24 soorten blog posts voor een ideale content mix

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

In ons vorige artikel kon je lezen hoe je lezers met je blog posts kunt informeren, helpen, inspireren en entertainen. Iedere lezer en elke blog post is echter anders. Probeer daarom te variëren. Zo spreek je meer en vooral ook verschillende lezers aan.

In dit artikel tonen we je 24 soorten blog posts voor een ideale content mix!

24 soorten blog posts voor een divers publiek

Het doel van elke blog post is anders. De inhoud en de vorm dus ook. Hieronder vind je 24 soorten blog posts om je inhoud over te brengen. Uiteraard kan je deze blog posts ook nog onderling combineren. Ready? Go!

1. How-to-posts & tutorials

Mensen zoeken via Google voortdurend naar oplossingen voor hun problemen. Met how-to-posts en tutorials leer je lezers hoe ze een specifiek probleem kunnen oplossen.

Als jij vandaag op je (bedrijfs)website de oplossing deelt voor een probleem dat je klanten morgen via Google willen verhelpen dan komen de juiste lezers vanzelf naar je toe.

Zo trek je veel en vooral ook geïnteresseerde mensen naar je website en bouw je een goede reputatie op.

Voorbeeld: Landingspagina’s maken en analyseren? Deze tips en tools zullen je zeker helpen!

2. Webinars

Een webinar is een video van een presentatie, lezing, workshop of college die je lezers/kijkers of klanten via internet kunnen bekijken. Webinars worden vaak live gegeven maar je kunt ze ook vooraf opnemen en beschikbaar stellen.

Webinars zijn ideaal om een doel, een oplossing of een reeks instructies visueel uit te leggen. Meestal doorloop je als spreker een presentatie en beantwoord je vragen van kijkers.

3. Curatorposts

Een curator van een museum selecteert en presenteert kunstwerken in een mooi overzicht. Op dezelfde manier kun jij (als curator) de beste informatie, tips, tools… over een bepaald onderwerp selecteren en bundelen in een blog post.

Verwijs daarbij ook zeker naar de bronnen/websites die je gebruikt. De eigenaars en/of schrijvers van die websites zullen je dankbaar zijn en graag naar je artikel verwijzen. Zo zullen meer mensen je website vinden.

Voorbeeld: Essential LinkedIn Marketing Resources: A Complete Guide

4. Lijstjes

Mensen lezen niet meer, ze scannen. Zeker op internet. Daarom doen lijstjes het altijd goed. Lijstjes zijn immers kort, helder en overzichtelijk. Met lijstjes kun je met weinig woorden verschillende bronnen, ideeën, tips en technieken voorstellen.

De titels van blog posts met lijstjes bevatten vaak getallen. Lijstjes en getallen geven lezers immers een indicatie van de tijd die nodig is om een probleem of tekst te verwerken of om een doel te bereiken.

Voorbeeld: 52 voorbeelden van goede titels

5. Definities / ‘Wat is’-post

Vertel je lezers in begrijpelijke taal wat een bepaald concept inhoudt en waarom het belangrijk is. Dat concept kan een trend, een techniek, een hulpmiddel of belangrijke informatie zijn.

Dit soort blog posts is perfect als je een beginnerspubliek wil aanspreken. Deze mensen blijven echter geen beginners. Voeg daarom ook zo vaak mogelijk een link naar meer diepgaande blog posts toe.

Voorbeeld: Wat is inbound marketing?

6. Achter de schermen

Mensen houden van mensen en de verhalen achter andere mensen. Ze nemen dan ook graag een kijkje achter de schermen van je bedrijf.

‘Behind the scenes marketing’ is een handige manier om een persoonlijke relatie met je doelpubliek op te bouwen; je toont immers wie de mensen achter je bedrijf zijn.

Voorbeeld: De kracht van ‘Behind The Scenes Marketing’

7. Voorspellingen en trends

Iedereen heeft graag een glazen bol. Jij weet vast ook graag wat de laatste trends zijn en wat de toekomst brengt.

Daarom werken blog posts met de ‘x laatste trends voor …’ zo goed. Als je zulke blog posts publiceert dan positioneer je jezelf meteen ook als expert en problem-solver.

Voorbeeld: 12 Social Media Marketing Trends for Small Businesses

8. Citaten

Citaten drukken in weinig woorden krachtige boodschappen uit. Ze zijn inspirerend, hapklaar en ze worden vaak en makkelijk gedeeld via sociale media.

Tip: Deel niet enkel citaten in tekstvorm, maar plaats ze op een mooie afbeelding. Dan worden ze nog vaker gedeeld.

Voorbeeld: A Goal is a Dream with a Deadline – Napoleon Hill

9. Nieuws

Gebeurt er iets interessant in je vakgebied? Geef er je mening over en link het nieuws aan je bedrijf of industrie. Zo positioneer je jezelf als expert en zo kun je de relevantie van je producten of diensten indirect aantonen.

Voorbeeld: Maak uw website mobielvriendelijk voor 21 april

10. Verhalen

Mensen spiegelen zich graag aan inspirerende verhalen. Heb je een interessant verhaal te vertellen? Schrijf het neer in een blog post. Een goed verhaal blijft altijd hangen en wordt vaak gedeeld.

Voorbeeld: Bij Nike is marketing meer dan een afdeling

11. Interviews

Een interview is een ideale manier om iemands mening op een luchtige manier te delen. Korte vragen en antwoorden lezen immers makkelijker dan lange lappen tekst.

Dankzij interviews kun je bovendien contacten opbouwen met experts en invloedrijke mensen. Als die mensen je interview vervolgens met hun netwerk delen dan kun je je bereik zeer snel uitbreiden.

Interviews zijn ook zeer eenvoudig af te nemen. Je kunt mensen persoonlijk interviewen, via telefoon, Skype of Twitter. Je kan je vragen ook mailen en de antwoorden laten terugmailen.

Voorbeeld: Lincelot verwelkomt een nieuwe Content Marketeer

12. Profielschets

Profielschetsen van interessante personen kunnen inspirerend werken. Iedereen spiegelt zich graag aan succesvolle mensen.

13. Reviews & vergelijkingen

Klanten hebben meestal geen tijd om zelf producten, diensten en oplossingen te testen en te vergelijken. Daarom zoeken ze vaak advies en vergelijkingen op internet.

Voorbeeld: Online producten verkopen? Lees ‘Launch’ van Jeff Walker!

14. Case studies

Toon lezers met een concreet & waargebeurd voorbeeld hoe jij een probleem van je klant hebt opgelost en wat jouw toegevoegde waarde was. Focus hierbij op de problemen van je klant (dit zorgt voor herkenning bij je lezers) en niet op je producten of diensten.

15. Blog posts van gastbloggers

Laat anderen bijdragen aan je blog. Zo geniet je mee van de expertise en het bereik van de gastblogger. Bovendien kan het je wat ademruimte geven: het is moeilijk om elke week een nieuw interessant artikel te schrijven.

Voorbeeld: A Six-Part Framework for Writing Better Sales Copy

16. Presentaties

Via SlideShare en Prezi maak je snel interessante presentaties met visuele voorbeelden, quotes, statistieken, kaarten en verhalen. Deze presentaties kun je eenvoudig in blog posts invoegen.

Geef je lezers in een begeleidend tekstje meer context en vraag hen om je presentatie te delen. Presentaties scoren goed op sociale media zoals LinkedIn.

17. Infographics

Een infographic is een visuele weergave van gegevens, tips of resultaten. Zo presenteer je veel informatie op een overzichtelijke manier.

Infographics zijn een mooie afwisseling op blog posts die hoofdzakelijk uit tekst bestaan. Bovendien worden infographics vaak gedeeld en zorgen ze voor veel verwijzingen naar je website.

Voorbeeld: The 7 Success Factors of Social Business Strategy [INFOGRAPHIC]

18. Cheat sheets, checklists & to-do’s

Een cheat sheet vat tips en tricks op een overzichtelijke manier samen. Een checklist is een lijst met aandachtspunten die je moet nakijken om een doel te bereiken. To-dolijstjes geven een overzicht van taken die je nog moet uitvoeren.

