Marketing voor kmo’s: waar moet je in 2022 in investeren?

Lincelot - Blog - Marketing voor kmo’s: waar moet je in 2022 in investeren?
Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

In onze vorige blog beschreven we 5 hippe marketingtrends die je als kmo in de gaten moet houden maar waar je nog niet meteen in moet investeren.

In deze blog beschrijven we 9 interessante én haalbare marketingtrends voor kmo’s. Trends dus waar elke kmo vol mee aan de slag zou moeten gaan – en blijven!

We beschrijven elke marketingtrend opnieuw vanuit het standpunt van de oervlaamse kmo, met een strak budget en een slim, ambitieus team aan boord.

Sounds like you? Sit back and enjoy the ride!

Interessante marketingtrends waar elke kmo mee aan de slag moet gaan

1. Sociale media

Een must voor marketing en employer branding

De kracht en mogelijkheden van sociale netwerken zoals LinkedIn, Facebook en -afhankelijk van je doelgroep(en)- Twitter, Instagram, TikTok etc. valt moeilijk te onderschatten. Sociale media zijn nog altijd immens populaire en eenvoudige tools om je doelgroepen te bereiken en er een band mee op te bouwen.

Organische reach daalt, betrokkenheid groeit

Het aantal gebruikers op sociale media en de hoeveelheid geld dat er aan advertenties wordt uitgegeven groeien nog altijd. Tegelijkertijd daalt de organische reikwijdte van statusupdates. Met andere woorden: je bereikt als bedrijf minder en minder volgers. Maar er is ook positief nieuws: wij merken dat het aantal interacties op bedrijfsupdates (als ze interessant zijn) duidelijk groeit. Dit is goed nieuws, want het geeft aan dat je een sterke band kunt opbouwen met een harde kern fans, die je vervolgens weer kunnen introduceren bij hun contacten.

Boost je company updates

Omdat de organische reikwijdte van updates op sociale media daalt ontkom je er als bedrijf haast niet meer aan om je company updates te ‘boosten’ of te ‘sponsoren’ (lees: te betalen zodat meer mensen je updates zien). Want zeg nu zelf: welk nut heeft het om 8 uur aan een fantastische blogpost te schrijven en er vervolgens op sociale media maar 50 mensen mee te bereiken waarvan er 2 je post liken? Akkoord, je kunt met een goede blog op de lange termijn de vindbaarheid van je website in Google vergroten (SEO, top!), maar je wil toch ook op de korte termijn een zekere ROI. Daarom: boost je company updates voor een bescheiden bedrag en ze zullen ook op korte termijn meer visibiliteit en mogelijk ook meer leads opleveren.

De kracht van kwetsbaarheid

Sinds de start van corona zien we op sociale media opvallend veel persoonlijke posts die kwetsbaarheid en eerlijke, authentieke gevoelens en emoties combineren, vooral op LinkedIn. We zijn een stuk eerlijker geworden met elkaar. We spreken vaker en open over burnouts, depressies en lessons learned (op welke manier dan ook) – het leven hoeft niet langer één groot feest of succes te zijn. Zolang we er maar van kunnen leren.

Employer branding is een werkwoord

Ook bij bedrijven zien we een grotere aandacht voor (het geluk van) medewerkers. En een awareness dat bedrijven op sociale media meer moeten delen dan informatieve blogposts. Gelukkig maar. Wil je de komende jaren nieuwe collega’s aantrekken? Deel dan nu al behind-the-scences foto’s en vooral ook video’s van leuke teamevents of accomplishments van en met het team. Zo bouw je een reputatie van fijne werkgever op, en zo zien potentiële kandidaten meteen dat je ook in het geluk van je medewerkers investeert wanneer je niet aan het werven bent.

Wissel permanente en vluchtige content af

Informatieve, inspirerende en overtuigende content zoals blogposts, whitepapers, e-books, podcasts, casestudy’s en testimonials van klanten deel je best in de tijdlijn van je sociale media. Daar blijven ze voor altijd goed zichtbaar en vindbaar. Entertainende content (die ene leuke video van je teamevent, of die update over de nieuwe inrichting van je kantoor) deel je best op de meer vluchtige kanalen (stories etc.) van je sociale media. Een combinatie is ook handig omdat niet iedereen dezelfde kanalen van je sociale media gebruikt. Zo zijn er Instagramgebruikers die liefst de tijdlijn bekijken, en anderen die Instagram Stories, Reels en IGTV leuker vinden.

Video en stopping power

Needless to stay, maar videomarketing is een blijvertje. Video’s krijgen veel meer airplay op sociale media, en ze lokken ook meer reacties uit. Mensen zijn sneller geneigd om te stoppen met scrollen wanneer ze een video voorbij zien komen dan de zoveelste foto of tekstuele update. Maar: video’s werken op sociale media alleen als ze ‘stopping power’ hebben. Zorg er dus voor dat je eerste beelden voldoende aanspreken (ook zonder geluid) zodat je doelgroep op zijn minst stopt met scrollen. Spring eruit zonder carnavalesk over te komen. Dat is een dunne maar oh zo belangrijke lijn.

Het perfecte plan bestaat niet

Er valt veel over sociale media te vertellen, en je kunt er eindeloos over blijven filosoferen, maar op een gegeven moment moet je gewoon proberen. Het perfecte plan voor sociale media bestaat niet. De algoritmes op het gebied van SEO, SEA, social media timelines en social ads veranderen steeds sneller, en de interesses en ‘attention span’ van je doelgroepen ook. Maak dus een plan, test en optimaliseer. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd inplant om te (blijven) testen en te (blijven) optimaliseren. Net zoals employer branding is marketing meer dan ooit een werkwoord. Plan, experimenteer, analyseer, leer, verbeter en herhaal. Dat geeft de meeste kans op succes.

2. Video marketing

Video marketing is hot

Videomarketing is hot. Met reden. Als één beeld meer zegt dan 1000 woorden, dan zegt een video nog veel meer. Video’s zorgen op sociale media voor meer zichtbaarheid, interactie en betrokkenheid met je merk, en op je website voor bezoekers die langer op je website blijven (dat is goed voor SEO, om je rangschikking en zichtbaarheid in de zoekresultaten van online zoekmachines zoals Google te verbeteren) én wellicht ook sneller tot actie overgaan.

Videomarketing moet vooral authentiek zijn

We horen nog vaak dat videomarketing duur is. Daar zijn wij het niet langer mee eens. De voorbereiding van een goede blogpost duurt al snel 8 uur. De opnames en montage van een korte inspirerende video… niet noodzakelijk meer. Bepaal je doelgroep, je doel, waar je de video wil publiceren, de insteek en het script van je video, en je kunt beginnen opnemen. Het mooie is: authentieke video’s hebben -zeker post-corona- het beste effect. Denk dus niet eindeloos na en durf video’s op gevoel op te nemen. Je video’s moeten uiteraard niet carnavalesk zijn; zo lang ze door al je stakeholders kunnen bekeken worden en op zijn minst bij je primaire doelgroep voor veel interactie kunnen zorgen, zit je goed.

Videomarketing hoeft niet duur te zijn

Verder horen we vaak dat je voor video dure tools nodig hebt. Ook dat is niet langer waar. Op elk kantoor is wel een goede smartphone aanwezig. De camera’s van deze smartphones zijn tegenwoordig zo goed dat je er in goed licht en in relatief stille omgevingen goede video’s mee kunt opnemen. En monteren? Dat doe je tegenwoordig met eenvoudige apps op je smartphone, of met de video-editing software die op je PC of Mac meegeleverd wordt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Kan iedereen dan video’s maken? In principe wel, in realiteit niet, want videomarketing draait om visuele storytelling, en dat is niet evident. Je moet perfect weten wat je doelgroep nodig heeft, en je moet hun aandacht vastgrijpen én houden. Je moet er ook voor zorgen dat ze na je video actie ondernemen of in ieder geval toch weer een stapje dichter bij jouw marketingdoel gebracht zijn. Dat vraagt kennis, skills en ervaring en een stukje Fingerspitzengefühl. Verder zie je uiteraard nog altijd het verschil tussen een self-made video en een professionele video die vanuit verschillende standpunten met goede licht- en geluidstools is opgenomen, en die door een professional met een goed montageprogramma gemonteerd is. Onze tip? Wissel, afhankelijk van je doelen, self-made video’s en professionele video’s af. Zo kom je professioneel én authentiek over.

Tips voor meer succes met je video’s

De ene video is de andere niet. Wissel daarom informerende, inspirerende, entertainende en overtuigende video’s af voor de verschillende doelen die ze moeten dienen. Wissel ook lange en korte formats af. Zo houd je je video feed op je website en sociale media spannend voor je volgers. Lange video’s zijn interessant als je informatie wil overbrengen of je kijkers wil overtuigen. Kortere video’s zijn interessanter wanneer je je gebruikers wil entertainen. Lange video’s doen het beter op je website en op YouTube; korte video’s van minder dan een minuut doen het vaak beter op sociale media zoals LinkedIn, Facebook en al helemaal op Instagram en Tiktok.

Het belang van stopping power

Zorg verder voor voldoende stopping power: je eerste paar beelden zijn cruciaal op sociale media, vooral omdat je video’s zonder geluid beginnen spelen. Zorg daarom voor verrassende, intrigerende beelden in een aparte stijl (denk aan mooie trage beelden, hele snelle beelden, lachende mensen, een leuke blooper of een aparte filmische stijl zoals zwart/wit, comics of een combinatie van de twee). Zorg op sociale media ook voor een goede uitnodigende tekst bij je video en -by all means- ondertitel je video! Niet iedereen kan je video op elk moment met geluid zien. Zeker niet op het werk. Misschien nog wel de allerbelangrijkste tip voor je videomarketing: laat je niet intimideren en zorg ervoor dat elke video authentiek is en een duidelijk doel dient. En als je vragen hebt: wij zijn er voor jou!

3. Podcasts are here to stay

Video killed the radio star? Niet echt. We zien dat podcasts in Vlaanderen echt doorgebroken zijn sinds corona. Begrijpelijk ook. Podcasts bieden een nieuwe manier om je bestaande én nieuwe volgers te bereiken. Niet iedereen leest graag 10 blogposts of whitepapers per week, en niet iedereen kijkt de hele dag video’s. Soms is het ook handig om tijdens je workout of reis naar en van het werk via je smartphone een podcast te beluisteren.

Podcasts zijn niet moeilijk, en ook niet duur om te maken

Podcasts worden steeds populairder, zowel bij mainstream media (denk aan de 90 minutes podcast van Sporza en De 7, de nieuwe dagelijkse podcast van De Tijd) als bij professionals uit andere disciplines (Shoutout to Welcome to the AA – de long standing toppodcast van Alex Agnew en Andries Beckers). En ja hoor, ook Lincelot heeft een (marketing)podcast. Het leuke is: Podcasts maken is technisch niet moeilijk meer en ook helemaal niet duur. Je kunt eenvoudig beginnen met een (liefst) goede microfoon van 50 euro, of je kunt all the way gaan en de geweldige Rodecaster Pro kopen waar je podcast met jingles en al op een SD-kaartje wordt geschreven en perfect afgestemd qua geluid. Wij hebben bij Lincelot verschillende setups getest, en kijken na onze recente aankoop van een Rodecaster Pro met Rode PodMic podcast microfoons niet meer terug. Een investering van nog geen 700 euro zorgt ervoor dat we nu technisch perfecte podcasts kunnen opnemen waar we verder geen werk meer aan hebben, en die we rechtstreeks kunnen uploaden naar Buzzsprout. Via die service komt onze podcast automatisch op Spotify, bij Apple podcasts en alle andere courante podcastkanalen terecht. Wil je zelf een podcast voor je bedrijf? Je weet ons te vinden!

Authenticity rules

Met podcasts geldt hetzelfde als voor video’s: hoe authentieker je podcast, hoe beter. Je luisteraars willen niet alleen informatie horen; ze willen ook geïnspireerd en -als het even kan- ook geëntertaind worden. Je podcast voorbereiden is altijd een goed plan, zo blijf je dichter bij je boodschap, maar een volledig uitgeschreven podcast is minder natuurlijk dan een spontane dialoog rond een bepaald thema. Bij podcasts is het minder belangrijk om de aandacht van je luisteraars in de eerste paar seconden te grijpen. Het gaat er bij podcasts vooral over om de aandacht van je luisteraars vast te houden. Zorg dus voor voldoende afwisseling, een boeiend gesprek of veel informatie, en breng ook geregeld nieuwe podcasts uit. Dat is cruciaal om een loyaal publiek te krijgen.

Repurposing of content

Nog een voordeel van podcasts: je kunt dezelfde content op verschillende manieren delen. Als je je podcast ook met camera’s opneemt, zoals bijvoorbeeld bij de 90 minutes podcast van Sporza en Welcome to the AA, dan heb je in 1 keer een video, een podcast en een uitgeschreven tekst (blog) van dezelfde content. Als je dan ook nog eens slim sound bites of kleine stukjes informatie uit die opnames haalt en afzonderlijk publiceert, dan heb je met 1 podcast voldoende informatie en inspiratie om je doelgroep een maand lang te boeien. Door je content slim op te knippen en in verschillende vormen aan te bieden, kun je meteen ook ‘screen fatigue’ tegengaan. Dat is iets waar veel mensen mee kampen sinds de eindeloze stroom van Zoom- en Teams-meetings die we tijdens corona hebben gevoerd.

4. Je website: epicentrum van je online marketing

We kunnen het niet genoeg benadrukken: je website is en blijft het epicentrum van je online marketing. Het is het enige plekje op het internet dat je écht bezit, en waar Mark Zuckerberg en zijn collega’s van andere sociale media geen vat op hebben. Bouw je je hele reputatie op sociale media zoals LinkedIn en Facebook? Dan heb je een moeilijk verhaal wanneer zij het  organische bereik van je posts (en daardoor het aantal mensen en bedrijven dat je updates ziet) nog verder verminderen. Investeer je in je eigen website? Dan is dat een investering voor de toekomst, uiteraard zolang je geen black hat SEO pleegt: daar houdt Google niet van en de zoekmachine is incontournable voor je online vindbaarheid. Maar dus, je website. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn én dat ook zullen blijven.

Mobile responsiveness

Is je website nog altijd niet mobiel responsief? Toont hij nog niet even goed op mobiel en tablet als op een computer? Dan heb je een probleem. In het vierde kwartaal van 2021 kwam meer dan 54% van al het internetverkeer van smartphones. Hier is het verkeer van tablets zelfs nog niet bijgerekend. Dat wil dus zeggen dat je a priori meer kans hebt dat je bezoekers je via hun smartphone zullen vinden dan via hun computer. Uiteraard is dit ook afhankelijk van je sector, producten, diensten en doelgroep, but you get the point. Omdat sinds 2017 ongeveer de helft van alle internetverkeer van smartphones kwam, is Google sinds die tijd ook begonnen met mobile-first indexing. Dat wil zeggen dat de zoekmachine vanaf dan naar de mobiele (smartphone)versie van websites kijkt om te begrijpen waarover die websites gaan. En in tegenstelling tot wat velen nog altijd geloven, is er maar één Google index: de mobiele index. Heb je dus een website die niet of onvoldoende mobiel responsief is? Dan kom je (haast) niet meer voor in de zoekresultaten van Google. Je zult via die weg dus ook niet veel nieuwe bezoekers meer aantrekken, met alle gevolgen vandien. Hier kun je de mobile responsiveness van je website testen. Zie je problemen? Neem even contact met ons op. We helpen je graag verder!

Snelheid

Google hamert al langer op het belang van snelheid voor websites: hoe sneller je website, hoe beter de user experience, zo luidt het. Daarom heeft Google in het voorjaar van 2020 de web vitals geïntroduceerd: 3 metrieken die op verschillende punten de snelheid van je website meten en die sinds het voorjaar van 2021 ook direct meetellen als factoren om de rangschikking van je website in de online zoekresultaten te bepalen. Hoe sneller je website, hoe hoger je in de zoekresultaten komt en hoe meer bezoekers je zal aantrekken. Meer weten over de web vitals en hoe je je website kunt optimaliseren? Beluister onze podcast of lees onze blog over de web vitals. Wil je de snelheid van je website meten? Gebruik de gratis Pingdom Website Speed Test, GTmetrix of Google PageSpeed Insights. Dat gezegd zijnde, staar je ook niet blind op deze metrieken. Google wil liefst een witte website met zwarte letters en geen verdere opmaak. Ze zeggen het niet, maar hun metrieken hinten wel in die richting. Natuurlijk zit niemand daarop te wachten. Het oog wil ook wat. Daarom: wil je een goede balans tussen een snelle website en een goede gebruikerservaring? Neem even contact met ons op. We helpen je graag.

Privacy en marketing: een moeilijke balans

De GDPR verplicht ons al een aantal jaren om expliciete toestemming van websitebezoekers te vragen om andere dan essentiële cookies te gebruiken. Een cookiebalk met de melding “als je verder surft dan aanvaard je alle cookies” volstaat niet. Dat is nooit zo geweest en dat zal nooit zo zijn. Het gevolg? Hoe minder third-party cookies (dat zijn tekstbestanden waarmee je bezoekers van je website naar andere websites en terug kunt volgen) je kunt gebruiken, hoe minder eenvoudig het wordt om websitebezoekers te retargeten op sociale media of online zoekmachines zoals Google. Bummer! Alsof dat nog niet erg genoeg is blokkeren meer en meer browsers third-party cookies by default. Safari, Firefox, Edge… enkel Chrome (van Google) loopt achter. Zij zullen het gebruik van third-party cookies pas in 2023 aan banden leggen, wanneer ze een technologie hebben ontwikkeld die het mogelijk maakt om Google Analytics (of een vergelijkbare analysedienst) aan te bieden zonder het gebruik van third-party cookies. Het resultaat van dit alles? Je hebt als website-eigenaar veel minder gegevens om het gedrag van bezoekers op je website (en op andere websites) te analyseren en te gebruiken voor je (re)marketing. Daarom is het in 2022 cruciaal om:
 • Cookiebanners te gebruiken die je bezoekers op een vriendelijke manier overtuigen om ook andere dan essentiële cookies (ik denk spontaan aan analytische cookies voor het gebruik van Google Analytics) toe te laten. Cookiebot kan hier in combinatie met de cookiebanners van CookieInfo een uitkomst bieden.
 • Zoveel mogelijk in te zetten op content marketing en het gebruik van lead magnets zodat je bezoekers hun contactgegevens achterlaten en zelf, uit vrije wil, toestemming geven om op de hoogte te blijven van je nieuwsupdates. First-person data (data door je bezoekers zelf gegeven dus) wordt cruciaal om ook na 2022 succesvol aan online marketing te doen, wat toekomstige privacywetten en -regelgeving ook brengen.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een blijvertje

Marketing verandert snel. Gelukkig zijn er ook vaste warden, zoals zoekmachineoptimalisatie of SEO. Hoe beter je de content, structuur, code en snelheid van je website vandaag optimaliseert, hoe meer kans je hebt dat je ideale bezoekers je in de toekomst via online zoekmachines zullen vinden. Elke slimme investering in content marketing en SEO op je website betaalt zich terug. One way or another, if not in the short run, then in the long run. Er zijn verschillende punten waarop je je website kunt optimaliseren:
 • De inhoud: Publiceer gestructureerd (met een duidelijke strategie en plan) en structureel (minstens 6 tot 12 maanden, en liefst veel langer) originele teksten, video’s, podcasts etc. op je website zodat meer en nieuwe klanten je via online zoekmachines vinden.
 • De structuur: Zorg voor een duidelijke structuur van je website, met een duidelijke en logische sitemap en een logische URL-structuur. Zorg ervoor dat Google je website goed kan lezen en houd de Google Search Console in de gaten voor eventuele issues, zodat je deze meteen kunt oplossen.
 • De code: Hoe minder code je op je website gebruikt, en hoe netter de code is, hoe sneller je website zal laden. Trim the fat en zorg ervoor dat de verschillende pagina’s op je website enkel die code gebruiken die ze moeten gebruiken, en wel in de juiste volgorde zodat het ene script het andere niet tegenhoudt. Heb je hier vragen over? Neem even contact met ons op. You know the drill: we helpen je graag!
 • De snelheid: Hoe minder (overbodige) code je gebruikt, hoe sneller je website zal werken. Verder raden we je ook aan om gebruik te maken van caching, het automatisch verkleinen van afbeeldingen en andere media, en als je veel internationale bezoekers hebt ook het gebruik van een content delivery network (CDN). In deze blogpost vertellen we je alles over het belang en de optimalisatie van de snelheid van je website.
Verder wordt voice search ook weer belangrijker. Hoe meer ‘slimme apparaten’ zoals Google Home, Alexa en Siri gebruikt worden, hoe belangrijker het is om ook content op je website te publiceren die geoptimaliseerd is voor voice search. Dat wil zeggen: vragen en zeer duidelijk gestructureerde antwoorden. Bij voice search is het eenvoudig: the winner takes it all. Er is maar 1 antwoord dat aangeboden wordt wanneer je Google Home een vraag stelt. Afhankelijk van je business is het dus belangrijk dat jij die ene website bent die uitgekozen wordt. Last but not least wijzen we je ook nog graag op het belang van ‘Position Zero’, ‘Zero Position’ of een ‘featured snippet’ in de zoekresultaten van Google. Stelt iemand een vraag waar Google op jouw website een duidelijk antwoord in de vorm van een stappenplan op vindt, dan geeft Google deze informatie vaak weer boven de organische zoekresultaten, boven of net onder de advertenties. Typ maar eens ‘goede webdesigner vinden’ in Google en zie wat er gebeurt. Eerst zie je een aantal advertenties (mogelijk zelfs niet), en dan zie je een featured snippet van onze website. Niet verkeerd, het aantal bezoekers en leads dat we zo binnenhalen! Meer weten over content marketing en zoekmachineoptimalisatie? Boek even een vrijblijvend gesprek. Dit is echt onze dada. Ons ding. This is where we shine. Klik hier en we beginnen eraan!

 

5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen: cruciaal voor de nieuwe generatie

Nu we het toch over content marketing hebben… kunnen we het net zo goed over corporate social responsibility (CSR) of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hebben. Waarom? Omdat:

 • de nieuwe generatie werknemers niet alleen leuk werk met een goede work-life balans zoekt, maar vooral ook zingeving in hun werk en hun leven. Ze willen met hun werk bijdragen aan een hoger doel.
 • gebruikers op sociale media -zelfs op LinkedIn- meer en meer open lijken te staan voor eerlijke en authentieke boodschappen van professionals en bedrijven. Er is een reden waarom De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown zo’n wereldwijde bestseller is geworden.
 • jouw unieke kijk op en bijdrage voor meer duurzaamheid, inclusiviteit, gezondheid en mentale well-being voor je collega’s en klanten meteen ook inspirerende en originele content kan opleveren. Hoe beter jij de impact van je bedrijf en je toekomstige collega’s op de samenleving en de wereld op zich kunt verwoorden en in beeld brengen, hoe meer kans je maakt om straks een nieuwe generatie toptalenten aan te trekken. Deze content onderscheidt je, als het goed is, meteen ook van je concullega’s.

Eén extreem belangrijke waarschuwing wel: doe je nooit -maar dan ook echt nooit- anders of beter voor dan je als individu of organisatie bent. Dat knalt in deze tijd meteen in je gezicht terug, en dat wil je niet meemaken. Zeker niet op sociale media! Ook hier weer zijn authenticiteit, eerlijkheid en transparantie kernwoorden én kernwaarden.

6. Account-based marketing

Waar bedrijven vroeger vooral aan push of outbound marketing deden (ze duwden hun boodschap door de strot van zoveel mogelijk mensen), zijn we gradueel ook aan pull- of inbound marketing gaan doen (de juiste mensen op het juiste moment aantrekken). Dit is interessanter: als jij op je website de informatie deelt waar mensen naar op zoek zijn, dan zullen ze in de toekomst vanzelf naar je toekomen. Bijkomend voordeel: leads die je op dat moment in de ‘buyer’s journey’ vinden staan ook al verder in het aankoopproces, waardoor je er wellicht sneller klanten van kunt maken.

Pull of inbound marketing leunt voor een groot stuk op content marketing: het gebruik van interessante blogposts, whitepapers, e-books, presentaties, online brochures, video’s, podcasts en andere media om mensen naar je website te halen, hun contactgegevens te krijgen en hen vervolgens tot leads en klanten op te werken. Dit kun je afwachtend doen, maar je kunt hier natuurlijk ook weer een stukje ‘in de aanval’ gaan.

Als je een interessant whitepaper over een nieuwe dienst voor een nieuwe doelgroep hebt, dan kun je die natuurlijk naar de juiste mensen in de juiste organisaties sturen, maar je kunt dat whitepaper ook licht aanpassen aan de persoon naar wie je het stuurt. Een logo en de naam van de klant in de inleiding doen vaak al wonderen. Zo wordt je whitepaper meteen een stuk persoonlijker, en verhoog je de kans dat het gelezen wordt.

Account-based marketing vereist een goede samenwerking tussen je sales en marketingteams, waarbij sales aan marketing vertelt welke klanten ze willen benaderen, en waarbij marketing vervolgens nadenkt hoe ze content en ervaringen kunnen creëren die eenvoudig gepersonaliseerd kunnen worden. Zo kun je, ook als kmo, schaalbaar aan hyperpersoonlijke marketing doen.

7. Conversational marketing maakt de persoonlijke touch schaalbaar

Conversational marketing, het gebruik van menselijke en geautomatiseerde conversaties met je bezoekers, leads en klanten, is ook al even aan een opmars bezig. Klanten, prospects en kandidaten verwachten namelijk snelle antwoorden op hun vragen, of dat nu op je website of op sociale media is.

Wij gebruiken nu al enige tijd een hybride chatbot op onze website. Die chatbot stelt eerst een aantal algemene vragen, waarin we enerzijds de bereidheid van onze bezoekers testen om met ons in gesprek te gaan, en anderzijds al een paar basisgegevens van onze bezoekers (zoals de naam en het e-mailadres) vastleggen. Wanneer een bezoeker een vraag voor ons heeft dan neemt Eline of iemand anders van ons team de chat over. Deze chatbot heeft de afgelopen maanden al voor diverse leads én klanten gezorgd.

Nu hoor ik je zeggen: “Chatbots, dat is klantonvriendelijk.” Wel, dat kan. Als ze niet goed geïmplementeerd worden. Een goede chatbot is als een goede winkelbediende: die heet je welkom op de website, vraagt of hij je ergens mee kan helpen, zwijgt als de bezoeker dat niet wil en helpt als de bezoeker dat wel wil. Je laat in een fysieke winkel toch ook niet zomaar elke bezoeker aan zijn lot over? Hoe beter je je bezoekers helpt, hoe meer informatie je van hen krijgt en hoe meer kans je hebt dat het klanten worden. Daar doe je het toch voor?

Nu… de ene chatbot is de andere niet. Een paar aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat je chatbot natuurlijk en efficiënt communiceert. Stel niet 5 keer dezelfde vraag en laat je chatbot ook niet op elke pagina naar boven springen. Onze chatbot vraagt je één keer of hij je kan helpen. Als je dan aangeeft dat je er geen zin in hebt, dan zal hij je ook niet meer lastigvallen. Als je op een volgende pagina toch een vraag hebt, dan kun je de chatbot (of Eline die achter de chatbot zit) eenvoudig zelf aanspreken.
 • Zorg ervoor dat je organisatie er klaar voor is. Wij geloven zelf niet in volledig automatische chatbots. Uiteindelijk (en liefst zo snel mogelijk) moet je een echte collega aan de lijn krijgen. Zij kunnen beter bijvragen stellen en de klant écht verder helpen. Daar is het uiteindelijk nog altijd om te doen. Kun je die permanentie of snelle reactie niet garanderen, begin er dan nog niet aan.
 • Zorg ervoor dat je je conversaties voortdurend optimaliseert. Met een goede chatbot kun je anonieme bezoekers sneller tot interessante leads en klanten maken. Met een slechte chatbot jaag je zelfs de meest geïnteresseerde bezoekers weg. Voortdurend evalueren en optimaliseren is dus cruciaal. Ook onze chatbot is niet perfect. We werken er voortdurend aan om hem nog klantvriendelijker en performanter te maken, en om geen enkele lead te missen. Dat is wel eens gebeurd, en dat is jammer, maar het vormt een integraal onderdeel van ons leerproces.

Bottom line: chatbots en conversational marketing kunnen je sales- en marketingfunnel gevoelig verkorten. Je kunt sneller met de bezoekers op je website en sociale media in gesprek gaan, terwijl die anders gewoon weer weg zouden gaan. Zorg er wel voor dat je chatbot menselijk en terughoudend is. Anders heeft hij het tegenovergestelde effect.

8. Artificiële intelligentie to the rescue

Artificial Intelligence is all around us. Je kunt het eng vinden en je kunt er je voordeel mee doen. Wij kiezen bij Lincelot voor het laatste en we gebruiken artificiële intelligentie om tijd te winnen, routinetaken te optimaliseren en inzichten te krijgen die anders verborgen zouden blijven in grote hoeveelheden data.

Wij gebruiken artificiële intelligentie bijvoorbeeld voor:

 • Contentcreatie: Online diensten zoals aiwriter.com, simplified.co en wordtune kunnen je helpen om sneller dan anders basisteksten te schrijven die je vervolgens verder kunt optimaliseren. Ideaal als je zelf geen Shakespeare bent maar toch voldoende taalkundig, commercieel en SEO-gevoel hebt om teksten te optimaliseren voor je bezoekers en online zoekmachines zoals Google. Wij maken ook gebruik van tools als Grammarly en Language Tool om fouten uit onze teksten te halen, en deepl.com om een eerste ruwe vertaling van onze teksten te maken. Uiteraard kun je geen van deze bronbestanden ‘as is’ gebruiken, maar als je van een goede basis kunt starten is dat meestal sneller dan wanneer je alles ‘from scratch’ moet maken.
 • Contentcuratie: Wij hebben online bots lopen om op internet interessante publicaties te zoeken die over een voorgedefinieerde set van kernwoorden gaan. En op onze website gebruiken we artificiële intelligentie om onder elk artikel andere publicaties te plaatsen die mogelijk interessant zijn voor de lezer. Zo kunnen we sneller en meer interessante content met onze volgers delen.
 • Lead scoring: We gebruiken artificiële intelligentie ook als hulp om onze advertenties te optimaliseren. Ook hier is weer een behoorlijke menselijke component nodig. Wij gebruiken Artificiële Intelligentie nooit als vervanging van onze eigen intelligentie en marketingkennis, maar wel als een aanvulling om sneller meer klanten te kunnen helpen.

 

9. Martech: stel je eigen gereedschapskoffer samen

Er was een tijd dat je voor je marketing automation de keuze moest maken tussen een dure all-in-one CRM- en marketingsuite zoals HubSpot enerzijds, of een onsamenhangend geheel van online nicheproducten anderzijds. Die tijd is gelukkig voorbij.

Uiteraard kun je nog altijd voor marketingsuites zoals HubSpot kiezen, maar als Vlaamse kmo kun je nu ook zeer eenvoudig onafhankelijke niche-apps voor de ontwikkeling, analyse en optimalisatie van je website, e-mailmarketing, sociale media marketing, online analytics etc. uitkiezen en die via ‘online lijmdiensten’ zoals Zapier of IFTTT aan elkaar kleven. Hier is vaak geen of nog maar weinig code voor nodig, maar wel voldoende technisch inzicht om de verschillende technische mogelijkheden en issues in te schatten of op te lossen.

Dé marketeer die alles kan bestaat niet

Dé ideale marketeer die alles kan bestaat niet. Marketing is in 2022 te divers om alle facetten bij één persoon onder te brengen. Als je als Vlaamse kmo toch een eigen marketingteam wil samenstellen, dan raden wij van harte aan om minstens één marketeer aan te nemen die het technisch inzicht heeft om de juiste marketingapps voor je bedrijf te selecteren en ze op een slimme manier aan elkaar te knopen. Zo kun je tijd winnen, geld besparen én marketinginzichten krijgen die anders verborgen zouden blijven.

Om een idee te geven: WordPress websites maak je veel makkelijker met Elementor, de drag & drop editor die nu echt volwassen geworden is, en sales funnels implementeer je veel sneller met diensten als WPFunnels, ClickFunnels of Leadpages. Marketing automation doe je met MailChimp, AWeber, ActiveCampaign of Sendinblue, en je kunt de data van al je tools eenvoudig combineren en weergeven met dashboard apps zoals funnel.io en improvado.io.

Wil je weten welke marketingapps interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf? Gewoon contact met ons opnemen. Je weet het intussen: we helpen je graag verder!

En nu?

Ben jij als kmo nog niet, nog niet gestructureerd of nog niet structureel met de marketingtrends hierboven bezig? Dan laat je kansen liggen. En dat is jammer.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze marketingtrends voor jouw bedrijf? Boek een vrijblijvend gesprek met ons. On the house, gratis en voor niks, maar wel heel waardevol.

We luisteren graag naar je verhaal en denken graag met je mee hoe jij je marketing en je resultaten (al dan niet met ons) kunt optimaliseren.

Vragen? Get in touch!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Bel ons gerust op 03 – 455 80 77 of stel je vraag via info@lincelot.com. We nemen snel contact met je op om je vraag te beantwoorden. Beloofd!

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.
Picture of Christophe Van Bael
Christophe Van Bael
Christophe is oprichter en bestuurder van Lincelot. Hij is gezond gepassioneerd door content marketing, performance marketing, copywriting en SEO, en de vertaling van bedrijfsdoelen naar concrete marketingplannen. Christophe werkt vandaag vooral op strategische marketingopdrachten en de ontwikkeling van Lincelot. Hij verzorgt ook inspiratiesessies en marketingworkshops voor ondernemers in België en Nederland.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Christophe Van Bael - Bestuurder Lincelot