Wil je pakkende verkoopteksten schrijven? Gebruik het 4P-sjabloon!

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je met je webteksten, e-mails of advertenties een idee, product of dienst verkopen? Dan moet je klanten overtuigen van de meerwaarde van je idee, product of dienst.

Dat doe je met pakkende verkoopteksten. Ben je geen copywriter en weet je niet meteen hoe je zo’n wervende tekst schrijft? Geen paniek: keep calm and read on!

Een goede tekststructuur is het halve werk, en in dit artikel leer je – Geheel toevallig! – het 4P-tekstsjabloon gebruiken. Daarmee schrijf je zonder veel moeite betere verkoopteksten!

Ready? Set. Write!

De 4 P’s: schrijf pakkende verkoopteksten

Veel copywriters gebruiken de 4 P’s om snel kick-ass verkoopteksten te schrijven. Want hey, waarom zou je van nul beginnen, als er handige sjablonen bestaan die altijd werken, right? Right.

De 4 P’s staan voor:

 • Promise
 • Picture
 • Proof
 • Push

Hieronder leggen we elke P eerst even uit. Vervolgens passen we elke P ook toe in een voorbeeld. Lekker duidelijk!

De 4 P’s van een goede verkooptekst

Promise: trek aandacht met een voordelige belofte

Begin je tekst met een belofte die de aandacht van je doelpubliek trekt.

Verwerk die belofte bij voorkeur al meteen in je titel, vul eventueel aan met een subtitel, en werk je belofte vervolgens verder uit in de openingszinnen van je tekst.

De belofte is het belangrijkste deel van je tekst. Als je lezer hier al stopt, is het game over! Het doel is immers je lezer prikkelen om verder te lezen.

Belangrijk: geef met je belofte meteen een antwoord op de vraag “What’s in it for me?” of “Welk voordeel haal ik uit je belofte?”. Als je aandacht wilt van je doelpubliek, zal je hen nu eenmaal iets in ruil moeten bieden: oplossingen, informatie, enz.

Tip: Vind je niet meteen inspiratie voor een goede titel? Bekijk dan deze 52 voorbeelden van sterke titels!

Picture: schets een levendig beeld van de voordelen

Schets vervolgens een levendig beeld voor je lezer. Werk je belofte – en de voordelige gevolgen van je belofte – verder uit met levendige beschrijvende taal.

Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de lezer zichzelf ziet genieten van de voordelen of gunstige gevolgen. Leg daarna specifiek uit hoe jouw voorgestelde oplossing of idee die verbeelding waar kan maken.

Spreek de lezer in deze fase emotioneel aan zodat hij zich meer openstelt voor je boodschap. Focus ook sterk op de voordelen van je product of de informatie die je wilt overbrengen.

Proof: bewijs dat je je belofte waar kunt maken

Je doelpubliek mag zich dan wel emotioneel openstellen als je een levendig beeld schetst, toch zul je je beloftes moeten staven met concrete bewijzen om hen volledig te overtuigen!

Er zijn verschillende soorten bewijzen die je kunt gebruiken:

 • statistieken
 • studies
 • grafieken
 • kaarten
 • feiten
 • testimonials
 • demonstraties van je product

Verkoopargumenten missen nu eenmaal hun effect zonder (duidelijk en geloofwaardig) bewijs. Je kunt niet verwachten dat je doelpubliek je argumenten zomaar accepteert. Dat doe je zelf ook niet, toch? One-way ticket to failure!

Push: zet je doelpubliek aan tot actie

Tijd voor actie! Wakker de verlangens van je doelpubliek nog verder aan met een extraatje dat ze niet kunnen negeren. Zo spoor je hen aan tot actie.

Deze fase is meer dan alleen maar een Call-To-Action. Bied een uitstekend aanbod aan in de vorm van een promotie, en vraag vervolgens om een aankoop.

Wil je overtuigende verkoopteksten schrijven? Begin dan met dit einde in gedachten. Tijdens de ‘Push’ koppel je:

 • de voordelige belofte
 • het levendige beeld dat je hebt geschetst
 • en de aanvaarding van je bewijzen

aan concrete actie.

Je mag al die elementen nog eens expliciet herhalen om het verband – nogmaals – te verduidelijken. Ga er niet zomaar vanuit dat al je lezers die rode draad meteen zien. Niet omdat ze dom zijn – want dat zijn ze niet – maar omdat we in vluchtige tijden leven vol afleiding.

Als je product relevant en hoogwaardig is en/of als je idee goed uitgewerkt is, dan is begrip vaak het enige wat een aankoop in de weg staat. Dankzij het 4P-sjabloon zorg je voor begrip bij je potentiële klanten!

Voorbeeld

Promise

Wat dacht je van e-mailcampagnes die jouw klanten niet kunnen negeren?

Picture

Je weet wel, campagnes die zorgen voor extra clicks, extra clicks die zorgen voor extra bezoekers op je website, en extra bezoekers die zorgen voor meer verkoop en inkomsten. (Lees: online succes!)

Proof

Te mooi om waar te zijn? Nee hoor. Toen Bedrijf X Lincelot inschakelde voor hun e-mailcampagnes, steeg hun maandelijkse omzet met € 10.000!

Push

Waar wacht je nog op? Wil je net als bedrijf X je omzet verhogen met succesvolle mailings? Contacteer Lincelot vandaag nog voor extra klanten, aankopen en inkomsten en ontvang een gratis online workshop!

*Disclaimer: bovenstaande voorbeelden en promoties zijn fictief.

Meer sjablonen om goede teksten te schrijven?

Ben je fan van het 4p-sjabloon? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Als je wat afwisseling in je teksten wil brengen kan je ook het PAS-, HIPASI– of PASTOR-sjabloon gebruiken. 

Wil je content marketing succesvol inzetten voor jouw bedrijf?

Copywriters

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)