Met cheat sheets, checklists en to-dolijstjes bied je lezers dus een snel en efficiënt hulpmiddel om taken uit te voeren. Je bespaart ze dus vaak veel tijd en frustratie!

Tip: Voeg aan het einde van je blog post ook een printklare PDF van je cheat sheet, checklist en to-dolijstje toe en vermeld er je bedrijfsgegevens op. Zo stimuleer je je lezers om contact op te nemen als ze verdere vragen hebben.

Voorbeeld: The Ultimate Online Editing and Proofreading Checklist

19. Podcasts (+ show notes)

Een podcast is een soort radio-uitzending die je als individu of bedrijf opneemt en via internet deelt. Mensen kunnen deze uitzendingen downloaden en afspelen. Zo bouw je een geëngageerd publiek op.

Podcasts worden vaak uitgeschreven in show notes. Die kan je publiceren op je website. Show notes vatten een podcastuitzending samen en zijn goed voor je zoekmachine-optimalisatie.

Voorbeeld: De Lincelot Podcast natuurlijk!

20. Video’s (+show notes)

YouTube is één van de grootste zoekmachines. Video’s op YouTube kunnen dan ook veel zoekverkeer naar je website leiden. Heb je een tutorial, screencast, interview, presentatie of webinar? Publiceer het ook zeker op je YouTube kanaal!

Tip: Voeg ook show notes toe aan je blog post. Zo krijg je nog meer bezoekers (want je wordt beter gevonden in Google) en zo blijven bezoekers langer op je website.

Voorbeeld: Canva: snel en eenvoudig grafisch ontwerpen en foto’s bewerken

21. Software, tools, scripts, plugins & blogthema’s

Heb je nieuwe software, tools, diensten, plugins etc. gemaakt of getest? Publiceer je ervaringen in een blog post. Vertel hen wat het product doet, hoe het werkt en voor wie het interessant is.

Voorbeeld: The Ultimate List of Free Content Creation Tools & Resources

22. Enquêtes & polls

Met enquêtes en opiniepeilingen kun je een band opbouwen met je doelpubliek. Bovendien weet je op die manier snel wat je klanten écht willen. Dat is gouden informatie die je veel tijd, geld en frustratie kan besparen. Zo kun je immers gericht producten en diensten ontwikkelen en optimaliseren.

In een simpele opiniepeiling stel je je lezers vaak één vraag met een aantal mogelijke antwoorden. Enquêtes zijn doorgaans iets langer. Met enquêtes krijg je vaak veel waardevolle informatie over je publiek. Het nadeel is dat niet iedereen zin heeft om een lange enquête in te vullen.

23. FAQs

Frequently Asked Questions (FAQs) zijn vragen die je lezers vaak stellen. Help je lezers (en bespaar jezelf veel tijd!) door deze FAQs op je website te publiceren. FAQs hebben een herkenbare vorm: een lijst met vragen, gevolgd door jouw antwoorden.

Belangrijk: Zorg ervoor dat de identiteit van de vraagsteller nooit kan achterhaald worden. Anonimiseer je FAQs dus.

Voorbeeld: 9 vragen voor u als bedrijf met social media begint

24. Cartoons, grappen en parodieën

Goede humor scoort altijd. Schrijf daarom – af en toe – blog posts die je lezers entertainen. Zorg er wel steeds voor dat je posts relevant zijn voor je bedrijf.

Grappige blog posts scoren goed wanneer je publiek vermoeid is of een pauze kan gebruiken. Denk aan vakanties, het einde van de werkdag en het einde van de week.

Voorbeeld: Social Media Marketing Madness [cartoon]

Wil je aan de slag met je content?

Weet jij welke soorten blog posts het best bij jouw bedrijf en website passen? Of kan je nog wat hulp gebruiken? Neem hier contact met ons op. We helpen je graag verder!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)