijk vooral over Google, zeker als we het hebben over SEA.

De voor- en nadelen van SEA

Boris: Waarom moeten bedrijven wel of niet investeren in SEA?

Sophia: SEA is op verschillende vlakken de tegenpool van SEO. Zo werkt SEA heel snel – zodra je je advertentie inschakelt, kan je gevonden worden in Google en zal het verkeer naar je website toenemen. Tegelijkertijd is het effect minder duurzaam: zodra je stopt met betalen, stopt ook het verkeer naar je website.

Je website bereikt relatief makkelijk de eerste posities in Google – zelfs posities die met SEO niet toegankelijk zijn. Maar het kost je al snel handenvol geld, afhankelijk van je sector en de concurrentie. Gelukkig kun je wel zelf bepalen wanneer je advertentie wordt weergegeven, niet alleen via zoekwoorden maar bijvoorbeeld ook door een regio in te stellen.

Boris: Zo, dat lijkt me ook weer duidelijk.

SEO of SEA: waar investeert jouw bedrijf het best in?

Sophia: Dan rest ons nog de hamvraag: SEO of SEA, waar moet jouw bedrijf in investeren?

Boris: Het korte antwoord is eenvoudig: beide. SEO en SEA zijn perfect complementair. Een combinatie van beide is dan ook de beste garantie op online succes op de korte én op de lange termijn.

Sophia: En wat is het lange antwoord?

Boris: Het lange antwoord is dat alles afhangt van jouw specifieke situatie.

  • In welke sector ben je actief?
  • Hoe vaak wordt er via zoekmachines gezocht naar jouw producten?
  • Hoeveel concurrentie is er voor interessante zoektermen?
  • Hoeveel budget heb je voor je advertenties?
  • Hoeveel tijd heb je om je website te optimaliseren?
  • Hoe belangrijk is het dat je snel resultaat boekt? …

Al deze en nog heel wat andere zaken bepalen uiteindelijk wat de meest haalbare strategie is om je doelen te bereiken: SEO, SEA of beide.

Andere vormen van online advertising

Sophia: Ik heb toch nog 1 vraag Boris: SEA gaat enkel over zoekadvertenties. Hoe passen andere online advertenties in dit plaatje?

Boris: Er bestaan inderdaad nog tal van vormen van online advertising. Zo heeft Google een aantal andere advertentieformaten zoals display ads, en kun je ook adverteren op sociale media als Facebook, Instagram, LinkedIn en ook op tal van websites.

Dit soort ads targetten meestal mensen op basis van kenmerken van de doelgroep. Sociale media hebben bijvoorbeeld heel wat informatie over wat jij wel of niet leuk vindt. Die informatie gebruiken adverteerders om te bepalen aan wie ze hun advertenties tonen.

Het grote verschil met SEA, en ook met SEO, is dus dat de mensen die je advertentie te zien krijgen, niet op zoek zijn naar jouw product of dienst. Ze hebben wel een profiel dat mogelijk aansluit bij jouw buyer persona. Het is met andere woorden een vorm van push-marketing, terwijl SEA en SEO voorbeelden zijn van pull-marketing.

Sophia: Wanneer zou je dan kiezen voor dit soort ads?

Boris: Als je niet beperkt wordt door budget, is een combinatie van beide vaak nuttig. Social media en andere display ads kunnen je bijvoorbeeld helpen om awareness te creëren voor je bedrijf of merk, terwijl search ads een goede keuze zijn om mensen die al interesse hebben te laten converteren.

Heb je – zoals de meeste bedrijven – geen oneindig marketingbudget? Dan kun je op basis van je marketingdoelstellingen en je sector het meest geschikte kanaal kiezen.

Sophia: Zo, dat is dan ook weer duidelijk.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over SEO of SEA, of heb je hulp nodig om de juiste strategie te bepalen voor jouw bedrijf? Neem dan snel contact met ons op. We gaan graag voor je aan de slag.

Deze publicatie werd geschreven door:

Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot