10 fouten op websites die je best vermijdt

man maakte fout op website en baalt
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Als webdesigners spotten we voortdurend fouten op websites. We kunnen het niet helpen: het is beroepsmisvorming.

Een fout maken is natuurlijk geen ramp, maar kleine fouten op je website hebben vaak een grote impact op je succes.

In dit artikel ontdek je 10 veelgemaakte fouten op websites en eenvoudige tips om ze te vermijden!

10 veelgemaakte fouten op websites

1. Je verstopt je contactgegevens

FOUT

Verstop jij je contactgegevens op je website? Dan mis je mogelijk veel klanten. De meeste mensen bezoeken je website immers met een doel: ze willen een antwoord op een vraag, een oplossing voor een probleem en/of ze willen contact opnemen.

Als bezoekers niet snel je contactgegevens vinden dan zullen ze je ook niet snel contacteren.

OPLOSSING

Zorg ervoor dat de bezoekers op je website altijd en overal eenvoudig contact met je kunnen opnemen.

Plaats daarom je e-mailadres en telefoonnummer:

 • in de header van je website: in of boven je menubalk
 • in de footer van je website: onderaan elke pagina dus
 • op je contactpagina: liefst zo hoog mogelijk
 • in calls to action: neem ‘contacteer ons’ knoppen op
 • in blog posts: voeg ‘contacteer ons’ knoppen en links toe
 • in je e-mailhandtekening: voeg minstens altijd je telefoon toe

Wil je het nog gemakkelijker maken voor je bezoekers en klanten? Doe dan ook het volgende:

 • Gebruik contactformulieren die op de pagina ingevuld worden.
 • Toon op smartphones een aparte band met een ‘bel ons’ nummer (open de website van Lincelot op je telefoon en je ziet meteen een blauwe band bovenaan de website).
 • ‘Highlight’ de link naar je contactpagina (in een andere kleur bijvoorbeeld) in het menu van je website.

Uiteraard hoef je niet al deze tips te verwerken. Overdrijf niet maar zorg er wel voor dat de bezoekers op je website altijd en overal snel en eenvoudig contact met je kunnen opnemen.

2. Je telefoonnummer en e-mailadres zijn niet clickable

FOUT

Als klanten je contactgegevens niet kunnen aanklikken dan moeten ze deze gegevens eerst kopiëren of onthouden en daarna plakken of terug intypen. Dat is niet handig, zeker niet als je een website met een smartphone bezoekt.

OPLOSSING

Zorg ervoor dat de bezoekers van je website:

 • je telefoonnummer kunnen aanklikken en dat ze je vervolgens met één extra klik kunnen opbellen
 • je e-mailadres kunnen aanklikken en dat ze vervolgens snel een e-mail naar je kunnen versturen

Maak je je telefoonnummer en je e-mailadres clickable. Zo bijvoorbeeld: 

Dit is een kleine stap met veel impact!

3. De structuur en de navigatie van je website zijn complex

FOUT

Mensen willen op je website zo snel mogelijk de informatie vinden die ze zoeken. Als de structuur en/of de navigatie van je website complex zijn dan haken mensen af.

OPLOSSING

Maak je website toegankelijker:

 • Bouw je website eenvoudig op met een duidelijke en beknopte structuur van pagina’s en subpagina’s zodat bezoekers meteen weten waar ze welke informatie kunnen vinden.
 • Bouw het hoofdmenu van je website logisch op en beperk het aantal subitems in je menu. Niet elke pagina op je website moet in je hoofdmenu opgenomen worden!
 • Plaats je bedrijfslogo links of centraal bovenaan je website en laat het naar je homepage verwijzen. Zo kunnen je bezoekers altijd snel terug naar het ‘begin’ van je website.
 • Gebruik breadcrumbs of broodkruimels die het navigatiepad en de structuur van je website tonen. Zo kunnen je bezoekers eenvoudig een stapje terug.
 • Gebruik voldoende interne links (koppelingen naar andere pagina’s) op je website om mensen naar de ‘volgende’ pagina van je website te leiden. Leid mensen door je website zodat ze zo snel mogelijk de informatie vinden die ze zoeken en zo snel mogelijk de actie uitvoeren die jij voor ogen hebt (een contactformulier invullen, een product kopen, inschrijven voor een nieuwsbrief…).
 • Gebruik altijd alt teksten en titels om meer informatie te geven over de bestemming van een link. Zo zien je bezoekers meteen wat ze kunnen verwachten wanneer ze met hun muis op een link gaan staan.

4. Je maakt je links niet op

FOUT

Als er op je website geen zichtbaar verschil is tussen gewone teksten, vette teksten, links en bezochte links, dan

 • weten je bezoekers niet waar en wanneer ze kunnen doorklikken
 • vinden je bezoekers minder snel de informatie die ze zoeken
 • weten je bezoekers niet welke pagina’s ze al bezocht hebben
 • blijven je bezoekers wellicht minder lang op je website

OPLOSSING

Zorg ervoor dat je links er anders uitzien dan gewone tekst. Geef de links op je website bijvoorbeeld een opvallende kleur of onderlijn ze.

Geef niet-bezochte links en bezochte links een andere kleur. Zo weten je bezoekers welke pagina’s ze al bezocht hebben en welke pagina’s nog niet.

Je kunt links altijd op de pagina zelf opmaken, maar dat raden we af. Pas je links altijd centraal aan via de instellingen van je thema of via een centraal CSS stylesheet. Zo kun je eenvoudig de look & feel van alle links op je website aanpassen zonder alle links individueel bij te werken.

5. Je website bevat defecte links

FOUT

Links die niet werken zijn frustrerend en onprofessioneel en ze jagen klanten weg. Dit is jammer want je kunt dit probleem eenvoudig oplossen.

OPLOSSING

Test je links wanneer je de verschillende pagina’s en blog posts op je website aanmaakt en wanneer je er iets aan verandert. Klik iedere nieuwe of gewijzigde link aan: just in case.

Maar… Soms werken links pas na een tijdje niet meer, bijvoorbeeld wanneer je link naar een YouTube-filmpje of naar een externe website verwijst die niet langer bestaat.

Voor zulke gevallen zijn er tal van plugins (kleine stukjes code) op de markt. Wij gebruiken bijvoorbeeld Broken Link Checker. Deze gratis plugin controleert voortdurend of alle links op onze websites nog werken en de plugin identificeert automatisch alle defecte links zodat je ze meteen kunt aanpassen, vervangen of verwijderen. Handig!

6. Je gebruikt geen, zwakke of moeilijke calls-to-action

FOUT

Wil je meer klanten, een grotere mailinglijst of gewoon meer verkopen via je website? Help je bezoekers dan een handje. Vertel ze wat ze moeten doen. Dat doe je met zogenaamde calls-to-action (CTA’s).

Een call-to-action (CTA) is een tekst of knop waarmee je bezoekers en (potentiële) klanten:

 • de weg toont op je website (“Klik hier voor meer informatie over product x!”)
 • vertelt welke actie je van hen verwacht (“Bestel hier product x!”)

Wij zien nog te vaak dat websites geen, te weinig of zwakke calls-to-action gebruiken. Daardoor blijven de resultaten vaak uit.

OPLOSSING

Plaats calls-to-action op je website met:

Neem op elke pagina van je website minstens 1 relevante call-to-action op die:

 • je bezoekers naar een vervolgpagina leidt of
 • je bezoekers aanzet om tot actie over te gaan

Zoek je nog meer tips voor een goede call-to-action? Klik hier! (see what we did there?)

7. Je website speelt muziek en filmpjes automatisch af

FOUT

Als je website automatisch muziek of filmpjes afspeelt dan bezorg je je bezoekers vaak de schrik van hun leven. Om nog maar te zwijgen over de gênante situaties die je veroorzaakt wanneer bezoekers je website op het werk bezoeken en je muziek uit hun luidsprekers knalt.

OPLOSSING

Pas de instellingen van je mediaplayer of thema aan zodat ze je muziek en filmpjes pas afspelen wanneer bezoekers op een play-knop drukken. Bij sommige gratis spelers is dit helaas niet mogelijk. In dat geval raden we zeker aan om een andere mediaplayer te overwegen.

8. Je gebruikt te grote afbeeldingen

FOUT

Plaats jij je foto’s en afbeeldingen op volledige grootte op je website? Niet doen! Grote afbeeldingen maken je webpagina’s trager en ze breken de natuurlijke ‘flow’ van je teksten.

Oh en vermijd ook zeker deze 4 SEO-fouten met de afbeeldingen op je website.

OPLOSSING

Verklein je afbeeldingen tot de afmetingen die je echt wil tonen (niet groter) en sla ze op in een “slim” bestandstype dat niet veel bestandsruimte inneemt (bijvoorbeeld .jpeg of .png).

Comprimeer je afbeeldingen daarna nog verder met tools zoals Imagify

9. Je website is niet of slecht geoptimaliseerd voor Google

FOUT

Je website is meer dan een uithangbord voor je bedrijf. Het is dé uitgelezen kans om je online zichtbaarheid, vindbaarheid en succes te vergroten.

Veel bedrijven laten die kans liggen door hun website niet of slecht te optimaliseren voor Google.

Als Google niet weet waar je website voor staat dan krijg je geen of verkeerde bezoekers via zoekmachines. Zo misloop je klanten.

Wij zien nog veel verschillende fouten op websites (van erg naar minder erg):

 • Je website staat op no-index: hij wordt dus niet geïndexeerd door Google en hij komt dus ook niet in de zoekresultaten.
 • Je gebruikt geen of slechte SEO-titels en SEO-omschrijvingen: zo krijg je minder bezoekers op je website.
 • Je blogt niet: Google denkt hierdoor dat je website minder goed onderhouden wordt en zal je website lager rangschikken.
 • Je optimaliseert je teksten niet: Google houdt van teksten met een duidelijke structuur (met subtitels bijvoorbeeld) en een gezonde verhouding tussen zoekwoorden en andere inhoudswoorden. Zo weet Google perfect waar je website over gaat, en zo blijven bezoekers ook langer op je website (wat ook weer positief is voor je rangschikking in Google).
 • Je optimaliseert je afbeeldingen niet voor Google.

OPLOSSING

Je kunt je website op veel manieren uit de Google index houden (bijvoorbeeld via je CMS, thema’s en plugins). Als Google je website niet of gedeeltelijk indexeert dan zul je eerst even moeten uitzoeken waar de fout zit. Hier is helaas geen standaardoplossing voor maar wij helpen je graag verder met onze gratis website scan. Dan gaan we kijken wat er precies misloopt. 

De andere fouten kun je oplossen met de tips in deze artikels:

10. Je plaatst de bezoeker niet centraal

FOUT

Veel bedrijven plaatsen hun producten en diensten centraal terwijl bezoekers eigenlijk enkel antwoorden op hun vragen en oplossingen voor hun problemen zoeken.

OPLOSSING

Plaats je klant centraal en pas je producten, diensten en marketing aan je klanten aan. Beschrijf de vragen en problemen van je klanten in hun eigen woorden informeer hoe jij hun vragen kunt beantwoorden en hun problemen kunt oplossen.

Als jij vandaag op je website de antwoorden deelt op de vragen die je klanten morgen googelen dan komen de juiste klanten vanzelf naar je toe!

11. PS

Elke website is een work-in-progress. Ook onze website. Wat we willen zeggen is dit: je hoeft niet al deze tips in 1 keer te implementeren. Zorg er gewoon voor:

 • dat je bezoekers snel en eenvoudig vinden wat ze zoeken
 • dat je bezoekers je snel en eenvoudig kunnen contacteren
 • dat je bezoekers efficiënt door je website geleid worden

Als je dit doet dan ben je zeker op de goede weg en dan doe je al veel beter dan de meeste websites!

Je website verbeteren?

Wil je je website verder verbeteren? Wil je weten wat er fout loopt op je website en wat beter kan? Vraag dan je gratis website scan aan!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)