SEO met meerdere zoekwoorden per pagina: tips en tools

Inhoudsopgave
Heb je vragen over je marketing of website?

Wil je gevonden worden in Google? Dan moet je je website optimaliseren voor zoekmachines. Dat doe je onder meer door iedere individuele pagina en blog post op te bouwen rond een unieke zoekterm of een combinatie van zoektermen.

Hierbij is het belangrijk dat elke pagina of blog post geoptimaliseerd wordt voor een andere zoekterm of combinatie van zoektermen. Anders weet Google niet (of minder) wat het verschil is tussen je verschillende pagina’s en blog posts.

Meestal optimaliseer je je pagina’s en blog posts voor één zoekterm of combinatie van zoektermen, maar in sommige gevallen kan het nuttig zijn om je pagina’s te optimaliseren voor meerdere zoekwoorden.

Als je dit goed doet dan kan het meer bezoekers op je website opleveren!

In dit artikel lees je:

 • wanneer het nuttig is om je pagina’s en posts voor meerdere zoekwoorden te optimaliseren
 • hoe je je pagina’s en blog posts voor meerdere zoekwoorden optimaliseert
 • hoe de Yoast SEO Premium plugin je daarbij kan helpen

Wanneer optimaliseren voor meerdere zoekwoorden?

Synoniemen

Mensen verschillen (gelukkig!). Ze zoeken vaak dezelfde zaken op Google maar ze gebruiken er vaak verschillende zoektermen voor.

De één zal op zoek gaan naar zijn of haar volgende vakantie met de zoekopdracht “strandvakantie”, de ander met de zoekwoorden “vakantie aan zee”.

Wil je ervoor zorgen dat je pagina of blog post goed scoort voor beide zoekopdrachten? Zorg er dan voor dat deze zoektermen op de juiste plaatsen vernoemd worden. Hieronder vertellen we je waar je je zoektermen moet vernoemen.

Meerdere onderwerpen

Soms gaat een pagina of blog post over meer dan één topic of subtopic. Een pagina over strandreizen kan zowel tips bevatten over de planning als over leuke strandactiviteiten.

In zo’n gevallen kun je je pagina ook optimaliseren voor meerdere zoekwoorden, bijvoorbeeld “strandvakantie uitstappen” en “strandvakantie activiteiten”.

Maar… let er hierbij wel altijd op dat de verschillende zoekwoorden inhoudelijk niet te ver uit elkaar liggen. De zoektermen “strandvakantie uitstappen” en “strandvakantie activiteiten” hebben duidelijk met elkaar te maken. De zoektermen “strandvakantie activiteiten” en “strandvakantie huisjes” veel minder.

Wil je meer vertellen over “strandvakantie activiteiten” én over “strandvakantie huisjes”? Schrijf er dan 2 aparte pagina’s of blog posts over en optimaliseer deze afzonderlijk voor de respectievelijke zoektermen “strandvakantie activiteiten” en “strandvakantie huisjes”.

Long-tail zoekwoordvarianten

Als je hoog wilt scoren in Google, dan zoek je zoekwoorden met:

 • een hoog zoekvolume: veel mensen gebruiken deze woorden voor hun zoekopdracht
 • weinig concurrentie: weinig concurrenten optimaliseren hun webpagina’s voor deze zoekwoorden

Met tools zoals de Zoekwoordplanner van Google, Ubersuggest of Wincher vind je makkelijk geschikte zoekwoorden voor jouw website.

Zoekwoorden die typisch goed scoren (dus: hoog zoekvolume, weinig concurrentie) zijn zogenaamde “long-tail“ zoekwoorden: lange of specifieke zoekwoorden. Vergelijk:

 • strandvakantie (algemeen)
 • strandvakantie Italië augustus (long-tail)
 • strandvakantie Amalfi augustus (long-tail)

Als je één pagina optimaliseert voor meerdere gelijkaardige long-tail zoekwoordvarianten dan vergroot je mogelijk je kansen in Google.

Ook hier geldt: zorg ervoor dat je de zoektermen waarvoor je je pagina optimaliseert dicht genoeg bij elkaar liggen:

 • “Vakantie Toscane” en “Originele reizen” hebben conceptueel weinig overlap. Wil je voor beide zoektermen goed scoren in Google? Optimaliseer dan verschillende pagina’s of blog posts voor elk van deze zoekwoorden.
 • “Vakantie Toscane” en “Vakantie Italië” hebben meer overlap, maar het is een randgeval. Mensen die de zoekterm “Vakantie Toscane” intypen willen wellicht wel op vakantie naar Italië, maar mensen die “Vakantie Italië” intypen willen niet noodzakelijk naar Toscane.
 • “Vakantie Toscane” en “Reis Toscane” hebben veel overlap. Deze zoektermen mag je gerust op dezelfde pagina of blog post vermelden. Mensen die op vakantie willen naar Toscane willen vast ook op reis naar Toscane. Andersom ook.

Hoe optimaliseren voor meerdere zoekwoorden?

Wil je je pagina’s of blog posts optimaliseren voor meerdere zoekwoorden? Selecteer dan eerst de geschikte zoekwoorden en gebruik ze vervolgens op strategische plaatsen:

Meerdere zoekwoorden selecteren

Maak eerst een lijstje met de zoekwoorden die je wilt gebruiken op je pagina en deel ze in volgens prioriteit:

 • Kies eerst de zoekwoorden (1 à 3) die het allerbelangrijkst zijn voor de inhoud op je pagina.
 • Selecteer vervolgens zoekwoorden met een gemiddelde prioriteit. Aan dit type zoekwoorden kun je doorgaans een subsectie op je pagina wijden.
 • Ga daarna op zoek naar zoekwoorden met een lagere prioriteit. Deze dienen vooral ter ondersteuning van je hoofd- en/of subtopic.

Tip: houd tijdens je zoektocht steeds rekening met de zoekvolumes voor ieder zoekwoord!

Meerdere zoekwoorden plaatsen

Titels, SEO-titels en URLs

Gebruik in je titel, SEO-titel en URLs enkel de topzoekwoorden met hoge prioriteit, maar hou het bondig, catchy en leesbaar. Je schrijft nog steeds voor mensen.

Tekst en afbeeldingen

Subtitels en subsecties zijn ideaal om zoekwoorden met hoge en gemiddelde prioriteit in te verwerken. Voeg – indien mogelijk – per sectie ook een afbeelding met een relevante alt-tekst toe.

Herlees je tekst als hij af is en voeg waar mogelijk nog extra zoekwoorden met gemiddelde prioriteit toe aan je alinea’s. Probeer ook te variëren met synoniemen en andere varianten.

Lees je tekst vervolgens nog een allerlaatste keer door en voeg ondersteunende zoekwoorden met lage prioriteit toe op zinnige plaatsen. Houd het wel natuurlijk! Niemand houdt ervan om 80 keer hetzelfde zoekwoord te lezen. En Google al helemaal niet!

Hulp nodig? Gebruik de Yoast SEO premium plugin!

Heb je een WordPress website en heb je hulp nodig om je pagina’s voor meerdere zoekwoorden te optimaliseren? Installeer dan de Yoast SEO Premium plugin op je WordPress website.

Met de gratis versie van Yoast SEO kun je makkelijk pagina’s optimaliseren voor één zoekwoord. Met de Premium versie kun je ook pagina’s voor meerdere zoekwoorden (maximum 5) optimaliseren.

Het principe van de plugin is heel eenvoudig: je geeft per webpagina tot 5 zoekwoorden in en de plugin vertelt je aan de hand van kleuren (groen is goed, rood is niet goed) en tips wat je kunt verbeteren om goed te scoren in Google. Handig, toch?

Vragen of interesse?

Heb je nog verdere vragen over SEO met meerdere zoekwoorden per pagina? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Deze publicatie werd geschreven door:

Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.
Picture of Laurens Mertens
Laurens Mertens
Laurens Mertens is Senior Content Marketeer bij Lincelot. Na een eerste 'tour of duty' tussen 2015 en 2020 en een 'we were on a break' van 3 jaar, is hij nu aan zijn tweede termijn bij Lincelot bezig. Laurens is copywriter pur sang, SEO-specialist de luxe en (marketing) geek by nature. Fun fact: Laurens typt zo snel dat hij een USB-ventilator nodig heeft om zijn vingers af te koelen.

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Lincelot - Team - Sam Geentjens - Junior Webdesigner

Hallo!

Heb je vragen over dit artikel, of wil je advies of hulp met je marketing of website?

Laurens Mertens - Senior Content Marketeer Lincelot

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Privacy(Vereist)